25 feb. 2012

Perspektiv

6 kommentarer:

Björn Bäckström sa...

Samme Carl Sagan i ett mera pessimistiskt känsloläge:

“In retrospect, there would be little motivation even for malevolent extraterrestrials to attack the Earth; perhaps, after a preliminary survey, they might decide it is more expedient just to be patient for a little while and wait for us to self-destruct.”

Med politisk referens till dagens hetaste hot:

Bomb-making in Iran.

Xenolith sa...

Eller med referens till aktuellt allvarligare hot: Adaptations of avian flu virus are a cause for concern
-livet på planeten är nog ännu skörare...

Björn Bäckström sa...

Xenolith 2012-02-25 13:38

Spekulationr har ju gjorts varför vi inte har blivit kontaktade av superior civilisationer från vintergatan. En förklaring har varit att andra världar är så tunnsådda just på grund av att så få passerar genom den självdestruktiva fasen som inträffar vid en viss teknologiskt utveckling.

Vad hade en Brevik gjort med viruset och organisation tillhanda och vad gör en hotad "rough state" med viruset när de ändå ser nederlag vid en möjlig konfrontation och med samtidigt kollektivt hopp om evigt liv om "otrogna" elimineras?

Xenolith sa...

Jo, köper dock inte den teorin -känns lite för enkelt dystopiskt. Tror själv att det rör fenomen i stil med "prime directive". Har försökt sammanfatta mina tankegångar i en blogg.
Dina reflektioner?

Björn Bäckström sa...

Xenolith 2012-02-25 23:36

Din blogg intressant! Att i den aktuella frågan en överlägsen civilisation skulle vara storsint nog att inte ge oss mindervärdeskomplex genom att inte röja sin existens är tilltalande och skissar på en sympatisk utveckling i världarna. Å andra sidan hade ett tecken verkligen handlingsförlamat oss? Kunde det inte lika gärna ha fått oss att sluta med interna strider och satsa på gemensam utveckling?

Någonstans läste jag att Jesus var just det tecknet som planterades av en högtstående civilisation men att sedan allt gick snett. Som ju historien visar att det gjort! Sådden var för tidig och Jesus fick också för dåliga löpande instruktioner av fellow aliens i skyn ;-)

Xenolith sa...

*asg* intressant inlägg -stackars misförstådd Jesus...

Tja, jag vet inte. Brukar du ge ett tecken (att de ska sluta kriga el. dyl.) till myrorna i en myrstack som du passerar på skogspromenaden? Men visst -intressant tankegång-(funderade på dylikt själv i helgen) -öppnar för en "icke metafysisk" gud (eller eg. gudar...)!

Läste annars mkt mkt välskriven bok om historiske Jesus av Lena Einhorn
för några år sedan "Vad hände påvägen till Damaskus" -rafflande. Fascinerande att hennes omvälvande teori (som inte är helt osannolik) aldrig tidigare föreslagit!

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se