25 sep. 2012

Jämförande teologi

Apropå att Kulturhusets bibliotek rensat ut Tintin från hyllorna.


Kan inte Behrang Miri, kulturhusbibliotekets konstnärlige ledare, helt enkelt skapa en avdelning med förbjudna böcker? Det har ju funkat förr.

27 kommentarer:

Isidor sa...

Om man bortser från hur dumt det är att välja vilka böcker som är "fel" är det ju också så att Hergé producerade under så lång tid att man kan följa den etiska utvecklingen i europa från ganska tidigt 1900-tal till långt in på 70-talet, men redan i uppföljaren till Tintin i Kongo får vi se hur Tintin tar de amerikanska urinvånarnas parti mot de vidriga Vita.

Han har alltså inte ens rätt i fråga om Tintin.

Lennart W sa...

Tecknade serier är inte barnlitteratur, per automatik, vad än både en del barn och vuxna tror om den saken. Borde finnas en speciell avdelning i Bibliotekens klassifikationssystem som har vuxenserier, där man även kan placera sådant som man av olika anledningar inte längre anser lämpar sig för barn, men som kanske har andra värden.

Hur blir det förresten med Mark Twains böcker? Språket är inte sällan väldigt rasistiskt, t.ex. i Huckleberry Finn, helt enkelt därför att de beskriver en miljö där de talade så.

Ostronmannen sa...

Barnens bibel måste väl också bort. Den innehåller ju falsk bild av bibel. Dvs bort skalade delar för att framstå som fin och härligt.

Visst är det ljuvligt att en person på ett stort bibliotek kan bestämma vad som ska läsas. Undrar vad han har tagit bort innan. Kalle Anka, Bibel, koranen, Sans... Camilla Läckeberg.

Jag hoppas han snabbt tas ur tjänst. Annars finns ju risken att det bara finns en bok kvar i hyllan.

Patrik Lindenfors sa...

http://www.dn.se/dnbok/dnbok-hem/kulturhuset-i-stockholm-backar-om-tintin

Det finns inget som en Twitter- och Blogg-storm för att få folk att ändra sig. Om vi nu bara kan göra samma sak med katolska kyrkan och islam...?

Per Ewert sa...

Jag har hört att det finns en bok som heter "Gud finns nog inte". Måste besöka närmaste censurmyndighet och be att få den förbjuden!

Björn Bäckström sa...

Per Ewert 2012-09-25 11:19

Vänta lite kanske? Jag har hört att Gud finns inte på riktigt!

Patrik Lindenfors sa...

Kan du inte göra det, Per Ewert? Det skulle vara jättebra reklam...

Thommy M. Malmström sa...

Per Ewert, please, make my day.

Per Ewert sa...

Tjänster och gentjänster, Patrik! :-)

Patrik Lindenfors sa...

Vad vill du ha i gengäld?

Per Ewert sa...

Kläm till med en gammal hederlig bannbulla vetja! Det funkade bra för Luther.

Benzocaine sa...

Mark Twains böcker innehåller rasistiskt språk, men böckerna är inte pro-rasistiska.

Filmen Missisippi brinner innehåller också rasistiskt språk, men ändå är filmen mot rasism. Det gäller att hålla isär språk och innehåll.

Med det sagt tycker jag inte att rasistiska böcker ska förbjudas heller. "Där man bränner böcker," som Heinrich Heine skrev, "bränner man i sluändan människor".

Nils sa...

Och jag som såg fram emot bokbålet på Sergels torg...

Ett fenomen i sammanhanget som det borde föras en diskussion kring är hur mycket makt ska twitter- och facebook-mobbar ska ges.

Benzocaine sa...

Nils, du menar om en websida kan åläggas att tvingas ha ett kommentarsfält? Som jag ser det är det upp till var och en som har en websida att bestämma sidans utformning. Om de anser att kommentarerna spårar ur på grund av en liten men aktiv mobb så har de full rätt att ta bort kommentarsfunktionen.

Man kan ju alltid skriva sina kommentarer på sin egen webplats eller i sin egen blogg.

