28 feb. 2012

Alexander Aan

I början av februari sände Al Jazeera detta reportage om Alexander Aan som är fängslad i Indonesien på grund av att han, på Facebook, berättat att han är ateist.

Polis 1: "Han är ingen brottsling, men han har brutit mot lagen. Han har inte använt våld, men han har skapar oro hos vårt folk."
Polis 2: "Som religiösa personer är vi väldigt fredliga, ... , men om vi störs måste vi agera."

Och agera med våld gjorde de, innan Aan fängslades misshandlades han av en religiös mobb. Tydligen är inte detta ett brott i Indonesien. Religion han kan totalt förvanska människors uppfattning om vad som är rätt och fel.

2 kommentarer:

Björn Bäckström sa...

Deprimerande situation. Lägg därtill dödandet som nu pågår i Afghanistan på grund av att koranen hade hamnat i soporna för bränning och man undrar vart islam bland gräsrötterna är på väg.

I videosnutten hörs taleskvinnan för religionen säga att det är OK att vara ateist. Men vad "folket" tycker framgår ju av polismännen.

Dessutom - enligt den "rätta" islamska tolkningen - kan aldrig någon avsäga sig läran.

Svante sa...

Tragiskt detta, att man inte ska kunna kalla sig för ateist, eller lämna islam. Vi måste stå upp för Alexander Aan och andra som är förföljda för att de är ateister. Friheten måste ständigt försvaras.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se