5 feb. 2012

Krönika: Unga Humanister på tur i Norge


Den 27-29:e januari var jag och två andra unga humanister på ett helglång tripp till Norge och huvudstaden Oslo. 
Humanismens förlovade land! 

Direkt när vi landade kom frågor upp varför vi egentligen lät unionen brytas år 1905. Och även varför vi inte samarbetar med internationellt inom humaniströrelsen.

Human-Etiskt forbund i Norge är en mycket framgångsrik organisation med cirka 78 000 medlemmar och långt över 50 anställda. Det är alltså en organisation som vi gott kan vara avundsjuka på, men även inspirerad av. En del av framgången beror på att de är berättigade statsstöd och har därför ekonomiska möjligheter att utvidga verksamheten. I Sverige ska Humanisterna inte ha statsstöd som trossamfund, som reglerna ser ut i Sverige idag.

Det är inte den enda faktorn för att det går bra för Human-Etiskt forbund. De har helt enkelt lyckats bättre än oss. Starka lokalavdelningar och ett väl utvecklat idéprogram tror jag är en del av grunden. Ska andra veta vad vi tycker måste vi veta det själva. Att bygga från grunden och uppåt är nyckeln för alla framgångsrika organisationer.
Sedan 2007 har Human-Etiskt forbund ett ungdomsförbund som idag har cirka 1500 medlemmar i hela Norge.

I Oslo  deltog vi på en seminariehelg med Humanitisk Ungdom där temat var frihet och människovärde och det var en härlig blandning av föreläsningar, diskussioner, samtal och praktiska övningar. Och massor med lekar och kramar såklart!

Mötet ägde rum i Humanismens Hus och vi fick bland annat träffa Human Etiskt forbunds filosofkonsult Kaja Melsom, ordföranden av Menneskerettighetsakademiet Lilian Hjort som talade om vikten av humanism och mänskliga rättigheter och biologen Marit Simonsen. Av feghet valde vi bort improvisationsteater, utan hade filosofiska samtal och frihetsövningar med ledning av Humanistisk Ungdoms vice ordförande Anders Garbom Backe.

Vi fick även prova på att ”låna” en människa med en intressant historia från Menneskebiblioteket. Projektet går ut på att bekämpa fördomar och låta barn och unga träffa personer som de kanske inte annars skulle träffa. Det uppmuntrar även till att ställa frågor.  Jag fick lära mig mycket om handikapp, HIV, transexualitet och flyktingpolitik denna eftermiddag.

Det mest givande med helgen var att få träffa andra unga humanister och ta del av deras åsikter om humanism och att se det starka engagemang som finns. Diskussionerna var många och det fanns en stor glädje i Humanistisk Ungdom.

Jag tror och hoppas att glädjen från Oslo smittade av sig på Unga Humanister och att detta blir ett steg mot ett större internationellt utbyte. När inte traditioner finns får vi skapa dem!

Den internationella humaniströrelsens framtid ser säker ut.Jag vill rikta ett stort tack till Humanitisk Ungdom och speciellt Anders Garbom Backe, Helene Kleppestø och Synøve Vang som bjöd in oss.1 kommentar:

Ulf Gustafsson sa...

Mycket intressant, Jessica.

Denna artikel i Vårt Land berättar om att HEF har tappat barnmedlemmar det senaste året. HEF är egentligen emot att barn under 15 år går med i livåskådningsorganisationer, men då den norska staten betalar stöd även för barnmedlemskap är det viktigt för organisationen.
http://www.vl.no/samfunn/taper-store-summer-pa-ferre-humanetiske-barn/

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se