Nazisterna i Trede Riket upprättade ju ett stort bokbål. Ironiskt nog ingick Heinrichs pjäs med ovanstående citat i bokbålet.

Jag är inte expert på Mark Twain, men vill minnas att han var antirasist. Han var i alla fall väldigt radikal och antikristen för att leva i den amerikanska södern. Innehåller inte hans böcker ett positivt porträtt av en svart pojke?

Nils sa...

Benzo,

du har fått nazism på hjärnan.

Min poäng är att politiker och andra börjat låta sig påverkas av twitter och fb-kampanjer vilket jag tycker är tveksamt ur demokratisynpunkt.

Det är lätt att ryckas med i kampanjer och ännu lättare är det att på internet hålla med eller klicka på någon gilla-knapp.

Twitter används främst av journalister och andra opinionsbildare och de använder mediet likt en pyroman som återvänder för att beskåda sin brasa.

Först piskar upp en storm och sedan rapporterar de om stormen och hävdar att det är folkets röst som talat.

Björn Bäckström sa...

Nils 2012-09-25 15:26

"Först piskar upp en storm och sedan rapporterar de om stormen och hävdar att det är folkets röst som talat.

Tyvärr så ÄR det ju folket som talat. I varje fall folket på sociala media. Vad som triggat dem är egalt. Enda botemedlet är moteld på samma media. Ur led är tiden...

Nils sa...

Björn,

här tycker jag det är på sin plats att citera Strindberg från Svenska Folket i Det nya riket:

"Det anspråkslösa, försynta och hyggliga Svenska Folket är troligen det mest representerade av alla folk; det uppträder numera, [– – –] i djup sorgdräkt vid likbårar, i synnerhet alla kungliga, i studentmössor vid jubelfester, och för övrigt vid alla stora middagar där det finns tre sorters vin och en Vasaorden."

Till det kan man lägga att svenska folket numera uppträder mest på twitter och facebook för att backa upp nyheter när medierna inte vill berätta hela sanningen.

Ulf Gustafsson sa...

Nils,

Så folkstormarna på twitter och FB skall tyglas, då de inte är demokratiska, och rösterna i kommentarsfälten skall hyllas, för de är folkviljan.

???

Låter som confirmation-bias i mina öron.

Svante sa...

Nu var det ju bra att Kulturhuset ändrade sig och inte tar bort Tintin. Men när jag hörde talas om det första gången så tänkte jag direkt på att om man ska ta bort litteratur med anstötligt innehåll färgat av sin tid, så borde man ta bort Bibeln och Koranen också. Appropå bilden till detta blogginlägg.

Man får se Tintin i ljuset av sin tid, även om det inte bara är ”Tintin i Kongo” som är anmärkningsvärd. Däremot så kanske det möjligen är så att Tintin passar för äldre läsare än vad en del har tänkt sig, kanske ska vara på vuxenavdelningen. Det är bra att diskutera all möjlig litteratur och uppmuntra kritiskt läsande. När jag läste Tintin som liten så tyckte jag att det var bra serier men att synen på utomeuropeer var otidsenlig och mer eller mindre negativ.

Ibland gör väl förlagen själva kommentarer i böcker? Har väl diskuterats just när det gäller Tintin tror jag? Mins att det i en barnbok jag läste som liten stod det om en som menade att några bråkiga skolbarn skulle ha stryk. Då stod det en fotnot om att det enligt brottsbalken var förbjudet att aga barn, jag gissar att det inte var det i barnbokens ursprungsland.

Att förbjuda och rensa ut böcker ger väldigt dåliga vibbar.

Nils sa...

Ulf,

vi måste vara på väldigt olika våglängd för jag känner mig ofta missförstådd av dina kommentarer. Beror kanske på min strävan att komprimera och hålla mig så kort som möjligt.

Jag vill inte tygla någon utan vad jag menar är att beslutsfattare ska inte rusa iväg och fatta förhastade beslut för att en liten grupp innerstadsjournalister har twittrat eller att några personer tryckt på en gilla-knapp.

