21 sep. 2012

Inbillning och kränkningar

Gårdagens ledare i Dala-Demokraten av Göran Greider - Religionskrigen är över oss - är en blandninga av ömsom vin ömsom vatten. Först ifrågasätter han, om vissa religiösa verkligen är riktiga religiösa:
De kristna korsfararna var i första hand knappast några stridbara teologer och dagens värsta islamister kan möjligen rabbla Koranen men har ingen självständig relation till surorna. Ultraortodoxa judar som ogillar unga judinnors sätt att klä sig i Jerusalem, eller män i arabvärlden som tror att de äger sina kvinnor – är de ens särskilt religiösa? Är de inte i första hand bara stockreaktionära och inskränkta?
Är inte detta en kränkning av religiösa, en begränsning av vad religion är? Tänk att Greider kan komma undan med detta, det hade inte gått om han sagt det direkt till fundamentalisterna i till exempel Benghazi eller Jerusalem. Förolämpningarna fortsätter:
Ett sällsamt kännetecken för vår tids religiösa konflikter är emellertid det mycket speciella faktum att en ny religion lagts till de gamla: Ateismen. Ateismen uppträder ibland med samma sanningsanspråk som de gamla vanliga religionerna, trots att ingen av oss kan veta något om de yttersta tingen. Även yttrandefrihetsprincipen kan ibland göras till en helig princip som står över alla andra hänsyn. Men det gör den faktiskt inte.
Ateisterna kan säkert förlåta Greider hans okunnighet om ateism och hans elaka generalisering om ateister. Men kan de religiösa förlåta hans degradering av religion till något så enkelt som ett enstaka dogmatiskt försanthållande. Religion är så mycket mer; traditioner, ritualer, självuppoffring och ett meningsskapande. Hade en religionskritiker förminskat religion på detta sätt hade protesterna kommit som kommentarer i ett kommentarsfält.

Jag blir ständigt förbluffad när religiösa skriver att ateism är också en religion. Förutom att de gravt förringar sina egna traditioner, heliga för somliga, så verkar de också använda argumentet i meningen att religion är något dåligt. Att ateister protesterar mot detta beror bara på att det är fel. Ateism är bara ett, eller avsaknandet av ett, försanthållande - ingen tusenårig tradition.

I sin avslutning upprepar Greider sin kränkning av religiösa, och stänger sedan ledaren med något tänkvärt.
Jag inbillar mig som sagt också att läget de senaste åren förvärrats just därför att en religion till, ateismen, har lagts till de gamla. [...] Religion och även ateism gör sig bäst på isolerade bergshöjder eller i tysta hörn av trädgårdar.
Det är tur att Greider vet att det är en inbillning, för det blir svårt att föra hans tes till bevis. Det är ju inte ateister i USA som invaderat Irak och stött israeliska ockupanter, wahhabister i Saudiarabien och en diktator i Egypten. Enligt Greider de underliggande orsakerna till de våldsamma protesterna i Mellanöstern.

Nu vet jag inte om jag vågar erkänna att jag håller med Greider om att religion gör sig bäst på platser där den inte syns och hörs så mycket, men jag är säker på att om religionen höll sig där, då skulle ateisterna inte göra mycket väsen av sig.

Detta inlägg avslutas med att citera en riktigt bra passage i ledaren och en fundering över hur denna skulle uppfattats om den skrivits av Johan Lundberg i Axess.
... det faktum att stora delar av den islamska världen ligger generationer efter västvärlden när det gäller sekularisering, demokrati och något så banalt som vana vid hädelse. Upplysta kristna skrattar numera gott åt Life of Brian och allt fler upplysta muslimer kommer med tiden att finna Vilks rondellhund ganska humoristisk.

8 kommentarer:

Nils sa...

Fantastiskt bra, to m av Greider i huvudsak. Förutom invändningarna du gjort om ateism funderar jag på det han skriver inledningsvis om religionskrigen:

” …det ligger nästan alltid något annat och djupare under konflikterna…”.

Jag trodde inte det fanns djupare skikt än det religiösa.

