29 feb. 2012

Diskrimineringsombuds...hennen drivs av nazistgrupp?

Hur ska man annars förklara deras senaste beslut som inte kan ha annat resultat än spä på folks fördomar? Saxat från DN:
En kvinna i Finspång hoppade av en kockutbildning eftersom hon inte åt fläskkött och därför inte kunde provsmaka maten. Nu får hon 60.000 kronor för att ha diskriminerats.
Själv äter jag inte rödbetor. Av personliga skäl. Skicka stålarna snarast möjligt.
Särimner
Tack till Erik Stenström och Sakine Madon för tips och vinkling. Här får ni ett avsnitt ur Madons intervju med en jurist hos DO:
En vegetarian i samma situation, hade hon eller han kunnat anmäla fallet för diskriminering?

Vegetarianer har inget skydd mot diskriminering enligt diskrimineringslagen, det är ingen diskrimineringsgrund.
Det verkar finnas någon sorts problem i diskrimineringslagen då ett etiskt ställningstagande inte ges samma tyngd som ett religiöst påbud.

36 kommentarer:

AV sa...

Det var väl så att hon inte ens började kursen på riktigt. Vid ett informationsmöte sade de att alla skulle smaka på allt och hon hoppar genast av. Innan har de lagt upp kursen ex fläsk, så den informationen borde hon kunnat få. Varför fick hon inte den? Var det arbetsförmedlingens fel som inte tagit sitt informationsansvar, eller hon som inte gjort vad man kunnat förvänta sig för att vara säker på vad som gäller? Gick hon på ett möte, hörde att hon måste smaka och istället för att verkligen undersöka om det inte var möjligt att anpassa genast hoppar av och ropar "diskriminering!"?

För övrigt hur har man tänkt sig att arbeta som kock om man inte ens kan smaka av den mat man tillagar? Om man har mycket begränsad meny själv, ska man då bara tillaga mat man själv äter? Vi har ju vegetarianer, veganer, frukterianer, LCHF osv. Ska en vegan endast jobba i vegankök? Liten arbetsmarknad. Kan man som LCHF bli konditor utan att smaka på tårtorna? För att inte tänka på allergier. Kan en mjölkallergiker kräva att kursen anpassas och endast mjölkfria rätter tillagas? Tänk en person som inte tål varken mjöl, ägg, mjölk, tomat, nötter, röda färgämnen och soja. Skulle vi anpassa kursen eller säga att det yrket kanske inte är din grej? Diskriminering?

Kan en absolutist bli sommelier? Ja, man spottar!

Björn Bäckström sa...

Undrar hur många röster (berättigat!) SD vinner på det här?

Kristian Grönqvist sa...

Det är egentligen ganska skönt att konstatera, att även humanistbloggen har nått stadiet där tabuladdning inte längre helt sätter agendan.
Man kan aldrig tabubelägga ren idioti.

Patrik Lindenfors sa...

Men lägg ner. Vi har aldrig brytt oss om vad som är tabu. Däremot har vi hållt oss med egna ställningstaganden. Hur skulle vi annars agera?

Eric Wadenius sa...

Vad jag förstått av artiklarna är att man har kunnat gå kock-utbildningen utan att behöva smaka fläskkött tidigare, men att något var ändrat inför denna termin och att denna ändring inte hade kommunicerats tydligt nog.

Jag kan inte bekräfta detta, och skulle inte anse att detta är ett fall av diskriminering, men det förändrar dynamiken lite i alla fall.

Ulf Gustafsson sa...

Självklart är detta ett fall av diskriminering. Det finns inget rimligt skäl att arbetsförmedlingen inte skall ge stöd till kockutbildming för icke-fläskätare. Det finns gott om restauranger i Sverige som kan anställa icke-fläskätare. På samma sätt är det med icke-köttätare, icke-kiwiätare och icke-rödbetsätare.

Dock är det fel på diskrimineringslagen eftersom den inte ger samma skydd för de senare grupperna. Religiösa har privilegier i samhället.

