15 sep. 2012

Den tidigare islamisten Mohamed Omar "säger förlåt"

Mohamed Omar, tidigare islamist från Uppsala, gör ett, i mitt tycke halvhjärtat, försök att "säga förlåt".

Upsala Nya Tidning (UNT/Kultur): "Det är något med Mohamad Omar och auktoriteter. De gamla har slängts på bålet, men nya har redan pekats ut, även om de mystiker han nu hyllar är av ett annat skrot och korn än de ledare han följt tidigare. Han har alltid sökt sig till det auktoritära, men paradoxalt nog aldrig känt sig hemma. 
– Nu tror jag i alla fall att jag blivit immun mot auktoritära ideologier.
Det är inte en hundra procent ödmjuk man som trätt fram ur sina skuggor. Han tycker predikningarna i moskéerna är ”absurda och löjliga”, och kan inte begripa att ”vuxna människor sitter och lyssnar”. Ändå vet han hur lätt det är att bli auktoritetstroende. Men det låter inte som han tänker ta strid, även om han i dag kallar sig kritisk muslim.
– De får väl hålla på med sin grej."

6 kommentarer:

Kristian Grönqvist sa...

Jag kan väl säga att MO ett par ggr innan Newsmill stängde sitt kommentarsfält försökte med en ny approach.
Precis som rabbinen i tråden innan hade han kommit underfund med att de egna tankarna är lika mycket värda, som någon annans, ett framstående stycke av eget identitetsskapande, men han verkade förbluffande präglad av den islamska grupptänket fortfarande. Huruvida det är fråga om en ärlig förändring eller bara en slug taktik skulle jag aldrig i ett så ytligt sammanhang våga bedöma. Men som den griniga gubbe jag formats till, skulle jag aldrig lita på honom, lika lite som en antirasist skulle lita på Hitler.

Patrik N sa...

Lisa Irenius (UNT) litar inte på Omar.

http://www.unt.se/kultur/kan-vi-lita-pa-omar-1854331.aspx

Lokatt sa...

Skulle aldrig falla mig in att lita på herr Omar. Vilken som är hans egentliga bevekelsegrund vete endast gudarna, hans egen och alla de andra.

Eric Wadenius sa...

Mycket bra intervju, tycker jag. Jag gillar när journalisten vågar tycka och skriva ner sitt intryck.

Patrik N sa...

Jag håller verkligen med dig Eric!

Journalisten accepterar ju inte heller det som Omar säger som om det vore sanning utan han ställer sig högst kritisk till det Omar säger.

Benzocaine sa...

Även jag är skeptisk till Omar. Såg att han skrev att han bad om ursäkt till alla muslimer för sina tidigare åsikter. Så han har kommit på att radikal islamism motverkar islam och därför har han "omvänt sig".

Det känns mer som realpolitik än ärlighet.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se