13 feb. 2012

4 av 5 svenskar tror inte utan evidens

Var femte svensk tror att människor kan gå igen efter döden, visar en undersökning. Det finns en renässans för det övernaturliga, säger en religionsvetare.
Lyssna: Var femte tror på spöken

Religionsvetaren som Sveriges Radio intervjuar gör inte resultatet det minsta förståeligare. Vad gör att hela 4 av 5 svenskar resonerar rationellt och inte tror utan evidens?

12 kommentarer:

Björn Bäckström sa...

Spökena uppträder uppenbarligen i TV 4 klockan 2300 i kväll. Med ett medium!

Håkan W sa...

En intressant sak i sammanhanget är att 21 procent tror på spöken OCH att "20 procent säger att de själva varit i kontakt med eller haft en förnimmelse av en person som är död."

De 20 procenten bör rimligtvis ingå i de 21 procenten, vilket betyder att ynka EN procent av dem som inte haft egna spökerfarenheter tror på spöken.

Vad är det med folk, har de ingen fantasi...:)

http://hakans-blogg.blogspot.com/2012/02/sjalv-tror-jag-pa-hjarnspoken.html

Daniel Weston sa...

Håkan W: Om det är en procent av befolkningen som tror på spöken men inte har haft en egen spökerfarenhet, så är det mer än en procent av de som inte haft en egen spökerfarenhet. Dessutom lär resultaten vara avrundade till närmaste heltal, så i själva verket kan andelen av befolkningen som tror på spöken men inte har haft en egen spökerfarenhet vara vad som helst mellan noll och två procent.

Björn Bäckström sa...

Whatever. Seeing is believing! Eller? Är det probem med seeing? Kan vi lita på våra sinnen?

Håkan W sa...

Daniel W, tack för påpekandet. Slarvigt av mig.

Jag menar naturligtvis en procentENHET.

Den exakta siffran är dock inte så intressant. Men jag trodde att det var fler.

Ulf Gustafsson sa...

Det är typiskt att tidningen Dagen sätter rubriken: "Var femte tror att livet fortsätter efter döden" på denna nyhet.

Påståendet som SIFO ställde var: "Det förekommer att människor går igen?", inte direkt samma sak som ett liv efter döden.

Det andra var påståendet: "Har du någonsin sett eller känt att du varit i med, eller haft förnimmelse av, en person som är död?".
Detta skulle nästan jag kunna svarar ja på.

På båda påståendena svarar ca. 30% kvinnor och 10% män ja. Det är en tydlig skillnad.

De andra två parametrarna i vilka svaren delats upp är ålder och utbildning. Men för att kunna dra några signifikanta slutsatser från detta behöver man vet om könsfördelningen är jämn i dessa grupper. Det framgår inte från de data jag läst i SvD.

F.ö. deltar Christer Sturmark i TV4:s Kvällsöppet i kväll, om 2 minuter, och pratar spöken.

Lokatt sa...

Spökeriprogrammet Det Okända är så pinsamt att jag inte pallar att titta mer än någon minut i taget, och då bara med ena ögat. Ikväll kände jag visst igen någon avdankad schlagerstjärna, det är inte första gången en sån tar chansen att än en gång få vara med i teve. Då uppfinner man några spökerier bara."Medierna"och deras fräcka påståenden med gravallvarliga miner... usch. Jag skäms å deras vägnar. Exakt hur dum får man vara?

Kristian Grönqvist sa...

Lokatt

Varför tror Du vi fortfarande har religioner och starkt troende försvarare av dem?

Björn Bäckström sa...

Sturmark gjorde en bra showing i TV 4. Lite för defensiv kanske när han bara tyckte att religionerna hade inslag av vidskepelse; i själva verket är de ju vidskepelse galore. Anyway; godkänt!

Lokatt sa...

Jag tycker att Christer Sturmark alltid är bra i såna här sammanhang. (tv 4 om spöken)Samlad, lugn och tålmodig. Men oj så försiktiga vi är här i vårt lilla land. Tittade nyss på några klipp med Bill Maher (jag bugar), han skräder inte orden, skrattar rått åt "evangelists" och säger om dem "They are ALL koko!" och "Because they are all stupid!" i ett liknande samanhang. Och har roligt när han säger det. Jämfört med detta är vi ju extremt blyga, och livrädda för att "kränka" någon gravt vidskeplig (mitt uttryck för "varmt troende"). Men visst, Christers milda och diplomatiska ton är antagligen den bästa här hos oss. Eller?

Daniel Weston sa...

Jag tror att det är bra att Sturmark, i egenskap av ledare för Humanisterna, framstår som samlad och måttfull. Däremot får andra gärna vara mer raljanta.

Björn Bäckström sa...

Lokatt 2012-02-14 12:57

Håller med dig! Jag försöker konsekvent i mina kommentarer att vara elak och bredda registret; det har ju gått 2000 år och vi är inte av med vidskepelserna ännu! Var ihärdig! Kram på dagen!

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se