24 sep. 2012

"Hur kan något vara viktigare än cricketspelande flickor?"

Den frågan ställer Johan Croneman i DN efter att han sett torsdagens reportage i Aktuellt (börjar 33:00) om tjejer som spelar cricket i Afghanistan, trots att normen i samhället är allt annat än hjälpsam. Croneman skriver:
Det borde berättas om de här flickorna varje dag på nyhetsplats, om andra flickor, i andra delar av världen, i andra kulturer – även i den svenska. 
Jag lyssnar på unga Nabila Hamid, en av de modiga afghanska flickorna som spelar cricket i en källare därför att starka konservativa krafter – och inte alltid så konservativa – anser att det är opassande, oreligiöst, ett brott. En man blir intervjuad, det strider mot hans (?) övertygelse och religion. Kvinnor skall inte dra åt sig några blickar över huvud taget. 
Jag bryr mig givetvis inte om vilken religion det är. Kristen höger, hinduisk vänster, islamsk fundamentalism. Eller Livets ord från Örkelljunga. Finns det undantag som vi bör överväga? Finns det några kulturer där det faktiskt passar sig att vi säger: ”Jomen, det fattar man ju helt klart att det inte funkar om de här tjejerna skulle vilja spela boll och kasta varpa. Det är ju ändå deras religion”. 
Aktuellts cricketinslag sätter fingret på många olika frågor, samtidigt. Och det handlar inte om att vi, med vår västerländska ignorans och överlägsenhet (som ofta är utmärkande för hela vår omvärldssyn), inte förstår tillräckligt. Det är exakt det vi gör – vi förstår precis tillräckligt. 
[...]
Hellre ett förbud mot samtliga nu existerande religioner, än ett enda litet förbud för flickor, någonstans på jorden, att få springa ut och kasta en boll till varandra. Man skäms ju för att man är människa. Och man.
För dem, såsom Croneman, önskar se mer, så är här en dokumentär från Al Jazeera om tjejer som spelar fotboll i Palestina.

3 kommentarer:

Nils sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Nils sa...

Som sagt, undrar om inte fanatikerna gjorde bort sig den här gången.

Allt fler tar till orda och nu är inte kritiken lika inlindad.

Benzocaine sa...

Självklart ska de här flickorna inte spela cricket - det är ju mot deras religion, och religionen föds man till. *ironi*

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se