13 sep. 2012

Hen

"Hen" är ett användbart ord. Kanske man borde använda det om den kristna gudomen istället för att säga "Han"?

30 kommentarer:

Kenneth Karlsson sa...

Nej.

Eric Wadenius sa...

Nej ;)

Mattias sa...

Ja!

Trash sa...

"Vederbörande" har mer klass. "Hen" är så folkligt.

S sa...

Njet.

Håkan W sa...

Har fortfarande oerhört svårt för begreppet, kan inte ta det på allvar. I nå't sammanhang alls.

Ändrar mig kanske om ett tag, när förändringens vindar blåst tillräckligt hårt. Och länge.

Spännande tid vi lever i.

Ulf Gustafsson sa...

Jag tycker inte man skall använda hen i detta fall. De gör de kristna som tror på en kön- och genuslös gud till 'not true-christians'. ;)

Lokatt sa...

jag tycker Den. Den, guden, är ju ingen person, utan ett påhitt, en uppfunnen grej.Den!

Anders Hesselbom sa...

Det ger ju termen "himmelsk fader" en helt ny innebörd.

RVK sa...

Been there, done that:
http://religionsvetenskapligakommentarer.blogspot.se/2012/08/samma-gud.html

Björn Bäckström sa...

Hen. Hermafrodit?

Nej fan. Han är en knöl och "de som på honom tror" är idioter!

Kristian Grönqvist sa...

För mig kommer Hen alltid att förbli Höna.

Björn Bäckström sa...

Kristian G 2012-09-14 10:08

"För mig kommer Hen alltid att förbli Höna."

Håller med dig. Det måste vara galet att hitta på ett nytt pronomen som "i vårt andra språk" är ett femininum och ett "skällsord".

S sa...

RVK, men det där berörde ju inte hen?

S sa...

Björn, menar du att du inte känner till ordet? Beklagligt.

Björn Bäckström sa...

Det är lite löjligt att göra "Fadern i himlen" till något annat än maskulin. De som uppfann honom visste ju vad de uppfann.

Vad vill HEN markera? Att vi inte "vet" könet? Men vi vet ju för fan att Gud är hittepå, varför då (som Humanister) spela hittepåarna i händerna med att acceptera Gud bara vi slipper att könsbestämma eländet?

Vad håller vi på med???

S sa...

Wikipedia:

"I språk som normalt använder könsbestämda pronomen kan det ibland uppstå ett behov av att omtala någon eller något utan att implicit ange dess kön. Det kan röra sig om situationer där personens kön är okänt (till exempel en diskussion med okänd person över internet eller ett könsokänt foster) eller där personen själv inte vill avslöja sitt kön.

1966 introducerades det av Rolf Dunås i Upsala Nya Tidning. I det här förslaget används "hen" i subjektsform precis som hon/han och henom i objektsform precis som henne/honom. Ordet hen har sannolikt inspirerats från finskans hän."

Med ordet avses alltså varken en fågel eller hermafrodit, och det är varken vi statsfeminister eller kultureliten som kan ta åt sig äran för detta fantastiska ord. Nu vet ni det!

S sa...

Björn, jag tycker inte heller att hen passar för gud. Om något skulle jag föreslå "hin"...

Björn Bäckström sa...

Sari 2012-09-14 10:39

;-)

Kan bara instämma!

Kristian Grönqvist sa...

Alltså "en korkad honfågel som äter och lägger ägg"...:-)

Benzocaine sa...

Nej hon ska man säga. Freja är ju kvinna! Vad är det som säger att den gud man pratar om är YHWH?

Benzocaine sa...

Apropå debatten: dhen.se gör om alla han/hon på dn.se till hen. Så kan man få ett könsneutralt DN. :-)

S sa...

Faktiskt så minns jag att detta var en av grejerna jag tyckte var så sjukt konstiga med kristendomen när jag var liten- frågade många gånger rakt ut hur de kunde veta att det var en man. Det kan definitivt bidra till hur man (!) upplever sitt värde baserat på kön, oberoende av hur religionen är strukturerad i övrigt. Även om man inte ens är troende.

Kul tips Benzo, synd att sidan verkar ha stött på patrull :-\

AV sa...

För en hel del år sedan frågade ett gäng assyriska elever om jag tror på gud. Mitt nekande svar var svårt för dom att fatta.

Men, sa jag, om gud nu finns och gud verkligen har ett kön borde gud vara kvinna. Eftersom gud tydligen gjorde människorna till sin avbild och den anatomiska grundmodellen är klart kvinnlig.

Ujujuj, det tog hus i h-e. Att ifrågasätta och laborera med argumentation på detta sätt om gud vände totalt upp och ner på deras världsbild.

Om hen: Det är ett politiskt projekt där man blandar ihop könsidentitet med könsroll. Det första är till största del biologiskt, det andra har större inslag av miljöpåverkan. Att beröva barn rätten till en könsidentitet är misshandel. Någon vuxen som skulle vilja bli omtalad som hen istället för han resp. hon? "Träffade Kajsa på stan. Hen har det bra på nya jobbet."
Att ifrågasätta vad det innebär att vara kvinna/man är däremot ok.

S sa...

AV, vad snackar du om??

Kristian Grönqvist sa...

Sari.

Menar Du att Du inte förstår?

Könsidentitet är att ha snopp eller inte.(underordning: Omskuren eller inte)

Könsroll är hur olika människor personligen tycker att människor med snoppar eller snippor bör tänka eller handla. Vilket naturligtvis är larv. Sånt som feminister och muslimer håller på med...:-)

Kristian Grönqvist sa...

Eklare förklaring.

Könsidentitet (Biologiska fakta)

Könsroll( Social konstruktion, mao personligt pladder)

Benzocaine sa...

Sari, om du har Firefox och Greasemonkey så har jag skrivit ett skript som gör om han/hon till hen, hans/hennes till hens och honom/henne till henom. Dessutom gör det om "man" till "en", men det kan bli fel när "man" är adjektiv istället för pronomen. ("Hen är världens starkaste en" blir ju fel.)

Jag försökte regga mig på en sida där man kan lägga upp egna skript men jag har inte fått något automatiskt mejl och (ännu?) inget svar på min förfrågan om att manuellt förnya lösenordet.

Jag skulle kunna lägga ut det på egen domän men vill helst ha det på den sida folk går till för att söka efter skript till Greasemonkey.

Skriptet funkar bara på dn.se, men kan enkelt göras om till alla sidor.

Lennart W sa...

Kanske av intresse?
MP:s nya program
är fyllt av "hen" (Expressen-länk)


Lite intressant artikel. Verkar som att författaren har blivit så osäker på pronomena att han knappt vågar användå något själv, t.ex. för Ruwaida där så faktiskt kan tyckas vara på sin plats. Jo, på ett ställer skrive han faktiskt "hon". Eller borde det ha varit "hen"?

Nils sa...

Inget att bekymra sig om. Den nya generationens muppar sitter i riksdagen på fina löner och i det nya programmet har de anpassat sig det nya livet. Om några år kommer de att vara lika överflödiga som centerpartiet.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se