29 jan. 2012

Till stöd för förnyelse av Svenska kyrkan

Nils Olof Ericsson, kyrkopolitiskt aktiv i Göteborg, skriver en mycket bra insändare i Kyrkans tidning - Till försvar för den sekulära staten, där han försvarar Annika Borg och anser Anna-Karin Hammars "anmälan"* till domkapitlet är ett lågvattenmärke:

Det kan vara klokt att i diskussionen tydligare klargöra begreppen ”stat” och ”samhälle”, men när Annika Borg talar om ”det sekulära samhället” så får man vara avsiktligt illvillig för att tolka det som att hon, som präst och aktivt förkunnande kristen, skulle anse att religionen bör ”bort ur samhället”. Lika obehagliga och försåtliga är antydningarna om att diskussionen om omskärelse skulle bottna i en smygande, dold antisemitism. Låt oss föra debatten sakligt och på en anständig nivå!
Christer Sturmark kommenterar också de oförsonerliga angreppen på Borg inifrån Svenska kyrkan. Hans bloggpost - Svenska kyrkans moderna inkvisition mot prästen Annika Borg inleds:
Ett fascinerande skådespel spelas nu upp framför våra ögon, ett skådespel som med all önskvärd tydlighet visar att Svenska kyrkan är en krackelerande institution som faktiskt spelat ut sin roll.
I sammanhanget skall inte prästen Ulla Karlsson glömmas [1,2]. Hon har nu lämnat sin prästtjänst i Aspeboda:
Jag behöver vila upp mig lite från kyrkan, jag har stått ensam, förutom stödet från Aspeboda, sa Ulla Karlsson
Karlssons felsteg var att ifrågasätta om Jesus dog på korset för våra synders skull, i syfte att föra fram en positivare människosyn med mindre skuld, skam och blod. Borgs felsteg är att oavkortat försvara de mänskliga rättigheterna på bekostnad av religiösa dogmer och traditioner. De som står i främsta ledet i Svenska kyrkans förändringsarbete får betala ett pris och behöver stöd både inifrån och utanför kyrkan.

* Hammar har inte gjort någon anmälan utan skickat in en skrivelse till domkapitlet.

7 kommentarer:

Björn Bäckström sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Björn Bäckström sa...

"/...Svenska kyrkan är en krackelerande institution som faktiskt spelat ut sin roll."

Helt betydelselös är den väl inte. Varför skulle vi annars attackera?

Annars bra inlägg! Alla goda krafter måste hjälpas åt med att bli av med det gamla eländet. Något av dess politiska arm - KD - är lika inbördes grälsjuka som SvK som vi just har sett; frikyrkorna likaså; de finns ju just för gammal splittring.
Institutionerna är "kärringar" enligt den gamla hederliga prefeministiska definitionen. Bort med dem!

Håkan W sa...

Hur kommer man i kontakt med Humanistbloggen, med tips m m?

Hittar inga kontaktuppgifter/mailadress på sidan. Därför tar jag denna kanal i anspråk.

Tips till inlägg:

http://hakans-blogg.blogspot.com/2012/01/andra-prioriteringar-andra-demoner.html

PS. BBM har en poäng... DS.

Mattias sa...

Ulf, Hammar har inte inkommit med någon anmälan till Domkapitlet, utan skrivit ett brev och begärt ett klargörande om vad präster i allmänhet bör och inte bör säga, med anledning av Borgs debatt. Vad som framkommit i debatten är att det kan anses problematiskt just med tanke på SvK:s antisemitiska förflutna om präster som själv utför kristna dop på icke-medgivande spädbarn försöker hindra judar att döpa de sina. Detta behöver alltså klargöras. Det är inte en anmälan.

Jag kommer inte att lägga mig i den här debatten, för jag har nu läst Sturmarks angrepp på Hammar, där han liknar henne vid en rättshaverist och en maktfullkomlig teokrat. Det står alla fritt att bilda sig sin egen uppfattning: Hammars brev är en offentlig handling. Det borde framgå med all önskvärd tydlighet för den som intresserar sig i frågan, med sanningen som riktmärke, vad Hammar har sagt och vad Sturmark påstår att hon säger och tycker.

Med tidigare debatter med Sturmark i minnet hyser jag ingen önskan att ge mig in i en sådan tröstlös och tillspetsad ordväxling, någonsin igen. Jag vill inte ens ge Sturmark någonting att hugga på i det här inlägget. Det är inte kul längre. Hellre munhuggas med Kristian G och BBM och övriga här på bloggen. Men i den här frågan tjänar det ingenting till att debattera.

Ulf Gustafsson sa...

Mattias I,

Jag visst att det inte var en anmälan, men valde (det felaktiga) ordet i retoriskt syfte (skäms lite). Jag har nu gjort en halv korrektion i posten ovan.

Oavsett min lilla lögn, så är det intressanta att debatten inom Kyrkan förs med en begäran om ett auktoritets beslut, vare sig det sker formen av en skrivelse eller en anmälan.

Sedan håller jag med om att det finns tveksamheter och överdrifter i Sturmarks text, vilken jag inte läste så noggrant som du säkert gjort.

Ulf Gustafsson sa...

"Biskop Brunne svarar Sturmark om vigningslöftet"

Ulf Gustafsson sa...

"Stockholms Domkapitel lämnar Anna Karin Hammars skrivelse med anledning av prästen Annika Borgs debatterande om omskärelsefrågan och hennes medverkan i en tankesmedja närstående Humanisterna utan åtgärd."
http://seglorasmedja.se/post11368/ingen-atgard-fran-domkapitlet/

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se