13 jan. 2012

Kejsaren är naken

37 kommentarer:

Per Ewert sa...

Kanske inte jättehumoristiskt det där med att vanhedra det som är heligt. Men visst är du i ett sådant här fall tacksam att vi kristna inte är muslimer?

BlackLabel sa...

Hur skulle ni kristna vara muslimer?
Är inte ni kristna?... error error

l_johan_k sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Patrik N sa...

Per Ewert,

Vad är skillnaden mellan er kristna och muslimer? Ni tycks ju alla ha samma uppfattning att man, även om man inte delar er tro, inte ska "vanhedra" det som ni tycker är "heligt". Tillåt mig både småle över, och också "vanhedra", era nakna kejsare.

...eller tänker du den kanske alltför snabba tanken att alla muslimer vill mörda den som vanhedrar Islam? Och du missar kanske att man som kristen kan spränga bomber i Oklahoma eller mörda barn, homosexuella eller abortläkare?

Ni är alla precis lika tokiga i de extrema yttringarna av er tro precis på samma sätt som ni alla kan vara lika kloka i de mer moderata tolkningarna av er tro. Det är ju inte så konstigt heller, ni tror ju på samma gud och ni tjafsar ju bara om vem som är er guds rätte profet. Same shit, different name om man får säga så.

l_johan_k sa...

Ni i Clapham verkar ju inte bara tycka att det är dålig humor att "vanhedra det som är heligt" utan vill även att man inte ens skall ha rätten att göra det.

Nils sa...

Jaha, nu är Patrik N ute i relativistsvängen igen.

"...eller tänker du den kanske alltför snabba tanken att alla muslimer vill mörda den som vanhedrar Islam?"

Så om du gör en jesuskarikatyr är det lika sannolikt att du råkar illa ut som om du gör en muhammedkarikatyr?

Eller ta det här med historiseringen av bibeln, de som forskar på koranens historiska källor får göra det i hemlighet.

Kristna och muslimer är inte precis lika tokiga i sina extremer. Extremer är oändligt mycket vanligare inom islam.

Abortläkare har skjutits även om det är ett bra tag sedan jag hörde om nåt sånt fall, men hur ofta pryglar eller stenar kristna homosexuella eller kvinnor som varit otrogna? Listan på islams idiotier kan göras hur lång som helst.

Ditt sätt att resonera på den här punkten skiljer sig inte från Lars Denciks i den andra debatten.

Patrik Lindenfors sa...

Det "värsta" jag lagt ut i hädelseväg var när jag lät publicera en samlng Muhammedkarikatyrer där vem som helst fick bidra. Det föll inte så väl ut, om man säger så, eftersom idel rasister lät avbilda Muhammed på sätt som även den mest förhärdade hädare (dvs. jag) skulle tycka vara över gränsen. Så jag tog bort dem. Ni kan läsa några beskrivningar här: http://seglorasmedja.se/post9138/kan-vi-samtala/

Men det förekom inga hot eller trakasserier då heller. Fast det gällde islam och var så över gränsen. Rädslan är något överdriven. Det mesta försvinner obemärkt i mediebruset. Men så är det någo galen imam som får nys om något och så bryter helvetet löst.

Per Ewert sa...

Tack Nils, ibland måste någon säga det självklara.

Johan, den enda artikel i ämnet som jag kan påminna mig att Claphaminstitutet har producerat har jag själv med medförfattare undertecknat, i SvD vill jag minnas. Där tar vi skarpt avstånd från hädelselag. Den som vill hävda en annan inställning och får artikeln peer reviewad och godkänd av andra Fellows har också rätt att hävda den åsikten. Vår tankesmedja tillämpar inte åsiktsförtryck.

Så även om jag tycker det ska vara lagligt att häda, så är det likafullt lågt, provokativt och ovärdigt. Fundera själv om ni skulle vilja göra motsvarande sak riktad mot islam. Jag tror ni lätt inser konsekvenserna av det. Ni på er sida väljer själva om ni vill lägga diskussionen på den nivån eller höja ribben en bit.

Patrik Lindenfors sa...

Som sagt, det är redan gjort med islam här på bloggen. Konsekvenser? Seglora tyckte vi gick över gränsen. Jag höll med. Det var det.

Ulf Gustafsson sa...

Ta två tomma papper och börja lista alla tokiga extrema yttringar som utförts i kristendomen namn på ena och i islams namn på andra.

