25 sep. 2012

Björndjur


"This little guy is a Tardigrade, or a water bear. In 2008, water bears were the first animals demonstrated to be able to survive the vacuum of space. They are virtually indestructible and can survive being blasted with radiation, intense pressures and years of desiccation.
Specimens were launched into space by Swedish scientists and they returned unharmed after eight days.

For more info on their superhero tendencies: http://www.bbc.co.uk/nature/12855775

This image is courtesy of The Scientist, where it is a finalist in their 2012 Lab image awards. http://the-scientist.com/2012/08/08/2012-labby-image-finalists"

4 kommentarer:

Björn Bäckström sa...

Bra inlägg Patrik! Jag är väldigt stolt över min "namesake"! Karaktär, egenskaper och good looks!

Benzocaine sa...

Är det ett djur eller en robot? En slags insekt, eller?

Har man inte redan demonstrerat att bananflugor kan leva i rymden? (Tror det var de första djuren i rymden över huvud taget).

Patrik Lindenfors sa...

Det är ett mycket speciellt sorts djur, som brukar bli många biologers smygfavoriter på grund av sitt speciella utseende och sin otroliga resistens mot nästan allt: http://en.wikipedia.org/wiki/Tardigrade

Det björndjuren var de första att klara var att vistas i tio dagar i rymdens vakuum. Bananflugorna skickades upp bara en liten stund och vistades inte i vakuum. Googlar man på det visar det sig ha skickats upp en hel mängd med djur i rymden: http://en.wikipedia.org/wiki/Animals_in_space

Benzocaine sa...

Coolt djur! Förstår varför det är många biologers favoriter. Anledningen till att jag frågade var att det såg ut som ett studentikost skämt - ett montage med en dammsugarpåse och några lakan, eller kanske ett uppstoppat mjukisdjur i plysch.

Ett eget favoritdjur är sköldbladfotingar, som i princip ser likadan ut idag som för 220 miljoner år sedan.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se