16 sep. 2012

Islam - historien som ännu inte berättats

I Simon Sebag Montefiores monumentalverk om Jerusalem, som utkom 2011, berättas den klassiska historien om Muhammed och islams tidiga historia. En historia som helt bygger på koranen och de Muhammedbiografier som skrevs mer än 100 år efter profetens död. I en fotnot skriver Montefiore att islams tidiga historia är höljd i dunkel och omstridd. Ändå berättar han som många andra den religiösa standardversionen.

En historiker som försöker nysta upp detta dunkel är Tom Holland. Han har skrivit boken I svärdets skugga och tillsammans med Channel 4 gjort dokumentären Islam: The untold story, vilken bygger på hans bok. Dokumentären går igenom de historiska fakta som finns om islams ursprung och tidiga historia, och de är inte många. Holland ställer flera välbehövliga frågor, t.ex. om Mekka är den rimligaste platsen för religionens födelse, samt ger några spekulativa svar. Enligt Holland skall inte den arabiska expansionen under 600-talet ses ett försök att sprida islams, utan religion skall ses som ett medel för att gudomligt stadfästa de nya arabiska imperiet när det väl var på plats.

Det är mycket möjligt att Holland fått en del fakta fel och inte ger en komplett bild. Det viktiga är dock att även denna del av vår historia berättas och förhoppningsvis ger sig flera historiker in i ämnet. Den som skriver om islam och Muhammed behöver dock tåla kraftfullt motstånd. Dokumentären har fått mer än 1200 klagomål från tittare och Holland har utsatts för mycket kritik, påhopp och direkta hot. Tv-bolaget bestämde sig därför att inte reprisera dokumentären. Här kan ni läsa Hollands svar på kritiken.

7 kommentarer:

Nils sa...

Är inte detta ett exempel bland otaliga på islamiseringen av väst?

Yttrandefriheten är en av de absoluta grundpelarna för demokratin, men vi säljer ut gång på gång vid minsta kritik från islams företrädare.

Ulf Gustafsson sa...

Nils,

Det är inte säkert, kanske skulle Channel 4 ställt in visningen även om det gällt ett annat ämne.

Antalet visar dock att ämnet är djupt kontroversiellt. (I Sverige skall förmodligen endast en kritiska granskning av kungahuset skapa liknande känslostormar. Förutom hoten, vad jag vet.)

Att ett kommersiellt bolag anpassar sig till sina kunders önskemål, kan inte kallas islamisering.

Men vi vet inte allt, så det är dumt att spekulera.

Kristian Grönqvist sa...

Det är säkert på sin plats att försöka belysa dessa föreställningar så gott det går.
Ickekunskap leder bara till vanföreställningar, som senare orsakar gräl och inte minst krig...
Även om han skulle ha fel här och där, är det bättre att ställa frågorna än att aldrig göra det.
Det är bara osäkra pojkar som räds frågor...

Kjell Sundberg, Kalmarhumanisterna sa...

Märkligt. Varför skulle dessa uppgifter ha så litet omtalade tidigare?
Reaktioner från andra forskare?
Att muslimer reagerar med ryggmärgen var väl bara väntat.

Benzocaine sa...

"Är inte detta ett exempel bland otaliga på islamiseringen av väst?"

Nä, snbarare ett exempel på att kultureliten i väst är livrädd för att reta upp muslimer och skapa samma reaktioner som Muhammedkarikatyrerna, rondellhunden och senast nidfilmen om Muhammed.

Jag tror inte att Channell 4 är särskilt islamistiska. Har du någon källa till det?

Nils sa...

Med islamisering menar jag att islam allt mer påverkar vårt samhälle.

Benzocaine sa...

Nils, i så fall har du väl rätt per definition? Men i så fall är väl det du kallar "islamisering" bara en följd av globalisering? När omvärlden blir en del av samhällets verklighet påverkas samhället av verkligheten i omvärlden.

Enda skyddet jag kan se mot påverkan från omvärlden är isolationism.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se