19 feb. 2012

Söndagssamtalet: Något från inget

Samtal mellan Richard Dawkins och Lawrence Krauss. De första 55 minuterna diskuteras universums och livets uppkomst, samt evolutionen. Därefter handlar samtalet om Gud, religion och politik, för att avslutas (1:18) med en längre frågestund.

7 kommentarer:

Xenolith sa...

Mycket bra och mycket sevärt! En fundering: de nämnde argument från Steven Weinberger i mitten och flera gåner framåt. Spola fram och tillbaka några gånger men kunde inte uppfatta. Om någon har uppfattat eller har länk så vore jag mkt tacksam.
:-)

Björn Bäckström sa...

A Designer Universe?

Så heter artikeln av Weinberg. Googla! Det är en lång och mycket bra sak; en favorit hos mig.

Björn Bäckström sa...

Något från inget?

Fattar inte något från något av inget!

Menar Krauss att positiv och negativ gravitation tillsammans är balanserade och därför sammantaget är "inget" men att detta "inget" kan producera materia och antimateria som tillsammans är "något" men blir till "inget" igen då de förgör varandra? Är vi då också bara tillfälligt "något" emedan vi ännu inte har kolliderat med vår antimateria?

Därför är då universum - som ju måste bestå (?) av lika delar materia och antimateria - också tillsammans "inget?" Också vi själva? ;-)

Någon?

Xenolith sa...

BBM -tack för info om Weinberg (ska surfa och läsa...) :-)

Nja. Krauss är nog inte så lätt att förstå utifrån diskussionen, som han själv sa: -läs boken. Sen tror jag att det är en fördel om man läst modernfysik (kvantfysik mm). Sista ordet är inte heller sagt i denna debatt -tvärtom den moderna kosmologin är mer öppen nu än på länge och vi kommer antagligen aldrig kunna få kunskap om vad som hände "före" big bang (om de nu fanns ngt före...)

Xenolith sa...

Tack igen. Hitta Steven Weinbergs argument: A Designer Universe?
:-)

Kristian Grönqvist sa...

BBM

Utan att ha synpunkter på själva något, är jag fascinerad över ett liknande problem med tiden. En del säger att tiden blev till och innan fanns ingen tid. För mig låter det väldigt subjektivt.

För ett frö som är infryst sedan miljoner år i inlandsisen på antarktis finns ingen tid alls.

När eventuellt isen smälter den får fäste i en bit varm jord och får vatten så börjar tideräkningen för den. Vad den vet den enda tideräkningen. FEizati purchaseröet har ingen aning om eller får aldrig veta om vad som pågått omkring den i miljoner år...

Björn Bäckström sa...

Kristian G

För att fortsätta vidare med mina okunniga spekulationer, denna gång med tiden, så har någon sagt att "tid är rörelse". I ditt frusna antarktiska frö har det väl inte rört sig så mycket biologiskt men atomerna har väl varit utsatta för sönderfall i tiden. Och då rörelse.
All materia lär ju sönderfalla även om halveringstiderna är "orimliga".

Var det inte Lennart W som kunde sånt här i tillägg till sina trollkonster. Vem är nu specialist?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se