19 feb. 2012

Världsfrånvänd kristen verklighetssyn

Vill ni läsa något riktigt korkat så är den här kolumnen i Aftonbladet ett intressant val. Ateister gör inget gott, men det visste ni väl redan? Att sedan Sveriges största bistånds- och hjälporganisationer är religiöst och politiskt obundna verkar ha gått henne helt förbi. Samt att de enda organisationer som inte kan hjälpa andra människor utan att samtidigt göra propaganda för sin livsåskådning är de religiösa. Hur kan man utnyttja andras utsatthet för sin egen propaganda, det undrar jag. Tvi, så oerhört förljuget. Hon borde skämmas.

8 kommentarer:

Lars Torstensson sa...

Humanisterna samlar bl a in pengar till kvinnohuset och daghemmet Oum El Banine i Agadir i Marocko. Där kan ogifta, gravida kvinnor, som fördrivits av sina familjer och ofta är hedersförföljda, finna en tillflykt för sig och sina barn.

Kristian Grönqvist sa...

Rent principiellt gör en ateist i sjukvården mycket mer för mänskligheten än en egoistisk spaltskrivare i en tidning någonsin kommer att göra...Hur man än räknar.

Hon är bara blind.

Patrik N sa...

Hon talar till ungefär 85% av sveriges befolkning när hon talar om de som är ateister och som inte gör någonting för någon.

Ostronmannen sa...

Ganska kul när en troende så stenhårt blivit indoktrinerad att hon kan skriva i Sveriges största tidning och undra vad ni ateister gjort för samhällets svaga utan att fatta hur urbota inihelvete dum hon framstår.
Kult rubrik också. Flummiga ateister. Hur är en sån? Man är alltså inte flummig om man tror på gudar och andra sagoväsen, men flummig om man inte tror.
- jag tror på musguden.
- bra, då är du inte flummig. Kom så röker vi på och tittar när de flummiga ateisterna jobbar.

Mattias sa...

Har varit mycket på sistone, så jag har inte velat skriva något, men Kazmierskas artikel väckte så många invändningar att det blev svårt att låta bli.

Började skriva här, men det blev för långt så det fick bli ett eget blogginlägg. Men jag länkar i alla fall tillbaka hit, så jag hoppas att det inte betraktas som att stjäla trafik att göra reklam här. :)

http://no-nemo.blogspot.com/2012/02/upp-och-ner-om-ateistiskt-tempel.html

Svante sa...

En ovanligt fånig Aftonbladet-kolumn. Ska vi prata om världsfrånvändhet och flummighet så ska de religiösa inte säga så mycket.

Om jag nu ska koncentrera mig Alain de Bottons förslag, så har jag inte hört något mer om det, men någon kanske har en bra länk eller annat tips? Jag tycker dock inte att det ska kallas för ”kyrka”. I det humanistiska webforum som fanns i mitten av 00-talet så var det en gång en tråd som diskuterade om ”Profaneum” eller något sånt tror jag. Lite intressant verkar det dock iafall. Känslor av något slags ickereligiöst tempel kan jag få när jag är på museum, särskilt naturhistoriska museer, eller andra stora byggnader. Skulle vara intressant om de Bottons bok ”Religion för ateister” fanns på svenska, kanske något för Fri Tanke att undersöka?

Ulf Gustafsson sa...

Svante,

I kommentarerna till:
http://humanistbloggen.blogspot.com/2012/01/ateism-20.html
har jag tidigare lagt upp några länkar.

Sedan blev de Botton intervjuad i gårdagens DN (hittar inte artikeln på nätet) och han avvisar uppfattningen om att han skall bygga ett tempel för ateister som absurd.

Kristian Grönqvist sa...

Ni kan gärna kolla på Bloggen Gud har 99 namn om det eventuella templet.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se