Vi har fått två uppfattningar om vad resultatet blir redan -

Patrik N: "[De] är alla precis lika tokiga i de extrema yttringarna av [sin] tro"

Nils: "Extremer är oändligt mycket vanligare inom islam"

Vem har mest rätt? Patrik N!

l_johan_k sa...

så är det likafullt lågt, provokativt och ovärdigt.

För de som redan tror på villfarelserna kan det framstå så.

Nils sa...

Ulf G,

hela grejen är ju att kristendomen kommit längre än islam och har gjort sig av med de värsta stolligheterna. Typiskt är att du måste gå bakåt i tiden för att försöka få stöd för din och Patrik Ns tes.

Det är ju fullständigt meningslöst att jämföra illdåd hundratals eller tusentals år tillbaka.

Hela bloggen handlar numera om att hitta de värsta exempel som finns på kristendomens avigsidor, medan ni tenderar att vara överseende med islams yttringar. Som pliktskyldigast kastar ni sporadiskt nåt konstigt skämt eller annat om islam. Förklaringen är naturligtvis den paniska skräcken för att bli sammankopplade med SD. Burkan är mer allmänt diskuterad så den är ofarligare att ta upp.

Det talas gärna om "moderata" muslimer, men i varenda land med stor muslimsk invandring framförs krav på särbehandling som att få bära burka, omskärelse, halaslakt och sharialagar mm.

Men varför inte behandla kristendomen med samma välvilja, varför inte se Annika Borg som en typisk representant?

Och när det gäller riskerna med att karikera muhammed kan inte du räknas Patrik L. Du ses antaglign nästan som en av dem - eller åtminstone "nyttig idiot" - du har ju gång efter annan propagerat för att vi ska fira muslimska högtider och att de ska in i almanackan.

Erik M sa...

Per Ewert,

"Kanske inte jättehumoristiskt det där med att vanhedra det som är heligt. Men visst är du i ett sådant här fall tacksam att vi kristna inte är muslimer?"

Oj, ser vi ännu ett uttryck för vad Myers kallar fatwaavund?

Och tala för dig själv när du säger att det inte är jättehumoristiskt att vanhedra det heliga. Hur kan det annars t.ex. komma sig att Life Of Brian upprepade gånger utsetts till den roligaste eller en av de roligaste filmer som någonsin gjorts av både kritiker och folkliga röstningar?


"Fundera själv om ni skulle vilja göra motsvarande sak riktad mot islam. "

För det första, Moses är en profet enligt muslimerna och bibelns gud är enligt dem samme gud som de tillber, så tekniskt sett är detta "motsvarande sak riktad mot islam". För det andra, du kanske har märkt att en hel del på denna blogg tenderar att vara rätt islamkritiskt (varför diverse muslimer och vänsterkristna regelbundet anklagar Humanisterna för att vara islamofober). Här har vi några exempel på material som tenderar uppröra vissa muslimer en hel del:

http://humanistbloggen.blogspot.com/2010/05/bilder-pa-muhammed.html
http://humanistbloggen.blogspot.com/2010/05/lars-vilks-attackerad.html
http://humanistbloggen.blogspot.com/2010/05/var-gar-gransen-for-hadelse.html
http://humanistbloggen.blogspot.com/2010/08/gaybar-vid-mosken-vid-ground-zero.html
http://humanistbloggen.blogspot.com/2010/08/pase.html
http://humanistbloggen.blogspot.com/2011/09/och-nu-blir-det-ett-skamt-om-koranen.html
http://humanistbloggen.blogspot.com/2011/10/disneyfiering.html
http://humanistbloggen.blogspot.com/2012/01/julpyssel-blasfemi-gor-det-sjalv.html

Erik M sa...

PS. Glömde denna:

http://humanistbloggen.blogspot.com/2011/10/turkisk-tecknare-infor-ratta-for.html

Bo sa...

Per Ewert,

"Kanske inte jättehumoristiskt det där med att vanhedra det som är heligt."

Jag tycker det är jättehumoristiskt att du tycker att guds bak är helig.

Patrik N sa...

Nils och Per Ewert,

Kristna och muslimer är som jag ser det precis lika tokiga i sina extrema yttringar, de mördar, lemlästar och terroriserar sina medmänniskor. Vem som gör det mest eller oftast kan man, om man har gott om tid, föra en diskussion kring, resultatet är dock helt ointressant så länge någon av de olika grupperna gör det.

Det är liksom inget bra försvar att som du och Per Ewert mena att kristna mördar och spränger mindre ofta än muslimer, de extrema uttrycken är fortfarande lika illa och precis likadana. Och baserade i princip i samma religiösa tro.

