27 sep. 2012

Bibeltolkning är en svår konst


14 kommentarer:

Lokatt sa...

Det var det jävligaste.

Björn Bäckström sa...

Där Gud går in går vettet ut. Alltid!

Benzocaine sa...

"Det är synd om människorna."

Thommy M. Malmström sa...

Det är väl samma reningstankar som ligger bakom kvinnlig könsstympning idag? Har manlig omskärelse också sådana motiv från början?

Ulf Gustafsson sa...

Den religiösa manliga omskärelsen grundas i Abrahams förbund med Gud. Någon reningstanke har jag aldrig hört talas om.

Kvinnlig omskärelse tror jag handlar om att kontrollera kvinnans sexualitet.

Thommy M. Malmström sa...

Enligt den "sanna källan till kunskap" (Wikipedia) så är reningstanken en del av motiven för vissa med denna sedvänja vad gäller kvinnor. Jag skulle kunna tänka mig att man för att skapa förbundet med Gud via Abraham ville rena sig. En tanke bara.

Lennart W sa...

OT: Är det någon som fortfarande kan kommentera från sin mobil? Inte jag iaf. Något har ändrats i formatet, iaf hur det ser ut på min mobil (android).

Ulf Gustafsson sa...

Det gick bra från en iPhone, men formatet är ändrat och det är struligare att kommentera nu.

Ulf Gustafsson sa...

Jag ändrade s att inte mobiltformat visas i mobila enheter, vilket jag tror var inställt tidigare.

Förhoppningsvis gr det lika bra som tidigare nu.

Patrik Lindenfors sa...

Aha. Det var jag som hade klickat i "Visa mobilversion". Eftersom det såg bättre ut på min iPhone förutsatte jag att det såg bättre ut för alla. Där ser man vad ett egocentriskt perspektiv kan ställa till med. :-)

Benzocaine sa...

Ulf Gustafsson: Sederna med omskärelse är mycket äldre än de bibliska berättelserna om Abrahams förbund.

För inte kände väl Egypterna till Abrahams förbund innan judendomen hade uppfunnits?

En förklaring jag har fått är att man vill ta bort de "manliga" delarna av kvinnans könsorgan och vice versa. Clitoris betraktas som en liten penis, och blygdläpparna som pungen. Förhuden betraktas som kvinnliga blygdläppar.

Så genom att skära bort det okönsliga så blir man en hel man eller en hel kvinna.

Senare har fundamentalistiska judar fört in seden i sin heliga skrift så att judar inte ska kunna lämna judendomen - en gång omskuren, alltid omskuren.

Ulf Gustafsson sa...

Benzo,

Jo, jag känner till det. Svarade på frågan om vilka argument som används för religiös omskärelse.

Det du skriver om tankarna bakom, är det verkligen något judar har argumenterat för? Står det något om det i Torah eller Talmund. Jag har inte en anning.

Annars verkar Guds motiv med omskärelsen vara okänd. Gör som han säger, försök inte förstå.

Benzocaine sa...

Ulf, den judiska omskärelsen har inte alltid varit så omfattande som den är sedan ca 2500 år tillbaks. Det finns en hel del litteratur om omskärelsens historia för den som är intresserad.

Anonym sa...

Benzocaine:

Detta med »en gång omskuren, alltid omskuren« beror på att judendomen inte är en religion baserad på personlig gudstro utan på nationalitet. I senaste numret av Judisk Krönika (4/2012) finns ett par bra artiklar som behandlar detta. Det är ett genuint problem att judendomen i Sverige kommit att betraktas som en religion bland andra. Därför efterlyser allt fler att församlingarna ska byta namn och sluta använda kristna ord som ”församling”, kanske genom att återgå till namnet ”Judiska nationen”, vilket var vad judarnas organisation i Sverige hette fram till slutet av 1800-talet. Jag tycker själv att det vore bra. De allra flesta judar i Sverige, även bland församlingsmedlemmarna, är icke-troende i kristen terminologi. Det är inte gudstron som enar judarna utan identiteten och folkgemenskapen. Omskärelsen är sedan några tusen år den främsta symbolen för detta.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se