26 jan. 2012

Om kreationister fick bestämma över undervisningen....

Från boken Science 4 for Christian Schools, en bok om vetenskap som kreationister har uppfattat saken.


De kunde ju åtminstone ha bemödat sig att slå upp ordet elektricitet i en uppslagsbok.

Från hemsidan 11 points.

15 kommentarer:

Per Ewert sa...

Nu är du lite larvig, Patrik. En lärobokstext för yngre barn (som detta kanske är?) konkretiserar normalt mer än den teoretiserar. Sen vet inte jag (eller du?) hur författaren fortsätter och ev fördjupar resonemanget, om det är bra eller dåligt. Men det här är ju en rent redaktörsmässig fråga, ingen religiös sådan.

Nämnda "uppslagsverk" skriver dessutom: "I dagligt tal räcker ordet elektricitet för att beskriva ett antal fysikaliska effekter. I vetenskaplig terminologi är däremot denna term vag, och det är bättre att tala om följande inbördes relaterade men distinkta fenomen: ..." Så att beskriva själva fenomenen är kanske inte så dumt?

Kristian Grönqvist sa...

Jag säger bara: Förfärligt synd om Dig och Din hjärna ifall det var allt du kunde komma med. Men det kan ju tänkas att Du inte läst länken och sett det verkligt monstruösa feltänket. I precis allt.
Religiös. OK.
Dum. Lite skrattretande.
Kreationist. Formidabelt feltänk.

Björn Bäckström sa...

Inlägget är lite av att slå in redan öppna dörrar om man tar en mera global syn.

Påven(Vatikanen) har ju "näst intill" medgivet att Gud arbetar genom evolutionen. Det är nog inte långt borta förrän åsikten att Gud inte ingriper i världens skeende utan sparar sig enkom för "yttersta dagen" deklareras.

Vad som återstår är då den psykologiska effekten av bön och samvaron i trosutövandet. Den känslan är ju reell, en slags placeboeffekt och oavhängig den vidskepliga upptakten.

Personligen tror (!) jag att bokstavtro, kreationism etc., kommer att vara borta om sisådär 50år. Tyvärr stundar väldiga konflikter inom och med islam innan dess.
Denna kommentar en topic off/spin-off från läroboken! ;-)

Patrik Lindenfors sa...

Per Ewert,
Va? Det läroboken skriver är ju rent strunt och helt felaktigt. Du kan väl inte försvara sånt? Du är ju lärare för Guds skull. Ska man börja konkretisera elektricitet finns tusen trick att ta till. Bollar som puttar varandra, vatten som flyter i rör, kärlekens dragningskraft, vad som helst. Men att påstå att man inte vet vad elektricitet är? Det är bara fel. Kom igen, det går inte att försvara den här magnituden av fel i en lärobok, även om den råkar vara skriven av någon med samma ideologi som du. Särskilt då.

Lars Torstensson sa...

Och det är nog väldigt få människor som aldrig har fått en stöt, och därigenom "känt" elekticiteten högt påtagligt.

Björn Bäckström sa...

Kom igen! Per Ewert har ju fel men ändå rätt. Läroboken är ju åt h-e. Vi kan beskriva och använda verkligheten riktigt i stället.

Men vi vet ju ändå inte VAD något EGENTLIGEN är även om vi kan beskriva det och använda det.

I EM ska jag nu fenca in min kusins trädgård med elstängsel för att hålla rådjuren borta.

Per Ewert sa...

Patrik, nej det var inte lysande formulerat, och jag skulle nog ha skrivit ungefär som du om jag hade varit textgranskare för den här boken (reservation för sammanhanget). Jag har gjort sådana jobb med texter av såväl kristna som ateistiska författare. Då är det sakinnehållet det handlar om, inte bekännelsen. Som sagt, det blir lite larvigt att göra allt till religiösa frågor. Lite Freud kanske?

AV sa...

De har inte en siffra rätt, förutom numren på bibelcitaten.

Jag gillar speciellt deras beskrivning av hur Grand canyon blev till: When the Flood water went down, they swept around whole continents with unimaginable force.

Went down where???? Och om vatten nu kan sjunka undan från en översvämmad boll så lär det knappast skära ner som stora floder i marken. Det fungerar ju bara om vattnet sjunker undan, men efterlämnar stora vattenreservoarer på hög höjd som sedan får forsa ner i havet. De kunde ju göra experimentet med en hög blandad jord på botten av ett badkar och dra ur proppen. Får se om de får några floddalar...

The stupidity it hurts!

Patrik Lindenfors sa...

Per Ewert,
Följ länken så ser du att författaren vägletts av bibeln istället för vetenskapen. Det är det som orsakat problemen. Elektriciteten var bara ett roligt exempel på hur dålig boken är. Men själla grundproblemet - att den kristna approachen i det här fallet lett till vetenskapsförakt vilket lett till att författaren inte ens kollat upp grundläggande fakta - är i det här fallet religionen.

(Sen finns andra dåliga läroböcker där problemen grundar sig på annat. Men det är en annan historia. Det var inte den jag berättade nu.)

Per Ewert sa...

Säkert så, Patrik. Men då hade du nog kunnat banka in spiken med ett bättre exempel.

Patrik Lindenfors sa...

Men håll med om att det var en rolig sida. Jag tror aldrig jag sett ett mer flagrant fel i en lärobok.

Realisten sa...

Per Ewert sa...
Nu är du lite larvig...


Larvig? Det är väl egentligen dina kollegor på Credo och Genesis som så larvigt och korkat inte fattar hur Evolution funkar! De missförstår och skriver lögner om Evolutionen.
Att vara en vuxen människa och gå emot alla bevis mot evolutionen visar bara hur naiv man är i sin tro.

Anders Bergdahl sa...

Jag tror inte att man kan vara riktig kristen och kreationist.. det verkar vara en självemotsägelse.
Har man inte vett att tolka religionen utifrån ett nutida sammanhang skadar man både vetenskapen och religionen.
Skiljelinjen går INTE mellan tro och vetaande.
Den går mellan oreflekterad tro på religiösa skrifter och reflekterad tro där religiösa skrifter kan ha betydelse men alltid tolkas utifrån det man vet ur ett vetenskaplig perspektiv.
Vi vet att livet utvecklats genom evolution, tro som förnekar detta är oreflekterad och rätt löjlig.. inte värd att ta på allvar.
Problemet är att sådana extrimister idag är högljudda och retoriskt duktiga vilket dess framgångar i USA visar. DÄrför är kreationiströrelsen ett hot mot demokratin, vilket den inte var för 30 år sedan. En najoritet av de amerikanska pastorerna tror på kreationism, det är fullständigt absurt!!
Här behöver reflekterande troende, kristna, judar, muslimer och humanister och vi som inte tror samarbeta mot dessa antidemokratiska krafter och exponera deras lögner.
Helle KLein är inget hot mot demokratin, kreationismen är ett hot!
Vi borde välja våra slag!
Kreationismen förtjänar ingen respekt!

Anders Bergdahl sa...

Per Eweert:
Att de inledande raderna "electricity is a mystery. No one has ever observed it or heard it or felt it." är en ren lögn, bekymrar inte det dig?

l_johan_k sa...

"No one has ever observed it or heard it or felt it." är en ren lögn, bekymrar inte det dig?"

Det skulle i alla fall aldrig bekymra Claphaminstitutet.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se