2 juli 2012

Att lyssna på i hängmattan

Sommar, värme och sol (nåja) är över oss och många tar ut en välförtjänt semester.
Men vad göra när favoritboken är utläst och inget mer finns att tillgå vare sig du ligger i solstolen eller sitter under tak för att skydda dig från regnet?

Jo, lyssna på poddradio förstås!

Men för er som aldrig lyssnat på poddradio och inte hart en susning vad det är så kan man läsa mer på Svenska Wikipedia där första stycket förklarar väl vad det handlar om:

Poddsändning eller poddradio (engelska: podcast eller podcasting) är en metod att publicera (och för lyssnaren att prenumerera på) ljudfiler eller film via internet. Ordet "podcasting" är en sammanslagning av "pod" (ordagrant "kapsel" men syftande på media-spelaren iPod) och engelskans "broadcast" (sändning). Ännu finns ingen helt adekvat svensk term för företeelsen; "poddsändning" är ett av de förslag som lagts fram, men "poddradio", som bland annat används av Sveriges Radio, används i mycket högre grad. Ordet "podd-tv" har fått visst genomslag för podd-sändning av videomaterial.
Att göra poddradio har formligen exploderat i Sverige de senaste året då många ser hur enkelt man kan producera egna radioprogram och publicera dem på weben och på t ex iTunes.
För alla med smartphones är det en barnlek att prenumerera på poddradioprogram, ladda ner dem och spara. Man kan också lyssna on-line på webben om man vill.

Givetvis finns det i dag en hel del smörja som produceras så det gäller att hitta guldkornen.

Men hur ser poddradionmarknaden ut för humanister och skeptiker? Vad ska jag lyssna på i hängmattan i sommar? Jag kommer här att ge ett mycket litet axplock av mina egna svenska favoriter och hoppas att fler kan listas i kommentarsfältet nedan. Jag nämner till exempel inte videopodcasts som VoFCast då jag enbart listar de man kan lyssna på med slumrande ögon i hängmattan.

HUMANISTPODDEN
Vi börjar givetvis med Humanistbloggen som är Humanisternas officiella poddradio. Professionellt redigerat och framfört presenteras intervjuer och debatter som medlemmar i Humanisterna finner garanterat stort värde i att lyssna på.
Lyssna online - Prenumerera via iTunes


SKEPTIKERPODDEN
Den första, och fortfarande största, svenska skeptiska poddradion som i våras firade två år som poddradio. Med över 80 avsnitt har Skeptikerpodden blivit en institution inom svenska skeptikerrörelsen som år 2011 erhöll föreningen Vetenskap och Folkbildnings Hederspris i kategorin "Årets Folkbildare".
Skeptikerpodden blandar friskt mellan skepticism, religion, psykologi, vetenskap och pseudovetenskap, medicin och andra intressanta ämnen. Föregångaren till Skeptikerpodden är den amerikanska poddradion The Skeptics' Guide To The Universe som också är värd att lyssna på.
Lyssna online - Prenumerera via iTunes

Här kan du lyssna på ett litet klipp från Skeptikerpodden då Humanisternas ordförande Christer Sturmark intervjuades:
KVACK - Nyheter på skeptiska
Kvacks idé är att enbart ha tre personer i panelen, inga intervjuer, inga gäster. De lusläser tidningar och media och hittar artiklar som de sedan läser upp med kritiska och skeptiska ögon.
Tuff, ibland raljerande men bra och ibland riktigt underhållande.
Lyssna online - Prenumerera via iTunes
SALTKLYPA
Vårt grannland Norge blev med poddradio inte så långt efter att Skeptikerpodden startade. Saltklypa ("en nypa salt") liknar Skeptikerpodden då de har både Skeptikerpodden och The Skeptics' Guide To The Universe som förlagor. Klarar man att förstå norska i sin renaste form och i värsta nynorsk ska man gärna ge denna poddradio en chans.
Lyssna online - Prenumerera via iTunesRADIO HOUDI
Passar på att ge min nya radioshow en liten puff. Denna poddradio fick premiär i våras. Både jag och min bisittare, Anders Hesselbom, var med och startade upp Skeptikerpodden där vi slutade i december 2011. Vår idé är att först och främst underhålla så att fler, skeptiker/humanister samt "staketsittare" och meningsmotståndare orkar eller vill lyssna. Fokus är på både skepticism och religion då Anders Hesselbom är en välkänd religionskritiker som driver bland annat bloggen Evolutionsteori.
Någon beskrev Radio Houdi som "ett skephumanistiskt Filip och Fredriks podcast" vilket vi givetvis var smickrade över.
Lyssna online - Prenumerera via iTunes

Och så här kan det låta i Radio Houdi när vi gjorde ett extraavsnitt för att berätta att vi fortsätter med Radio Houdi även hösten 2012:


Som sagt finns det fler humanistiska och skeptiska poddradios att lyssna på och fler kommer, var så säker.
Hoppas att detta kan inspirera till lata dagar i hängmatan och samtidigt få sig en stunds kunskap på vägen.

GLAD SOMMAR!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Då rekomenderar jag, förutom ovanstående, podcasten Mellan svart och vitt som jag tycker är lagom och lite annorlunda på 1 positivt sätt

http://www.mellansvartochvitt.se/

Johan sa...

Tack så mycket för rekommendationen av Humanistpodden! /Johan

John Houdi sa...

Självklart platsar Humanistpodden i denna lista. Dessutom är Humanistpodden (av förståeliga orsaker) bäst producerad och framförd då det är ju proffs som du som är med och gör den.
Alla andra på listan är ju glada amatörer, vilket oftare hörs än man vill...

Erik M sa...

För amerikanska skeptiska poddcasts kan jag rekommendera

Reasonable Doubts: http://freethoughtblogs.com/reasonabledoubts/

The Skeptics Guide to the Universe: http://www.theskepticsguide.org/archive/podcast.aspx?mid=1

och Skeptoid: http://skeptoid.com/mobile/

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se