Björn Bäckström sa...

Ulf G 2012-02-29 09:42

"På samma sätt är det med icke-köttätare, icke-kiwiätare och icke-rödbetsätare."

Ingen utbildning upphandlad för skattepengar ska ge efter för religiösa eller andra idiotier. Vi hamnar då i rena absurditeterna. Endast om medicinsk anledning för undvikande av speciella livsmedel föreligger skall undantag göras.

Om en muslim blir sjuk i kropp och själ av att äta griskött är det ett tillstånd som kanske kan botas med kognitiv terapi eller av att byta religion. Det är inte anledning till undantag vid undervisningen i kockskolan.

I det här specifika fallet är pengautbetalningen tydligen orsakad av missförstånd och en förslagen födgeni parad med myndigheternas flathet och ovarsamhet med skattebetalarnas pengar.

Ulf Gustafsson sa...

BBM,

Aha, då betraktar du även oss icke-hundätare som idioter, vilka inte skall ha utbildningsstöd.

Björn Bäckström sa...

Ulf G 2012-02-29 10:28

Ja, i Kina skulle jag betrakta dig som en idiot och rekommendera att du blir utan utbildningsstöd!

En svensk kockskola antar jag har på menyn "vanlig" svensk mat liksom en kockskola i Kina har en annorlunda meny men "vanlig" för kineserna kanske inkluderande hund.

Om du åker till Kina för att gå i kockskola tror jag inte du kan räkna på med diskrimineringskompensation om du vägrar provsmaka hund!

Varje plats har sin smak. Finspång sin och Peking sin.

Ulf Gustafsson sa...

BBM,

Vi pratar inte om Kina, utan Sverige.

Har du någon lista på vad som är "vanlig svensk mat" som vi andra måste anpassa oss till för att få ditt gillande?

Jag anser att icke-köttätare, icke-kiwiätare och icke-rödbetsätare har samma rätt till samhällets stöd som icke-hundätare. För mig är respekt för minoriteter en demokratisk grundbult.

Björn Bäckström sa...

Ulf G 2012-02-29 11:10

Jämförelsen med Kina är relevant. Vill du inte förstå det så är det ditt problem.

Men jag kan rekommendera kroppkakor. Mums!

Ulf Gustafsson sa...

BBM,

Jämförelsen med Kina är inte relevant. Att det finns intoleranta regimer, men bristfällig syn på mänskliga rättigheter, i andra länder är ett dåligt argument för att det skall vara likadant i Sverige.

Björn Bäckström sa...

Ulf G 2012-02-29 11:27

C'mon!

Nils sa...

När jag läser sånt här tänker jag: vi är dömda att gå under. Medan vi dränker oss själva i självförödmjukelse och självförakt är de självsäkra, trosvissa och in i döden säkra på att framtiden är deras. I det mötet är vår kultur förloraren.

Vi öppnar våra gränser, välkomnar dem, ger dem bostäder, mat kläder och yrkesutbildningar. Vid minsta kulturkrock medger vi att det är vår kultur det är fel på, erkänner att vi diskrimerat dem och betalar frikostigt för övergreppet.

Vårt självförakt känner inga gränser. Vi sparar ingen möda för att söka upp någon minoritet som vi någon gång under historiens lopp kan ha förorättat och som vi kan köpa oss fria från. Hur långt ska vi gå? Vikingarnas plundringar? Någon bakterie som vi trampat på i evolutionens gryning?

Finns det inga vettiga politiker som ser det vansinniga i ett sånt här beslut?

Patrik Lindenfors sa...

Nils,
Det finns många politiker som ser det orimliga i den här typen av beslut.

En liten observation bara. Det är vår kultur som systematiskt ersatt andra kulturer runtom i världen. Det är rätt attraktivt att vara som oss och ha det som oss - vi har det ju så jävla bra. Så du har ingenting att oroa dig för, faktiskt. Hedonismen kommer att besegra islam i långa loppet. Få vill må dåligt och tälta in sig när andra mår bra och är fria.

