24 feb. 2012

Den kristna monarkin ... för Sverige i dåtiden

Det finns många föråldrade sedvänjor att avskaffa för att nå en sekulär stat i framtiden.

Lyssna: Sveriges prinsessa och tronföljare föds utan religionsfrihet

1 kommentar:

Svante sa...

Grattis till Victoria och Daniel för att de har blivit föräldrar till en liten flicka! Jag önskar dem och den lilla all lycka!

Principiellt är jag emot den ärftliga monarkin, även om det de sista två dagarna har kittlat till lite i något litet kunga-centrum i hjärnan. Jag ligger inte sömnlös om nätterna pga monarkin. Men jag är principiellt emot monarkin, om inte annat så är det ett alltför högt pris för de som ofrivilligt föds in i en kungafamilj. Victoria tror jag dock blir en bra drottning, men därefter så hoppas jag att Estelle slipper. Vi kan avtacka monarkin efter Victoria I.

Men att de kungliga måste tillhöra ett religiöst samfund tycker jag att man kan slopa genast, så fort som grundlagen tillåter. Det är en sak att regeringen lyckönskar, gratulerar och besöker den nya prinsessan och hertiginnan. Nu när vi ändå har monarkin som en representativ symbol, de kan få dela ut Nobel-pris m.m.. Men detta med att döpa Estelle tycker jag att ministrar, partiledare och politiker m.m. ska bojkotta.

Att kungen själv ville ha kvar religionstvånget är ju inte direkt ”För Sverige i tiden”, vilket däremot kvinnlig tronföljd är (när vi nu ändå har monarki). Ett avskaffande av religionstvånget skulle ju inte hindra kungen från att vara kvar i SvKyrkan.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se