6 jan. 2012

"Nätpirater nu registrerat trossamfund"

Humanisterna kommenterar att Det Missionerande Kopimistsamfundet godkänts av staten som trossamfund:
Det är utmärkt att nätpiraterna har ansökt om att bli ett registerat trossamfund, säger Humanisternas ordförande Christer Sturmark. Det är ett bra sätt att visa det absurda med att staten ska “erkänna” vissa typer av övertygelser och upphöja dem till “religion”, men inte andra. Vad är en “religiös gemenskap”? Trots mina många samtal med sakkunniga på regeringskansliet har ingen kunnat definiera detta. Det är givetvis bara en tidsfråga innan detta system avskaffas. En stat ska vara övertygelseneutral och livsåskådningsneutral, säger Sturmark.
[...]
[Kopimisternas] sätt att med humor pröva det statliga systemet och statens förhållande till livsåskådningar är alldeles utmärkt. Kanske kan det förmå den svenska staten att ta steget fullt ut och faktiskt bli sekulär på riktigt, anslutar han.
Unga Humanister kommenterar också beslutet:
Man må säga vad man vill om kopimismen som företeelse, men kanske visar den också på det absurda i att staten godkänner religiösa samfund och ger årliga miljonbelopp till dessa enbart på grund av vissa riter eller dogmer. Är det inte dags att börja behandla alla livsåskådningsorganisationer lika istället?

13 kommentarer:

Ulf Gustafsson sa...

Jag är inte så övertygad om att det är humor som driver kopimisterna. Det är nog istället en övertygelse och tro. Frågan är dock om det är en tro som är baserad på rationella argument eller på att de mår bra av den.

Patrik N sa...

Det gäller väl för all tro?

Mattias sa...

Lustigt att bara utgå från att detta är humor. Hela evolutionen bygger ju på just kopiering (mitos), remixning (mutationer) och urval (död), alltså de tre byggstenar som ligger till grund för Kopimismen. Isak Gerson har gjort religion av evolutionsprinciperna och fört in dem i det digitala samhället. Kanske ska en inte bli förvånad av att Sturmark läser in samfundskritik i detta, men är han isf medveten om att Gerson även är troende kristen?

Ostronmannen sa...

Rätt sätt att angripa dumheterna att en sekulär stat ger bidrag till vad de tycker är religioner.

Björn Bäckström sa...

Med referens till annonsen för
den "Multireligiösa Almanackan". Frågor:

Är annonsen en kupp av Sensus? Är Humanistbloggen hackad? Om inte, sen när är det Humanisternas uppgift att sprida reklam för religioner? Förenligt med stadgarna?

Är Kopimistsamfundet representerat i kalendern?

Ulf Gustafsson sa...

Siewert Öholm är första högprofilerade religiösa skribenten som kommenterar detta:
http://www.newsmill.se/artikel/2012/01/08/uppenbart-idiotiskt-att-godk-nna-n-taktivism-som-religion

Jag förstår ingenting av vad han skriver, stor humor.

Ulf Gustafsson sa...

BBM,

Förmodligen är det Patrik L som lagt upp kalendern. Den innehåller bara de 6 allmänt accepterade världsreligionerna, så den diskriminerar inte bara livsåskådningar som Humanismen, utan också små samfund som Kopimisterna.

Kristian Grönqvist sa...

Siewert Öholm har verkligen gått i den stora fällan och visat sig vara den intoleranta religionsrasist man kunde vänta sig. Hålla heligt, säger han. Jag håller inte det han påstår för heligt överhuvudtaget.
Själv håller jag kopiering och smmanblandning som ytterst heliga processer av livet, som vi vet om.

Hans uttalanden uppfattar jag som enormt diskriminerande, förutom att de är lika grundlösa som all annan tro än kopimismen.

Jag är djupt kränkt.

Patrik Lindenfors sa...

Det är jag som lagt upp almanacksreklamen. Den innehöll förra året även sekulära helgdagar som första maj, midsommar, jul och nationaldagen, men jag har inte sett årets version. Jag tror på att fira varandras helgdagar tillsammans, det är därför jag lagt upp reklamen. Det är inte reklam för religion utan för att festa gemensamt.

Björn Bäckström sa...

Patrik L 2012-01-09 05:47
Hmm...
Kan bara hoppas att Sensus har skjutit sig själv i foten med almanackan och att sammanförandet av olika vidskepelser i en publikation orsakar interna stridigheter på gräsrotsnivå till sekularismens båtnad. En fest att applådera!

Ostronmannen sa...

OfT.Jag tycker det är en bra ide, Patrik; med almenackan alltså.
OnT. Nu känns det som slutet närmar sig för staten att bestämma om religiösa samfund.
Man borde bilda några själv. Många av oss. Lite som i Life om Brian. Fria humanisternas tro på troll. Fria troll tro på humanisterna.

Ulf Gustafsson sa...

SR, Studio Ett hade ett reportage idag om kopimisterna. Det gav en del om vad de står för, De vill ha skydd av religionsfriheten för sin religiösa verksamhet, kopiering av information.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=4898048

Kristian sa...

Att döma av den nya religionens symbol verkar det vara en förgrening av taoismen, liksom för övrigt också i fallet med dudeismen:

http://en.wikipedia.org/wiki/Missionary_Church_of_Kopimism

http://en.wikipedia.org/wiki/Dudeism

Kanske något för framtida religionshistoriker att bita i.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se