Patrik N sa...

"Den unga kvinnan blev hänvisad till en kockutbildning av Arbetsförmedlingen. Men hon kunde aldrig börja där eftersom det krävdes att eleverna skulle smaka fläskkött, något som kvinnan vägrade eftersom hon är muslim.
Det var när kvinnan var på ett informationsmöte om utbildningen som hon förstod att alla deltagarna skulle bli tvungna att smaka griskött. Enligt utbildningsanordnaren gick det inte att göra något undantag i hennes fall, trots att hon förklarade att hon var muslim och därför inte fick smaka på griskött.

Kvinnan anmälde Arbetsförmedlingen till DO för diskriminering. DO har utrett anmälan och gjort bedömningen att Arbetsförmedlingen missgynnat kvinnan på ett sätt som haft samband med hennes religion. DO var därför beredd att väcka talan i domstol mot Arbetsförmedlingen om diskriminering.

Nu har DO och Arbetsförmedlingen träffat en överenskommelse som ger kvinnan 60 000 kronor. Genom förlikningen är tvisten löst.

– Det är positivt att Arbetsförmedlingen ska se över kravet på att alla deltagare i utbildningen måste kunna smaka all mat, eftersom kravet enligt dem själva inte är invändningsfritt, säger Marie Nordström, processförare på DO.

– Det var inte motiverat av Arbetsförmedlingen att ha ett sådant villkor som utestänger personer från att delta i utbildningen av religiösa skäl, enligt Marie Nordström.

För ytterligare kommentarer ring DO:s presstjänst på tfn 08- 120 20 710.

Ärende ANM 2010/1436

Publiceringsdatum: 2012-02-28"

http://do.se/sv/Press/Pressmeddelanden-och-aktuellt/2012/DO-forlikas-om-kockutbildning-Positivt-att-Arbetsformedlingen-ser-over-avsmakningskrav/

Diskrimineringslagen bör ändras så att religiösa föreställningar inte skyddas mer än andra föreställningar. Ett visst tänkande kan inte ges större skyddsrätt än ett annat tänkande. Förutom skyddet för religiösa så ger diskrimineringslagen inte ett särskilt tänkande skydd utan lagen skyddar bara egenskaper som man som enskild inte kan förändra:

- kön
- könsöverskridande identitet eller uttryck
- etnisk tillhörighet
- religion eller annan trosuppfattning
- funktionshinder
- sexuell läggning
- ålder

Kristian Grönqvist sa...

Patrik L

Äntligen ett sakförhållande som förklarar Din inställning.

Det ordnar sig.

Lite grann av Stockholmsinitiativets inställning.

Vi behöver inte göra nåt, det ordnar sig. Approachen var inte väntad, men förklarande.

Kristian Grönqvist sa...

Beträffande DO.

Om man vill utbilda sig till kärnkraftstekniker så kan man alltså i slutet av utbildningen säga att man är kärnkraftsmotståndare och absolut inte kan tänka sig jobba med kärnkraft på riktigt. Man ville bara ha utbildningen...
och bli ersatt... Nya karriärmöjligheter öppnar sig för varje dag...

Patrik Lindenfors sa...

Kristian,
Det där med Stockholminitiativet var väl ett slag under bältet? Jag rapporterade en empirisk observation, de brukar bortse ifrån dessa.

För övrigt drar du för stora växlar på kommentaren.

Patrik Lindenfors sa...

Kristian,
du måste ha ett *religiöst* motstånd mot kärnkraft, annars funkar det inte.

Kristian Grönqvist sa...

Jag är medveten om underbältesslaget. Jag gjorde det med flitighet.

Folk som formulerar sig luddigt har förtjänat ett slag på fingrarna av linjalen...:-)

Björn Bäckström sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Nils sa...