Jag är rädd att det är du och Per Ewert som är relativisterna.

Ulf Gustafsson sa...

Nils,

"... du måste gå bakåt i tiden för att försöka få stöd för din och Patrik Ns tes."

Det är inte min tes och jag har inte sagt att jag stödjer Patrik N:s tes. Jag sa att hans tes var mer rätt. Ni gjorde två kategoriska uttalande, eftersom du använde ord "oändligt" kom du längre från sanningen (vad den nu än är).

"Det är ju fullständigt meningslöst att jämföra illdåd hundratals eller tusentals år tillbaka."

Håller helt med.

"Hela bloggen handlar numera om att hitta de värsta exempel som finns på kristendomens avigsidor"

Helt fel. Kolla upp vad som publiceras under vecka och återkom med en statistik. Vi lever i Sverige och är amerikaniserade, självklart blir då kristendomen mer uppmärksammad.

"Förklaringen är naturligtvis den paniska skräcken för att bli sammankopplade med SD."

Nej, jag har inget emot att sammankopplas med SD, när vi tycker lika. Men oftast bli man ihopkopplad med SD i frågor vi tycker olika. Det ogillas.

Förklaringen är istället att det finns många hemska konsekvenser av islam runt om i världen och de uppmärksammas då på bloggen, men alla kommentatorer är ense om dem, så de är inte lika roligt att skriva om.

"Det talas gärna om "moderata" muslimer, men i varenda land med stor muslimsk invandring framförs krav på särbehandling som att få bära burka, omskärelse, halaslakt och sharialagar mm."

Det handlar inte om invandring. Det är lika illa när en kvinna som tvingas bära burka, ett barn omskärs, en djur slaktas under stort lidande var helst det sker i världen.

"Du ses antaglign nästan som en av dem - eller åtminstone "nyttig idiot" - du har ju gång efter annan propagerat för att vi ska fira muslimska högtider och att de ska in i almanackan."

Flera tråkiga överdrifter och felaktigheter. Jag har nog aldrig förespråkar muslimska högtider i almenackan, det är Patrik L som gör.

Patrik N sa...

"Det är inte min tes och jag har inte sagt att jag stödjer Patrik N:s tes. Jag sa att hans tes var mer rätt."

Min idé är inte att jämföra de totala skadeverkningarna mellan kristendomen och islam, min tes är att de bägge i sina extrema yttringar är precis likadana. Inget nytt under solen där och det vore ju konstigt, det går ju inte mer än att ta ihjäl varandra och de ägnar de sig bägge åt. I sina extrema yttringar. Precis som de i sina moderata yttringar kan vara precis lika kloka och "goda"

Jämförandet mellan de bägge yttringarnas totala skadeverkningar är något som Nils och Per Ewert ägnar sig åt. Det får de gärna göra för mig. Om de nu gillar att relativisera olika illdåd.

Patrik Lindenfors sa...

Nils,
Jag kan inte se hur firandet av muslimska högtider skulle öka diskriminering av kvinnor eller andra. Att motarbeta ett allmänt uppmärksammande av högtider som en stor del av landets befolkning numera firar är bara främlingsfientligt, det har ingenting som helst med mänskliga rättigheter att göra. Ett sekulärt samhälle är ett samhälle som är religionsneutralt, inte ett samhälle utan religioner. Skillnad.

Nu känner jag igen dina argument bättre. "Nyttig idiot" känns mer bekant än "bra artikel" på något sätt.

Nils sa...

Ulf G,

om du läst mitt inlägg lite bättre hade du sett att jag riktade mig till Patrik L om högtiderna.

Patrik N,

"Min idé är inte att jämföra de totala skadeverkningarna mellan kristendomen och islam, min tes är att de bägge i sina extrema yttringar är precis likadana."

Ge då exempel på likadana extrema yttringar som förekommer idag.

Patrik N sa...

Mord, bombdåd, hot/våld mot homosexuella och våldtäkt. De förekommer både som kristna och som muslimska illdåd.

Kristian Grönqvist sa...

Det verkar helt ha gått en del föbi att Irland fortfarande existerar och att det var bomb-och skjutcentrum i ett tjugotal år.

Patrik N sa...

...med högst aktiva katolska såväl som protestantiska bombmän med ett flertal aktioner och mängder av döda i London och på Irland.

Nils sa...

"Mord, bombdåd, hot/våld mot homosexuella och våldtäkt. De förekommer både som kristna och som muslimska illdåd."

Är detta det bästa du har att komma med?
Det är väl bara för polisen det är en nyhet att det i största allmänhet förekommer mord, bombhot och våldtäkt.

