19 sep. 2012

Var Jesus gift?


Nu har man upptäckt ett gammalt papyrusfragment där det påstås att Jesus var gift. Är detta påstående om Jesus sant? Det går inte att veta - just nu. Däremot går det att veta att i den tidiga kristendomen så fanns det troende som trodde och påstod att han varit gift. Nog så intressant.

Läs mer i DN eller the New York Times.

9 kommentarer:

Björn Bäckström sa...

Hoppas papyrusen är genuin och att den också "bevisar" att Jesus - så Gud han var - hade mänskliga sidor. HTBQ rörelsen kanske blir besviken med fel föremål för passionen? Förhoppningsvis var han bi?

Den intressantaste aspekten blir ju den 2000-åriga villfarelsen med celibat som KK har tillämpat. Dess undertryckande och sublimerande av sexualdriften (nåja...) påstås ju ha bidragit till aggressiviteten i läran. Vem kan bränna en häxa efter en skön helnatt? Lågan förbrukad!

I vilket fall kanske då the holy ghost fick barnbarn. Kanske ättlingarna kan spåras med dna analys? Visst fan, graven tom, kroppen borta. Synd.

Lars vd H sa...

Alla katolska teologer vet att celibatet har praktiska och ekonomiska grunder, men alla låtsas om att det handlar om sex, eftersom den tanken är lättare att försvara.

Den gamla legenden att Jesus skulle ha varit gift eller haft en frilla är inte osannolik, men ganska oviktigt. Flera olika förslag på damer finns, även teorier om att de skulle ha flyttat till södra Frankrike och skaffat barn. Det som oftast fick Rom och Konstantinopel att gå i taket var att legenderna lät någon annan dö och uppstå och då stämde inte berättelserna.

Kristian Grönqvist sa...

Utan att på något sätt ogilla en historierevision som skulle vara förödande med tanke på kyrkans kvinnoförnedrande historia, så verkar det ju lite lämpligt ur modernhistorisk synpunkt.

Det finns skelettbitar som man kunde bygga ett par dussin johannes döoaren av, korsbitar som skulle räcka till en stugby ett flertal svepdukar, som åldersbestämts till medeltid, etc etc.

I tvåtusen år har man letat efter artefakter som på något vis kunde sättas i samband med en historisk Jesus och man har inte letat bara lite... Inte hittat en.
2000 år senare hittar man en oförstörd skrift!!! som visar att Jesus plötsligt var gift, när det skulle platsa i kontexten.
Vilken slump...vilken enastående händelse!!! Precis som kistan som hittades för ett tiotal år sedan som tillhörde Jesus Bror och vilken i sin tur skulle bevisa Jesu historicitet. Naturligtvis var den en förfalskning precis som alla andra artefakter.

Björn Bäckström sa...

Kristian G 2012-09-19 08:38

Lysande sarkasm. Instämmer!

Lennart W sa...

Da Vinci-koden..
Ganska OK bok om man gillar cliff hangers, men när man har läst klart blir det ändå mest ett "jaha..? och?".

(Inte exakt bloggpostens tema, men en bra nära association)

Benzocaine sa...

Om Jesus funnits och hans bakgrund är den som beskrivs i Lukas och Matteus, så är det rimligt att han hade en hustru. Det vore konstigare om han inte hade det.

Undras om inte Ehrman har diskuterat det i någon av sina böcker.

Men även om man hittar ett papyrus och daterar det till första eller andra århundradet så bevisar inte det att det som står där är sant. Intressant dock, som sagt, att det åtminstone fanns en kristen rörelse som hävdade att Jesus hade en fru. Även om vi inte vet om idén är sann så vet vi att den florerade.

Om det är sant undrar jag hur det kommer sig att det inte står om det i evangelierna? Kan hon vara den lärjunge som "Jesus älskade" eller kanske Maria Magdalena? Varför i så fall hemlighålla äktenskapet?

Ulf Gustafsson sa...

Lyssna på en religionshistorisk kommentar av Jörgen Magnusson - intressant!

http://www.jorgenmagnusson.com/

Lars Torstensson sa...

Även Gud hade en fru

Det nya fyndet bevisar givetvis inte att Jesus var gift, men det ger lite mer stöd åt denna hypotes.

Enligt forskningen hade för övrigt även Gud, Jahvé, en fru. Hon hette Ashera eller Aseran.

Dessutom bedrog han henne sannolikt, i strid med ett av sina egna bud, med Abrahams åldriga hustru Sara, vilket förklarar hur denna vid 90 års ålder kunde bli med barn. Det skulle aldrig ha gått om en vanlig dödlig hade varit fadern! ;-)

Enligt en tolkning säker nämligen denna bibelberättelse att Herren "låg med" Sara.

Lars Torstensson sa...

Jesus var sexualfientlig

En sak som motsäger teorin att Jesus var gift är att han i Bibeln framstår som starkt sexualfientlig. På ett ställe framhåller han t o m självkastrering till Guds ära som ett ideal för den kristna eliten!

Han levde också i villfarelsen att världen mycket snart skulle gå under, och gudsriket infinna sig. Därför borde man vända som bort från allt världsligt, och inrikta sig helt på det himmelska. I det perspektivet framstår äktenskapet som mindre önskvärt. Och att sörja för släktets fortbestånd var givetvis onödigt.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se