Patrik L,

bakom vårt storslagna självförakt tycks ligga uppfattningen att nu har vi nått utvecklingens topp. Här är vi trygga från allt från euro till krig. Nu kan vi blicka tillbaka på vår klättring och kosta på oss att frikostigt gottgöra de vi trampade på när tillvaron var en kamp för överlevnad.

Paradoxalt nog finns i botten en självgodhet som du också ger uttryck för när du i blind naivitet tror att allt kommer att ordna sig eftersom vi nått kulturevolutionens mål.

Men kampen för överlevnad är inte över. Den är bara några dagar bort. Jag har sett någonstans att lagren i Sverige av livsmedel räcker i tre dagar. En fatal störning i transporter eller penninghanteringen skulle få katastrofala följder. Ekonomen Johan Norberg har förutspått fasansfulla scenarier om flera länder skulle dras med i ett fall för euron.

Vi lever i ett samhälle med en komplexitet som världen aldrig skådat och med det följer en sårbarhet som står i direkt proportion till komplexiteten. Rent generellt, utan och peka på någon särskild kultur, ju mer "förfinad" en kultur blir, ju sårbarare blir den för primitivare kulturer med självsäkrare målsättningar och mindre dåligt samvete.

Ulf Gustafsson sa...

Nils,

Jag ingår inte i den konstruerade gruppen "vi" som du skriver om. Jag erkänner ingen skuld för de oförrätter som begåtts av av västerlandet mot andra kulturer i historien.

Jag känner dock ett ansvar för att jag råkar vara född i Sverige med goda grundläggande förutsättningar för ett gott liv. Ansvar för att stötta och hjälpa de som fötts med sämre förutsättningar.

Ansvaret kommer sig av 1) jag tror en jämlikare värld är bättre 2) jag har mer resurser än genomsnittet att göra något åt detta.

Det finns inget självförakt i detta, ingen tro att vi nått utvecklingens topp, ingen självgodhet. Bara ett självpåtaget ansvar.

ps. de störste brotten mot andra kulturer som västerlandet genomfört gjordes inte i en kamp om överlevnad, t.ex. när spanska erövrare i stort utplånade inkakulturen, det var andra drivkrafter.

Björn Bäckström sa...

Patrik N 2012-02-29 12:47

Bra faktainsamling!

Anonym sa...

Patrik L,

"En liten observation bara. Det är vår kultur som systematiskt ersatt andra kulturer runtom i världen. Det är rätt attraktivt att vara som oss och ha det som oss - vi har det ju så jävla bra. Så du har ingenting att oroa dig för, faktiskt. Hedonismen kommer att besegra islam i långa loppet. Få vill må dåligt och tälta in sig när andra mår bra och är fria."

Jag måste få gnälla lite här, eftersom du låter som Fukuyama. Vår - om du med vår menar västerländsk kultur - har knappast ersatt andra kulturer. Det som däremot har hänt är att många kulturer har anammat det kapitalistiska produktionssättet, vilket gjort att de lyckats höja sin levnadsstandard. Men det finns fortfarande ytterst lite liberal demokrati i t.ex. Kina, Singapore och stora delar av Afrika. Vissa delar av Latinamerika kan heller klassas som särskilt "västerländska". Du säger att vi hedningar kommer att vinna till slut - var det inte det man trodde på 1970-talet innan den iranska revolutionen? Och trodde inte de flesta att den arabiska våren skulle mynna ut i demokrati? Bara för att länder anammar kapitalism betyder inte att de blir sekulära och demokratiska. Kapitalism fungerar utmärkt utan liberal demokrati, vilket vi såg i Genua på 1200-talet, Holland på 1600-talet och som vi ser i Kina just nu. Det är väl snarare så att den fungerar bättre utan demokrati, eftersom tillväxten ökar ju mindre man behöver bry sig om mänskliga rättigheter.

Björn Bäckström sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Björn Bäckström sa...

