16 feb. 2012

The Matrix - för höns ("the Headless Chicken Solution")

En arkitekturstudent vid namn André Ford har kommit på lösningen på problemet hur vi ska kunna öka produktionen av kött (höns) samtidigt som vi låter bli att plåga dem: operera bort deras cerebrala cortex och koppla upp dem mot ett system som tillför näring. Ni kan läsa mer hos Wired. Ford kallar sitt projekt för Centre for Unconscious Farming.

Här har ni en utmaning. Om ni tycker det här är oetiskt, förklara varför. Så här säger Ford:
“There are numerous differences between the current dominant production systems and the one I am proposing, but the fundamental difference is the removal of suffering. Whether what I am proposing is an appropriate means to achieve the removal of suffering is open to interpretation. In reality this should be decided at the level of the individual consumer, at the counter, handing over their money and ‘voting’ for their system of preference.”

11 kommentarer:

Anonym sa...

Spontant känns det osmakligt. Men oetiskt är det väl knappast? Om vi nu ska äta kött (vilket vi bör, enligt forskningen) är det bättre att vi gör det utan att plåga djuren alltför mycket.

Martin sa...

Öh... Enligt forskningen bör vi INTE äta kött. (www.nutritionfacts.org)
Övergreppet i det här scenariot blir ju själva operationen. Och allt helt i onödan, eftersom vi varken bör eller behöver äta dödade djur.

HB sa...

Det här känns bara som en lite klantigare och provokativ variant av den forskning som sker kring att odla kött i bioreaktorer: SVT

Patrik Lindenfors sa...

Xenolith,
Du läste inte artikeln va? Projektet är ämnat att få oss att tänka efter.

Erik M sa...

Martin,

"Övergreppet i det här scenariot blir ju själva operationen."

Vilket borde kunna åtgärdas om man såg till att hönsen aldrig hade något medvetande till att börja med, t.ex. genom att med operationer redan på fosterstadiet eller med gentmanipulation se till att ett medvetande aldrig uppstår.

HB sa...

Patrik: Nej det gjorde jag inte -kommenterade bara bloggen (vilketjag hoppas man får...).
Nu har jag läst artikeln i Wired och får väl istället konstatera: känns som en klantigare plagiat av träffsäkra The Meatrix

HB sa...

Får man lägga till: "provokativt" var väl rätt uppfattat?
Men som sagt: inget nytt tankegods -kikar du på datumet på Meatrix så ser du att den är sex år gammal (fast den håller fortfarande).

Rent tekniskt så tror jag också att det finns mycket bättre lösningar än dagens "köttindustri", bl.a. odla kött (se min första länk). Äter själv rätt lite kött men har ingen lust att avstå helt -kan däremot tänka mig betala för mer "etiskt" producerad mat.

Elias W-O sa...

Detta får mig att tänka lite på följande klipp ;). Se från 2:00.

http://www.youtube.com/watch?v=6ygqJ5ZA5ss

Elias W-O sa...

Detta får mig att tänka lite på följande klipp ;). Se från 2:00.

http://www.youtube.com/watch?v=6ygqJ5ZA5ss

Xenolith sa...

Jo den är bra, och tack för länken bra clip!
Tänkte faktiskt också på den när jag läste om tok-kycklingarna. Douglas Adams träffar verkligen huvudet på spiken. Skulle vara kul att veta om någon moralfilosof har dragit växlar på detta resonemang och kommit fram till något? Spontant känns det moraliskt motsägelsefullt att avla fram djur vars högsta önskan är att avlida (offra sig för andra) -nästan lite åt terroristhållet.
En enkel googling ger inte så mycket: frågan har diskuteras i filosofikurser t.ex. på californa state university Ethical and Social Problems in Contemporary Society (stycket om köttätning längst ned under "Factory farming").

Kristian Grönqvist sa...

Martin

Intressant. Varför tror Du att vi har enzymer för att bryta ned kött i vår mag och tarmkanal.

Dessutom vill jag påpeka att du äter en åttodedels hamburgare varje dag i form av tarmceller som dör dagligen. Så Du är inte heller vegetarian. Det är ingen.

Du får gärna analysera tändernas funktion också.

Sen får Du dessutom vifta med lite seriösa forskningsresultat också...

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se