24 feb. 2012

Unghum fanget av friheten

I slutet av januari anordnades en Humanistisk seminariehelg i de djupaste skogarna av Oslo. Unga Humanister var så klart där och blev ungefär 30 procent klokare.

Vad händer när man skickar tre representanter från Unga Humanister till ett humanistiskt seminarie i Oslo? En hel del visar det sig, men det allra första som händer när Jessica Schedvin, ordförande i Unga Humanister, Fredrik Bränström, vice ordförande, och Ralf Damaschke, ordförande för Unga Humanister Göteborg, åker till Oslo i slutet av januari är att en manlig version av Jessica Schedvin själv, en man vid namn Sigmund, dyker upp från ingenstans och kramar om henne. Anledningen var just att Jessica och Sigmund råkar ha samma rödsvallande hår och är i många avseenden kopior av varandra. Förutom att Sigmund råkar ha lite skägg.

Seminariehelgen i fråga anordnades av Unga Humanisters motsvarighet i Norge, Humanistisk ungdom och hade tema om frihet, humanism och människovärde. Enligt Jessica Schedvin var det en helg fylld med nyttiga perspektiv, men även en och annan kulturkrock.

– Jag tror vi förstod ungefär 30 procent av vad de sa, men man fick många nyttiga perspektiv, säger hon.

En mängd seminarier och workshops anordnades för de runt femtio deltagarna. På schemat stod bland annat ett seminarie om neurologi ur ett evolutionärt perspektiv och en mängd praktiska workshops där man bland annat fick buda på människorvärde och känslor. Syftet med just den workshopen var att få deltagarna att tänka till om vad mänskliga rättigheter egentligen är värda. Något som Jessica Schedvin hade svårt för.

– Jag tycker inte man kan sätta ett mervärde på någon mänsklig rättighet. Det går inte att byta ut något värde mot ett annat, säger hon.

Enligt Jessica Schedvin har Unga Humanister mycket att lära från sin norska systerorganisation. Det faktum att Humanistisk ungdom i Norge har över 1 500 betalande medlemmar gör att förbundet har betydligt mer resurser till att anordna konfirmationer och andra typer av sammankomster än vad Unga Humanister i Sverige har.

Men det finns förklaringar till varför Humanistisk ungdom har så stor medlemsbas. I Norge var man fram till 1969, enligt lag, tvungen att tillhöra en församling i Norge. Resultatet var att alla som inte var religiösa valde att gå med i Human-Etiskt forbund, som är Norges motsvarighet till Humanisterna, eller Humanistisk ungdom. Trots att kravet sedan länge är avskaffat lever det fortfarande kvar. Ungefär 85 procent av Norges befolkning är med i Norska kyrkan. I Sverige är motsvarande siffra ungefär 70 procent.

En annan skillnad är att alla livsåskådningsorganisationer, oavsett om det är en så kallad världsreligion eller inte, har rätt till statsbidrag. Men Jessica Schedvin tror inte att det är de enda anledningarna till att de humanistiska förbunden i Norge är så pass mycket större än i Sverige.

– Vi har mycket att lära oss av vår norska systerorganisation. De har mycket mer fokus på ceremonier än vad vi har till exempel och jag tror vi borde lära oss av det, säger hon.

Efter helgen i Oslo kommer Jessica Schedvin tillbaka med många nya perspektiv att hämta inspiration från, men även många nya vänner. Även hennes skäggiga dubbelgångare Sigmund.

Lars Kaj

Inga kommentarer:

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se