11 feb. 2012

Lördagsfunderingen: Att förstå sig på Kina

"The world is changing: I feel it in the water, I feel it in the earth, and I smell it in the air." (Ni som kan er Tolkien vet att citatet inte är Galadriels (som i filmen) utan Lavskägges (eller Trädskägge, beroende på översättning). Men det har inte med ämnet att göra; poängen jag vill göra är att världen förändras.)

Kina håller på att gå om USA som världens största ekonomi och inom en inte alltför avlägsen framtid kommer Kina och Indien vara dominerande krafter i världen. Vad innebär det för oss, egentligen? Inte komer allt vara som vanligt, det är en sak som är säker. Här kan ni lyssna till Martin Jacques när han tar upp några troliga konsekvenser.

3 kommentarer:

Björn Bäckström sa...

Jag tror inte vi har något att frukta av att Kina blir den dominerande stormakten.

Han-kulturen är civiliserad och i deras gen-pool är aggressivitet mindre representerat än i den europeiska. Ett tecken är att värdens mäktigaste byggnadsverk - muren - som är det första aliens kan se när de närmar sig jorden (!) - är ett defensivt "vapen" byggt för at hålla barbarerna borta.

En garanti för fredligt umgänge är också avsaknaden av kinesisk religiös mission. Enda oroshärden i det avseendet är provinsen Xinjiang som har en annan gen-pool där Muhammeds och Allahs frön ingår.

Anonym sa...

Att Kina (Indien tror jag inte ett skvatt på) kommer att vara en dominerande kraft är än så länge bara prognoser. Först ska kapitalismen ackumulera fritt under en längre period, vilket inte alls är säkert att den klarar av att göra. Redan nu pratas det om bostadsbubblor, osv. Många hypermoderna storstäder i Kina är mer eller mindre spökstäder. För det andra ska den framväxande medelklassen vara nöjd med att bo i en nation med en ledning som vill bestämma vad medelklassen ska tycka och tänka. Det är inte alls säkert att den kinesiska medelklassen tolererar det under en längre period. För det tredje är det inte alls säkert att en nation är så pass styrd av sin historia som den ytterligt deterministiske talaren vill få det till. Men vi får se.

Svante sa...

Jag har inte sett videoklippet, är inte så bra på engelska, särskilt inte i 20 minuter långa videklipp. Men jag är inte odelat positiv till ökat kinesiskt inflytande.

Kina är ingen demokrati, och har inte direkt visat några ens små demokratiska tendenser heller. Att Kina inte är aggressivt håller jag inte med om, se bara på hur de hotar Taiwan t.ex.. Kinesiska muren är inte det första som kan ses från rymden, det är en modern myt. Nu ligger ju muren också inom Kina. Tramsigt att tala om genpool i samband med religiös mission. I Kina finns det visserligen ingen dominerande religion eller entydig stark teism, men det finns en massa hokus pokus kring tro på astrologi m.m..

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se