27 feb. 2012

"Bolivianska skolor utan katolsk lära"

Från den katolska tidskriften Signum varifrån jag lånar hela texten. (Som betalning kanske ni kan gå in och läsa någon annan av deras artiklar? Prova till exempel den här.)
I Bolivia trädde en ny läroplan, vars målsättning är att ta bort katolsk lära från dess centrala ställning i bolivianska skolor, officiellt i kraft den 6 februari. De utbildningsreformer som antagits av regeringen, med den från urbefolkningen kommande presidenten Evo Morales i spetsen, är avsedda att ha en ”avkoloniserande, befriande, revolutionär, anti-imperialistisk, anti-patriarkal och transformerande” effekt.

Religionsundervisningen i bolivianska skolor kommer istället att fokusera på den traditionella tron på Moder Jord (Pachamama). Man kommer också att förkasta katolsk evangelisation, en evangelisation som de nya direktiven fördömer som ”ett starkt stöd för inrättandet av en kolonial ordning”.

En representant för den bolivianska biskopskonferensens utbildningskommission, Limberth Ayarde, sade att de 1 380 katolska skolor som finns i landet skall ”där så är möjligt till undervisningen i katolsk lära även lägga fäderneärvd tro”.
Jag har svårt att bli upprörd över att en religion ersätter en annan. Det är väl jättebra att ursprungsbefolkningen återtar sin egen historia? Sekularism nästa.

4 kommentarer:

Isidor sa...

Hellre den tro som åtminstone är deras egen, än Katolicism. Lätt. Vilken dag som helst.

Åtminstone om alternativen bara är religioner.

Att låta folk välja har inte slagit någon?

Lokatt sa...

Samernas historia har länge gjort mig nedstämd. Religionsfrihet, hah! När jag ser ett ungt par i samedräkt vigas av en
svensk präst i långklänning och med sin trolleribok i hand tänker jag på hur samerna förföljts och hotats bort från sin traditionella tro, hur de förbjudits att åkalla sina förfäder (detta var ju "vidskepelse" minsann)och hur rättrogna svartrockar lät bränna deras trolltrummor blir jag upprörd. Ge dem tillbaka deras egen tro! Låt samerna själva bestämma vilka andar och osynliga varelser de vill tillbe! Och - låt svenska staten ge dem en djupt känd och ångerfull ursäkt! Ge dem deras trummor tillbaka.

Björn Bäckström sa...

Kan inte sametinget registrera sig som samfund med trosbekännelse till förfäder och trummor?

Därefter ett stort skadestånd från både staten och SvK som startkapital samt årligt bidrag från staten i likhet med de andra trossamfunden.

Staten (Attefall) borde proaktivt skicka en trevare till samerna och efterhöra intresset.

Det var ju trolltrummor ;-)

Svante sa...

Bra visserligen att ta bort katolska kyrkans starka roll i skolan. Men varför ersätta en vidskepelse med en annan? Varför ta en omväg istället för att gå till sekularism direkt?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se