Branting,baby,Branting...
2012-02-29 18:01

Bra argument men jag tror också på hedendomens seger om 30-40 år. Att det går så fort trots att religionerna har tusenåriga försprång är att dagens informationsteknologi är något helt nytt och gör människan i förlängningen mera rationell och cynisk. Hon kommer oftare och oftare att fråga sig var underverken - grunden för kristendomen och islam - håller till. Lägg därtill kunskapen i de muslimska länderna om vår frihet tack vare nätet.

Förutsättningen är förstås att västvärlden (Kina får här räknas väst) behåller sitt vapenteknologiska försprång tills hedendomen är etablerad globalt. Efter det kommer konflikterna åtminstone inte att påkallas av religiös vidskepelse.

Praktiskt betyder det just nu att
Mahmoud Ahmadinejad inte får tillåtas skaffa bomben...

Svante sa...

Vi kan konstatera att religiösa skäl väger mycket tungt, jag frågar mig dock varför? Och 60 000:- är en mycket stor summa. Hade det gällt en vanlig fysisk misshandel så skulle man nog fått åka på rejält med stryk för att komma upp i den prisklassen. Det var ju inte heller så att hon stod där i köket och någon försökte tvinga en grisbit i munnen på henne.

Jämförelsen mellan Kina och Sverige är relevant. Att de äter hundar i Kina har inget att göra med att de brister i mänskliga rättigheter. Det vore fel med bristen på MR i Kina även om de så hade ”svenska” matvanor.

Sen tror jag väl iofs att det kanske kan funka med kockar som i sitt CV har att de inte befattar sig med griskött, kiwi, rödbettor, alkohol eller vad det nu är. Men jag tycker att det är lite löjligt att en religion har ett krav på att man inte ska smaka griskött.

Huruvida hedonism, humanism och demokrati m.m. segrar istället för konservativ islam m.m., så tror jag ingenting, framtiden vet vi ingenting om. Men hoppas man på någonting så får man kämpa för det.

MrArboc sa...

" Jag har sett någonstans att lagren i Sverige av livsmedel räcker i tre dagar. En fatal störning i transporter eller penninghanteringen skulle få katastrofala följder."

Jag förstår inte riktigt hur detta är relevant, men personligen skulle jag nog utan ansträngning klara mig ett halvår utan transporter och pengahantering. Men jag är ju en norrlänning som tycker att renkött, mandelpotatis och hjortron är vardagsmat. Men det är klart, bor man i en stad och tror att potatis växer i plastpåsar och att kött är förpackat i frigolitlådor får man kanske problem. Inte för att det saknas mat, men för att man saknar kunskap...

Nils sa...

MrArboc,

det är ju möjligt att du har massor av mandelpotatis, frysen full med renkött och hjortronsylt. Det kan du väl klara dig ett tag på, men om du inte har pengar till bensin eller att betala elräkningen med osv kan det bli lite kärvt för dig också. Och grannen som varit mindre förutseende kanske slår ihjäl dig för att komma åt hjortronsylten.

Men att snöskotern blir stående kanske är största avbräcket för en norrlänning. :)

Men fan, jag har haft en tung vecka. Först hamnade jag mitt i terrorattacken på Vilks och sen DO. Det är mer än man klarar av, inte konstigt att man drabbas av undergångsstämningar.

Daniel Weston sa...

Den unga kvinnan blev hänvisad till en kockutbildning av Arbetsförmedlingen. Men hon kunde aldrig börja där eftersom det krävdes att eleverna skulle smaka fläskkött, något som kvinnan vägrade eftersom hon är muslim.

Betyder det här att kvinnan var tvungen att gå på utbildningen (och smaka fläskkött) för att inte nekas a-kassa? I sådant fall framstår det inte som helt orimligt att kalla det diskriminering.

Patrik Lindenfors sa...

Branting,
Jag tror inte på ateismen totala seger, men jag tror den sekulära staten är en så uppenbart bra idé att den kommer ta över.

