20 feb. 2012

Då och nu

21 kommentarer:

Unknown sa...

Vet inte varför bilden hamnar så långt åt höger. Någon som har en idé på hur man ordnar till det?

Björn Bäckström sa...

Katolikerna (Acreator eller var det Annorzzz?) har en förklaring: Allt "fullbordades" med Jesus. Acreator påstår han skulle förpassa en nutida jesus-claimare till mentalsjukhus.

Jag misstänker att det är en rationalisering. Uppenbarelserna tid är ju (uppenbarligen!) förbi. Hur händigt då med en gammalsail5 fullbordan...

Mattias sa...

Jesus, 12 år gammal. Brådmogen, much? :D

Mattias sa...

Luk 2:41-52

Också när Jesus var tolv år gammal gick de dit upp som seden var vid högtiden. Då festen var över och de skulle hem igen, stannade pojken Jesus kvar i Jerusalem utan att föräldrarna visste om det. De gick en dagsled i tron att han var med i ressällskapet och frågade sedan efter honom bland släktingar och bekanta. När de inte hittade honom vände de tillbaka till Jerusalem och letade efter honom där. Efter tre dagar fann de honom i templet, där han satt mitt bland lärarna och lyssnade och ställde frågor. Alla som hörde honom häpnade över hans förstånd och de svar han gav. Föräldrarna blev bestörta när de såg honom, och hans mor sade till honom: ”Barn, hur kunde du göra så mot oss? Din far och jag har letat efter dig och varit mycket oroliga.” Han svarade: ”Varför skulle ni leta efter mig? Visste ni inte att jag måste vara hos min fader?” Men de förstod inte vad han menade med sina ord. Sedan följde han med dem ner till Nasaret, och han lydde dem i allt. Hans mor bevarade allt detta i sitt hjärta. Och Jesus blev äldre och visare och vann Guds och människors välbehag.

Eric Wadenius sa...

-"Och Jesus blev äldre och visare och vann Guds och människors välbehag"

Vann Jesus/Gud Guds/Jesus välbehag?

Självgode fan...;)

Kristian Grönqvist sa...

Eric

Klara symptom på starkt schizofren verklighetsuppfattning...
Men det är förstås en lekmans uppfattning.

AV sa...

Mattias I: Har bestämt för mig att Jesus, om han fanns, skulle vara född ca 7 år före det vi kallar år 0. Dvs han var 19 år 12 AD.

Mike Mikaelson sa...

Står det nånstans i Evangeliet att Jesus säger till en samling att han är Guds son?

Mattias sa...

Mike: Det framgår tydligt att han är det (det är ju evangelier...), men han är rätt så försiktig själv med att säga det rätt ut. Om någon frågar det, så säger han inte emot, i alla fall.

Den klassiska är väl i ett av förhören, när han på frågan om han verkligen är guds son säger "Det var du som sa det.".

Man kan ju roa sig med att söka på "Guds son" i bibeln, om man är lagd åt det hållet. :-)

”Rabbi, du är Guds son, du är Israels konung.”
Då sade Jesus till honom: ”Du tror därför att jag sade att jag såg dig under fikonträdet. Större ting skall du få se.”
Och han sade: ”Sannerligen, jag säger er: ni skall få se himlen öppen och Guds änglar stiga upp och stiga ner över Människosonen.”

Kristian Grönqvist sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mike Mikaelson sa...

Tack för ditt svar, Mattias. Ja, Jesus går aldrig ropande "Jag är Guds son" och då bilden är fel.

Här har vi en typisk exempel på ateistisk hån, men det är för ofta samma sak med ateistisk kriticism, där hånar/kritiserar en förvrängd bild av kristendomen - och jag antar att det är samma sak mot dom andra religioner.

Unknown sa...

Mike: Jag skulle knappast säga att man presenterar en "förvrängd bild av kristendomen" om man säger att Jesus påstod att han var Guds son.

Kristian Grönqvist sa...

Mike

Rätta mig ifall jag har fel, men utropade inte Jesus någonting på korset om en far och någonting om att bli övergiven...?

Mattias sa...

Mike: "Jesus går aldrig ropande "Jag är Guds son" och då bilden är fel."

Vilken bild är fel, menar du? Att Jesus enligt evangelierna var Guds son?

Menar du att Jesus inte ansåg att han var Guds son? Menar du att Jesus förnekade att han var Guds son? Menar du att han inte utgav sig för att vara Guds son?

Men visst var han smart, och lät företrädesvis andra säga det rent ut. Eller smart - man kan väl lika gärna kalla det beräknande och manipulativt. En typisk sektledare, helt enkelt.

Kristian Grönqvist sa...

Mike

"Eli, Eli, lama sabaktani" eller nåt sånt utrikiskt.

Mike Mikaelson sa...

Adam, Jesus går aldrig omkring ropande "Jag är Guds son" som kan göra vissa personer som är psykisk sjuka. Att sedan folk se detta i honom är en annan fråga.

Mike Mikaelson sa...

Kristian: "Eli, Eli, lama sabaktani" betyder "Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig?" och det är en citat från Psaltaren (som judarna och kristna använder för att be, då och nu).

Mike Mikaelson sa...

Mattias, det är artikelns bild som stämmer inte.

Kristian Grönqvist sa...

Mike

Jag trodde Du förstod. Vem ropade han åt...?

Björn Bäckström sa...

Kristian

Han insåg i dödsögonblicket sitt livs felsatsning. Ingen att ropa till! "Övergiven!" Om de kristna hade insett detta redan då hade religionen aldrig uppstått. Men stiftarna hade kanske andra bevekelsegrunder.

Mattias sa...

Joh 14:
6
Jesus svarade: ”Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig.
7
Om ni har lärt känna mig skall ni också lära känna min fader. Ni känner honom redan nu och ni har sett honom.”
8
Filippos sade: ”Herre, visa oss Fadern, det är nog för oss.”
9
Jesus svarade: ”Så länge har jag varit tillsammans med er, och ändå känner du mig inte, Filippos? Den som har sett mig har sett Fadern. Hur kan du då säga: Visa oss Fadern?
10
Tror du inte att jag är i Fadern och Fadern i mig? De ord jag säger er, dem talar jag inte av mig själv; Fadern är i mig och utför sina gärningar.
11
Tro mig när jag säger att jag är i Fadern och Fadern i mig. Eller tro åtminstone för gärningarnas skull.
12
Sannerligen, jag säger er: den som tror på mig, han skall utföra gärningar som jag, och ännu större. Ty jag går till Fadern,
13
och vad ni än ber om i mitt namn skall jag göra, så att Fadern blir förhärligad genom Sonen.
14
Om ni ber om något i mitt namn skall jag göra det.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se