Det blir nästan övertydligt vilka som räknas. Enligt undersökningar är det "eliten" som twittrar medan pöbeln håller till i kommentarsfälten. Jag har då aldrig hört någon nyhet backas upp av kommentarerna till en Newsmill-artikel som t ex är kritisk till integrationspolitiken. I stället stängs kommentarsmöjligheten så att media kan få twittra ostört sinsemellan som på den gamla goda tiden.

Ulf Gustafsson sa...

Nils,

Något ligger det i du nu skriver. Men jag kan inte tro att de finns en konspiration inom media så att de agerar som en enhet och väljer vad de inte skall skriva om.

Det finns två skillnader mellan twitter/FB och kommentarsfält som gör det första mer relevant. Makthavare kommenterar händelser på twitter/FB och nya nyheter, som inte tagits upp i sv. media ännu, diskuteras.

Det senare kan säkert hända i kommentarsfält (har skett på Flashback), men de är i stort oöverblickbara.

När media rapporterar om "stor upprördhet på twitter" blir det dock fånigt.

Nils sa...

Ulf,

det behövs inga konspirationsteorier för att förklara den konsensus som råder inom media. Bara att läsa Kenth Asps undersökning om politisk tillhörighet.

De flesta har gått samma journalisthögskola och är formade av samma vänsterdiskurs som rått inom det svenska samhället, i synnerhet inom utbildningsväsendet, sedan 1968. Och om 80 procent röstar på v eller mp blir det som det blir.

Benzocaine sa...

Nils, ämnet handlade om rasism. Därmed är den största rasism-ideologin under hela 1900-talet högst relevant.

Jag hade för mig att Hergé var nazisympatisör, men det verkar vara en missuppfattning.

Sedan är det knappast okänt att nazister ligger bakom mycket av extremhögerns propaganda. Det finns ett antal kända krigstidsnazister i Sverige som har finansierat många av de organisationer som föregick SD. Skulle inte alls förvåna mig om en stor andel rasistkommentarer på webben är resultatet av nazisters organiserade kampanj. Sedan finns det ju hangarounds som inte är nazister men delar deras syn på etniciteter.

Nils sa...

Benzo,

din senaste kommentar bekräftar rätt bra min tes.

Nils sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Nils sa...

Ulf,

här har du en delar mina farhågor om den pseudodemokrati som speglas i twitter-stormar.

Under rubriken Tintin-gate var en välregisserad DN-kupp skriver mediestrategen Brit Stakston bl a så här på SVT Debatt:

”För mig skapar dessa återkommande vågor av twitterstormar inte längre någon känsla av medborgarmakt eller konsumentmakt. Jag får oftast antingen en starkt normdrivande skolgårdskänsla, eller funderar mest över vems välregisserade agenda detta spelar i händerna. Var finns nyanserna, tiden för reflektion, analys av syfte och tänkbara andra agendor än de uppenbara?”

”Något som sätter fingret på hur fullständigt oreflekterande vi agerar i grupp, och hur de diskussioner som sker på twitter får enorma genomslag i övriga medier. Något som visa hur starkt samspelet är mellan twitterdiskussioner och medieutrymmet, att som får oss twittertyckare att fundera över vem som har mediemakten – och redaktionerna reflektera över den twitterelit som styr medieutrymmet.”

http://debatt.svt.se/2012/09/28/tintin-gate-var-en-valregisserad-dn-kupp/

Benzocaine sa...

Nils: Snarare din egen ignorans. Ska jag behöva namnge de gamla nazisterna som har finansierat i stort sett all extremhöger i Sverige sedan kriget fram till Sverigepartiet bildades. (Hur det har varit efter det vet jag inte, men om gubbarna inte har dött så lär de väl inte ha slutat finansiera extremhögern?)

Sedan kan man ju luska lite vilka som ligger bakom sidor som nationell.nu och andra "invandringskritiska" sidor.

Såg förresten att SD vill minska budgeten för integration. Lustigt, efter valet påstod deras partiledare att integration var deras viktigaste fråga. Då borde man väl öka anslagen?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se