Sen i slutet den irrelevanta jämförelsen med karikatyrerna i satirtidningen Charlie Hebdo:

”Men meningsfull är publiceringen inte. Den leder tanken till det klassiska exempel som brukar anföras när yttrandefrihetens gränser undersöks: Är det rätt att skoja och ställa sig upp på en fullsatt biograf och med hög röst ropa att det brinner?”

Här tycker jag det är på sin plats med två klyschor: man måste kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt” och ”falska dikotomier”.

De flesta nyktra människor har inga svårigheter med att hålla isär yttrandefrihet och falsklarm. Att missbruka 112 eller utlösa brandlarm på skoj är straffbart enligt brottsbalken. Att ”falsklarma” som i exemplet är inte direkt lagreglerat men om det skulle leda till panik och att människor kanske tom trampades ihjäl skulle hen sannolikt åtalas för vållande till kroppsskada, eller i värsta fall till vållande till annans död.

Att även Greider kan formulera sig så här har nog att göra med att ”enough is enough”. Har vi inte sett det här förut? Nu får de väl ge sig ändå! Proportionslösheten och att upploppen är organiserade har fått många att vakna.

Några som sannolikt aldrig kommer att förstå är Muslimska mänskliga rättighetskommittén och Unga muslimer. Rashid Musa såg jag tidigare på Debatt och i morse hörde jag en representant för Unga muslimer som diskuterade med Erik Helmerson på DN. De förstår helt enkelt inte principen för yttrandefrihet utan det är USA som är ansvarigt för filmen. Bl a tog man upp mer civiliserade sätt uttrycka sin mening om saker man ogillar. För det första upprepade killen på samma sätt som Rashid Musa att all kritik och drift med islam är rasism och sa nåt i stil med att ”muslimer har demonstrerat med filmer och satir fortsätter ändå”.

I den meningen är de helt klart, liksom muslimska organisationer i FN, för sharias blasemiförbud.

Lars Torstensson sa...

Greider jämställer religiösa våldsverkare med deras icketroende, fredliga belackare, tron på stolliga uppenbarelser med tron på förnuft. Därigenom undergräver han kampen mot det extremistiska våldet.

Tyvärr är detta ett rätt vanligt förhållningssätt inom den vänster som allt mer kommit att överge upplysningsidealen.

Benzocaine sa...

Greider är väl själv religiös (paradoxalt för en marxist av hans gren av marxism) så det är väl klart att han inte vill erkänna att religiösa som begår brott är True Religious (TM). "De har missförstått religionen".

Tänk om det är HAN som har missförstått religionen.

Ulf Gustafsson sa...

Nils,

Du har helt rätt i att Greider även kränker en del religiösa genom att säga att religion inte är så viktigt och avgörande som de själva sägar.

Carl Gustaf Olofsson sa...

Jag blir lite lätt chockad. Bra att få denna kompletterande bild av Göran Greider. När det gäller första delen - att ifrågasätta om vissa religiösa är verkligen är sant religiösa - så är det samma grepp som t.ex. Karen Amstrong och Ann Heberlein. Jag skrev om detta fenomen i en Newsmillartikel med rubriken "Nyateismen och teologins banalisering" för ett och ett halvt år sedan. Överraskad av att Göran Greider kör samma grepp. Men bra att få veta. Sedan måste jag säga att ditt sätt att gå i svaromål på Greiders resonemang om 'ateismen som religion' är lysande. Det är en argumentation jag ska försöka lägga på minnet för framtida bruk. Jättebra blogg!!

Nils sa...

Frågan är om väst gett upp eller inte tar islam på allvar. I Pakistan utfäster en minister i landets regering en belöning på 100 000 dollar till den som dödar filmmakaren.

Premiärministern tar halvljummet avstånd och här blir det ett nyhetsinslag bland andra.

Vad är det som händer? Premiärministerna säger bara att han inte stöder uppmaningen till mord, ministern blir inte avsatt och anhållen för anstiftan till mord. Det handlar inte om nån galning i al-Qaida utan en minister i en regering.

Har vi överseende med muslimer, för att de som Greider skriver, ligger flera hundra år efter? Vad skulle reaktioner bli om Sefan Attefall utfäste en belöning på en halv miljon till den som dödar Kurt Westergaard eller Lars Vilks?

Benzocaine sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Patrik Lindenfors sa...

Benzo,
Det där funkar inte ens som skämt, i mitt tycke.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se