Väntar fortfarande på konkreta exempel.

Om vi tar Nordirland, ska jag genast erkänna att jag inte är särskilt väl påläst, men har för mig att de flesta bomdåd riktade sig mot motståndare, polis eller engelska soldater.

När det riktades mot civila, som Omagh-bombningen, väckte det en våg av avsky och fördömdes av alla. 29 människor omkom och det räknas som det värsta dådet.

Jämför vi med de muslimska självmordbombningarna i Irak, Pakistan och andra länder riktar de sig nästan uteslutande mot civila och omkommer det så få som 29 blir det väl knappt en notis längre.

Patrik N sa...

...fast, Nils, grejen är just den att jag inte sysslar med att jämföra de olika religionernas bombdåd gentemot varandra, det gör däremot du och Per Ewert. Jag bara konstaterar att bägge sidor går till precis samma sorts extremer.

Patrik N sa...

Nils,

Läs igenom ditt senaste inlägg ett par vändor till och fundera sedan på om du ändå inte relativiserar rätt ordentligt. När du funderat klart kan du ta dig an tanken att problemet i grunden är att människan med hjälp av bomber och vapen så gärna tar livet av sin nästa, inte vilka som för stunden gör det mest och bäst.

Patrik N sa...

...Per Ewert, en av Jesus lärjungar, (ja, den där "Kärleksjesus" från bara det Nya Testamentet) kan med fördel fundera på samma sak som Nils.

Nils sa...

Patrik N,

det var inte jag som tog upp Nordirland, men eftersom det ändå gjordes ville jag bara peka på den skillnad som du hävdar inte finns.

Jag väntar fortfarande på konkreta exempel.

You can run, but you can't hide...

Patrik N sa...

Du har ju redan fått konkreta exempel på vilka sorters extrema yttringar som bägge religionerna har resulterat i.

Nils sa...

Det är väl inget konkret exempel att påstå att det förekommer mord i alla kulturer.

När du argumenterar med mig agerar du som Lennart W, du trollar helt enkelt.

Patrik N sa...

Nej Nils. Problemet är att du bestämde dig för att jag jämför våldet som utförs i kristendomens och islams namn. Det gör jag inte, jag konstaterar att det förekommer som extrema yttringar av bägge trosinriktningarna.

Patrik N sa...

Nils,

Mitt påstående är heller inte att mord sker i alla kulturer (men det är sant att det är på det sättet).

Det intressanta är att kristendomen och islam (och andra religioner och ideologier) tycks kunna leda till mord i sina extrema yttringar och det oavsett vilken kultur vi befinner oss i. Humanism som livsåskådning (bland annat) tycks däremot inte i sig leda till mord, bombdåd och hot/våld mot homosexuella för att ta några exempel. Kanske man kan lista ut var problemet ligger om man börjar nysta i det här? Den slutsats som du och andra ofta drar, att det är i Islam som roten till det onda ligger, är sannolikt förhastad.

TheLover sa...

Jag kan inte se bilden, men är det en "rolig" bild av Jesus upplagd av en muslim så är denna muslim väldigt dum i huvudet. För muslimer tror på Jesus lika mycket som Profeten Muhammed (saw)och han är lika mycket vår profet och respekterad som Profeten Muhammed (saw).

Så om en muslim vill provocera och reta kristna genom Jesus är väldigt dum och okunnig om sin egen religion

TheLover sa...

Jag kan inte se bilden, men är det en "rolig" bild av Jesus upplagd av en muslim så är denna muslim väldigt dum i huvudet. För muslimer tror på Jesus lika mycket som Profeten Muhammed (saw)och han är lika mycket vår profet och respekterad som Profeten Muhammed (saw).

Så om en muslim vill provocera och reta kristna genom Jesus är väldigt dum och okunnig om sin egen religion

Patrik Lindenfors sa...

Bilden verkar bortplockad från källan och jag kommer inte ihåg vilken det var. Låt oss anta att den var intelligent men hädisk.

Björn Bäckström sa...

TheLover 2012-12-13 03:32

Jesus respekterad i islam?
Bullshit! I Mekka och Medina?

(Missförstå mig inte. Jag har inget emot förbudet på arabiska halvön. Men borde drabba Mohammed också!)

Benzocaine sa...

Björn: Är det Jesus de har problem med eller något annat? (Missionärer som sprider en kristne mannens börda är en kandidat.)

Jesus är en stor profet inom islam, men inte den förste eller siste profeten. Kristendomen är en annan historia.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se