5 aug. 2012

Om en livsviktig omröstning på Filippinerna


Försökte man köra EDSA igår, den stora motorvägen genom Manila, möttes man av ovanstående skylt: motorvägen stängd på grund av bön. Det här är ingen normal företeelse, utan katolska kyrkans sätt att visa musklerna inför en förestående omröstning i Filippinska kongressen om den så kallade Reproductive Health bill (RH Bill). Det handlar om reproduktiv hälsa, preventivmedel, sexualundervisning. Och det handlar till viss del om abort.

Filippinerna är ett av de länder i Asien med högst befolkningsökning (1,8%), något som förstås ökar de redan fattigas misär. Rika har både möjligheter och kunskap att bestämma sin familjs storlek enligt egna önskemål. Det RH Bill föreslår är att staten ska garantera medicinskt säker, laglig, billig, effektiv och högkvalitativ reproduktiv hälsovård, men också metoder, material och relevant information och utbildning vad gäller reproduktiv hälsa - till alla.

Inget av det här faller förstås Katolska kyrkan på läppen. Preventivmedel? Sexualundervisning? Moralpanik! Preventivmedel är onaturligt, den naturliga slutprodukten av sex är barn, och tänk på alla de fantastiska människor som aldrig kommer att bli födda bara för att man använder preventivmedel. Motståndet är därför välorganiserat och mycket synligt, som vid stängningen av EDSA igår. Det är därmed troligt att RH Bill inte kommer att klara omröstningen på tisdag, trots att opinionsundersökningar visar att ungefär 70% av befolkningen är för förslaget.

Då har de som lagt lagförslaget ändå varit listiga nog att bygga in anti-abortretorik i RH Bill. Där står att  abort fortsatt ska vara olagligt och att staten ska skydda både moderns och fostrets liv på lika villkor. Det som har med abort att göra är det ganska modesta förslaget att kvinnor som försökt utföra illegala aborter ska ha full rätt till hälsovård. En del sjukhus här vägrar nämligen att ta emot kvinnor som råkat ut för komplikationer i samband med illegala aborter, och det har även förekommit att de opererats utan bedövning - som straff. (Läs mer här)

En gudomlig ironi är att illegala aborter lättast kan anordnas genom att gå till stånden bredvid Quiapo-kyrkan i Manila. Kyrkan är annars berömd för att innehålla den Svarta Nazarén, en staty som påstås ha mirakulösa krafter. Mirakel är förmodligen också vad de desperata mammor hoppas på som lägger sina aborterade foster i och runt de katolska kyrkorna, förmodligen i hopp om att detta ska rädda barnens själar.

År 2000 blev 78 900 kvinnor inlagda efter komplikationer efter illegala aborter. Trots förbudet uppskattas det att 473 400 kvinnor hade aborter samma år.

Men nu handlar inte debatten ens om det, utan om att försöka minska på abortfrekvensen genom utbildning, preventivmedel och hälsovård. Ändå är Katolska kyrkan emot, något som sätter deras "Ja till livet"-propaganda i blixtbelysning. För deras ställningstagande handlar ju inte om att säga ja till livet - det handlar om dogmer och makt.

För er som vill göra något åt situationen finns förstås den obligatoriska internetnamninsamlingen att skriva på. Rädda Barnen på Filippinerna arbetar med den här frågan och vädjar nu via ett pressmeddelande till kongressen att rösta ja.

6 kommentarer:

Gunnar Lindholm sa...

Tack för dina rapporter från Filippinerna Patrik.

Intressant att se hur katolska kyrkan bedriver lobbyarbete i praktiken. Det måste vara skönt att kunna gömma sig från de verkliga problemen bakom sina dogmer.

Glädjande att 70% verkar stödja förslaget. Hoppas att du kan följa upp med goda nyheter!

Lennart W sa...

Undrar hur de flesta svenska hade reagerat om utländska påtryckargrupper försökte påverka utfallet av omröstningar i vår Riksdag? Finns nog en viss risk för en sån sak kan bli direkt kontraproduktiv. (För egen del är jag för förslaget, om nu det kan vara av intresse.)

Patrik Lindenfors sa...

Det är en intressant och viktig fråga. Jag har nu fått reda på att FN också släppt ett uttalande med samma budskap. Men om vi vill se någon sorts parallell så har ju EU haft åsikter om vår miljöpolitik.

Benzocaine sa...

Lennart, det beror väl på vad utländska påtryckargrupper påverkar utfallet av. Att utländska påtryckargrupper gjorde att Sverige förbjöd spam (opt-in istället för opt-out) så var det bra. När amerikanska påtryckargrupper som vill försvara sin intellektuella egendom driver igenom rättslöshet är det mindre bra.

Dessutom är Vatikanen en utländsk påtryckargrupp, och påven dess statsöverhuvud.

Lennart W sa...

Varför tror du att KK bara agerar på kommando från Vatikanen i den h3är frågan? Kanske är så, men det tvivlar jag på. Tror inte heller att Cardinal Sin (!) agerade direkt på Påvens order när han bidrog till att störta Marcos.

Benzocaine sa...

Ja, inte tror jag att KK i Filipinerna driver en stor nationell kampanj utan påvens välsignelse (sic).

Fast huvudpoängen i mitt inlägg var att om en överväldigande majoritet av svenskarna (säg 70%) är för något så kan det vara bra om utländska organisationer övertygar våra politiker att rösta som folket vill.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se