21 feb. 2012

Kristen hjärntvätt

Slaveri är grunden till den rikedom som skapade Richard Dawkins familjeegendom - det är titeln på en artikel i The Telegraph. Det är intressant med historia och lite intressant att veta mera om Dawkins släkt, men tanken med artikeln verkar vara om något annat. Ett stycke ur artikeln som exempel:
One Dawkins family member was a member of the clergy. Many were MPs including two who became prominent opponents of the abolition of slavery, eventually achieved thanks to William Wilberforce, an evangelical Christian.
Stycket berättar om tre engelska parlamentariker, två avlägsna släktingar till Richard Dawkins som ville behålla slaveriet och en, som inte är släkt med Dawkins, som kämpade för att avskaffa slaveriet. Men vad mer?

Jo, den gode mannen som ville avskaffa slaveriet var kristen. Men de onda släktingarna till Dawkins, deras livsåskådning lämnas därhän. Förmodligen var de exakt lika kristna som William Wilberforce. Det var det vanligaste i England under första halvan av 1800-talet, och är så än idag.

Vi utsätts för denna hjärntvätt titt som tätt. När någon gör något bra, då påpekas det glatt att han är kristen. När någon gör något dåligt då är en kristna etiketten inte alls viktig.

Och vi har inte heller någon arvssynd. Det är en annan villfarelse vissa kristna försöker lära ut.

7 kommentarer:

Eric Wadenius sa...

"Journalisten" bakom den artikeln borde bli avskedad (och jag hade tyckt precis likadant om det gällde Lane Craig istället för Dawkins). Om inte annat så finns det inte ett gram journalistisk trovärdighet kvar i hans karriär.

Mike Mikaelson sa...

Journalister gör misstag hela tiden (de är ju människor), inte minst när de skriver om religion, ett ämne de är ofta totalt okunniga. Det kan bli många journalister på A-Kassa om man är så radikal som du, Eric.

Janne A sa...

Det har varit ovanligt många "karaktärsmord" på Dawkins i brittisk press bara senaste veckan. Vad är det som pågår, undrar man? Den här kommentaren på Ophelia Benson's blogg sammanfattar nog läget rätt så bra gissar jag:

"What’s going on is that the courts in the UK ruled that opening an official meeting with prayer was against the law, and the RDF [Richard Dawkins Foundation] released the results of a poll saying that Christians in the UK aren’t really very observant and are more cultural Christians than they are believers.
These twin events have stirred up the pot. And Dawkins is a convenient target for angry religious people who don’t want to face up to the fact that their religious beliefs aren’t REALLY shared by the bulk of the population."

http://freethoughtblogs.com/butterfliesandwheels/2012/02/
up-for-a-prize/#comment-102238

Björn Bäckström sa...

Steven Weinberg utreder en del av kristenhetens skuld i slaverifrågan bra i:

A Designer Universe?

För övrigt, även med ett för resonomangets skull "accepterande" av arvsynden, så säger väl bibeln också "att den som är utan skuld kastar första stenen?"

Bra och flexibel bok den där! Something for everybody!

JemyM sa...

Inom psykologin refereras detta till som Aktör-Observatör effekten. Denna psykologiska effekt är en variant av Confirmation-Bias som är upphov till mycket då det gäller hur chauvinistiska grupper växer fram rent kognitivt.

JemyM sa...

Inte helt on-topic men det har med Dawkins att göra, jag såg videon The Census Research Explained idag och tyckte det var mycket intressant.

Politiska lobbygrupper använder resultat från statistiska undersökningar i vilka de flesta kryssat för "kristen". Men vad man gjort är att man frågat runt dessa vad de faktiskt tror på. Det visar sig att få är "kristna", snarare menar många att de bara försöker vara bra människor. Få håller med de politiska agendor dessa politiska lobbygrupper har och bara 10% vänder sig till Bibeln för moralisk vägledning.

Slutklämmen är att det är fler britter som inte skickar e-mail än vad som är kristna.

Eric Wadenius sa...

Mike,

En journalist som skriver om religion och samtidigt är totalt okunnig om religion bör hamna på A-kassa, definitivt. Detta tycker jag inte är speciellt radikalt, utan snarare hade den motsatta inställningen varit det (alltså att journalister som inte kan någonting om vad de skriver om borde få fortsatt förtroende...).

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se