Vad man menar med västerländsk kultur är förstås väldigt brett, så det går att argumentera för både det ena och det andra. Men vi kan i alla fall konstatera en spridning av teknologi framför en spridning av o-teknologi, en spridning av västerländska kläder och musik framför en spridning av o-västerländska kläder och musik, kapitalism, demokrati och frihet ökar sakta men säkert, liksom västerländsk medicin, vetenskapligt tänkande, få barn per familj, individualism, och så vidare. Det är bara att titta på data. Jag arbetar med GapMinders insamlade data (från FN och alla möjliga andra källor) samt World Values Survey i min forskning och blir glad av det - det pekar uppåt, siffrorna är tydliga.

Faran i nuet är inte islam (som verkar otroligt maktlöst och oattraktivt globalt sett, trots sin miljard anhängare, utan Kina, som verkar satsa på allt vi har minus demokrati. Får den modellen fäste som en bra idé kan världens utveckling ta en helt annan riktning.

Björn Bäckström sa...

Branting, baby, Branting, Patrik L

I nästa varenda stad i världen har åtminstone under senaste århundradet kinesiska enklaver varit etablerade - "China Towns". Hårt arbetande människor, laglydiga och utan några religiösa ambitioner med omgivningen befolkar områdena. Absolut ingen terrorism.

Mainland Kina har fredligt med avtal administrerat Hongkong efter övertagandet och trots en del sabelskrammel har Taiwan med väst's Chiang Kai-shek anhängare fått vara ifred. Minnet av inbördeskriget med allt dödande gör att "lag och ordning" är prioritet nummer ett i Kina.

Vi har sett under den arabiska våren vilka bestialiska scener som har utspelat sig och de följande årstiderna är också blodiga; dock tiger världen mest om det numera när Natobombningarna är över. Och se på dödandet mellan islams riktningar som pågår i hela arabvärlden plus Pakistan och Indonesien. Se på Mindanao; där behöver Patrik inte ens kikare!

Var är det oroligt i Kina? Just det i Xinjiang med muslimerna!

Jag tror att den vanlige kinesen - och de är nästan 1.5 miljarder - är tacksamma för att Tiananmen Square incidenten fick stanna just vid en incident.
Kina går i sin egen takt mot full demokrati och utan blodspillan hemma eller abroad. Kinesernas gener och kultur är fridfulla.

Hotet i världen är islam. Inte i kraft av ekonomisk dominans - som Kina felaktigt är fruktad för - utan på grund av en sjuk lära. Med Allah som störste terroristen och med Mohammed hans agent. Och med bootcamps för utbildning i att döda otrogna; så många som möjligt. Och med iranska nukleära ambitioner att förgöra ett andra länder!

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Svante sa...

Jag kan väl hålla med BBM om att islam finns det anledning att vara orolig för, och kineserna i kinesiska enklaver är jag inte heller orolig för, arbetar hårt m.m..

Men vad gäller Kina så är jag mera orolig och delar nog Patrik L:s syn. Kina har en alltför aggressivt nationalistisk politik både inom Kina och utrikespolitiskt, och är en bromskloss globalt när det gäller demokrati och MR. Det är helt horribelt att omvärlden tolererar krigshot från Kina mot Taiwan om de formellt skulle utropa självständighet, de har ju dessutom i praktiken ändå varit självständiga i mer en ett halvsekel. Hong Kong borde själv ha fått bestämma sin status. De turkiska uigurerna i Xinjiang är väl inte så glada över att de håller på att bli i minoritet i sitt eget område.

Även om det inte blivit en massaker på himmelska fridens torg 1989 så hade väl inte jag förväntat mig att Kina skulle varit en demokrati idag. Men det är ju ingenting som ens tyder på att ens några små steg håller på att tas i riktning mot demokrati, yttrandefrihet, MR och mindre nationalism.

Även om kineser inte har en religion och en gud med stort R och stort G, och det verkar allmänt luddigt med religion i östasien. Så verkar astrologi, förfäderskult och en del annat mer eller mindre religiöst ha stark ställning inom kinesisk kultur.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se