24 sep. 2012

Evolutionära felsteg

7 kommentarer:

Eric Wadenius sa...

... med skillnaden att det borde varit en kvinna som var på knä och inte en man (jag menar att det främst är kvinnor som dyrkar och upprätthåller detta otroligt smala idealet, definitivt inte tjocka män).

Nils sa...

Ha, ha, den var bra.

tror jag föredrar Venus från Willendorf framför Venus från Catwalken.
(eller kränkte jag de med ätstörningar nu?)

Erik W,

är du säker på att det inte är en kvinna som knäfaller?

Björn Bäckström sa...

Idealen står i omvänd proportion till tillgången på föda.

Eric Wadenius sa...

Nils,

-"är du säker på att det inte är en kvinna som knäfaller?"

Observant av dig. Det var kanske ironiskt nog mina fördomar som spelade mig ett spratt, snarare än tecknarens. Det kan mycket väl vara en kvinna på bilden.

Nils sa...

Eric W,

det var inte min avsikt att påvisa någon fördomsfullhet. Jag blev själv osäker på figurens kön. Tror nog att det ska föreställa en man.

Eric Wadenius sa...

Nils,

vi har alla fördomar, så jag tog inte illa vid. Fördomar klarar vi oss inte utan, skulle jag säga, men vad som är viktigt är att vi är medvetna om dem.

Benzocaine sa...

Skönhetsidealet varierar. Under förhistorisk tid var det en fet kvinna som kunde föda barn och försörja familjen med hjälp av en stark man.

På 1700-talet var idealet att vara blekfet. Bara fattiga människor var tvugna att arbeta utomhus under gassande sol. Överklassen hade privilegiet att kunna hålla sig borta från solen, och att frossa i mat. Alltså blev idealet att vara blekfet.

För oss är solbränna ett tecken på att man har råd att åka utomlands, och att vara vältränad är inte längre tecken på att vara fattig, utan ett tecken på att man har tid och råd att träna på gym. Paradoxalt nog är det de fattiga människorna som är mest överviktiga i vår tid. I USA lider t.ex en stor andel av befolkningen av övervikt och näringsbrist på samma gång. Man äter för många "tomma kalorier" helt enkelt (hamburgare, läsk och chips).

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se