16 sep. 2012

Mer om vetenskap mot religion

Debatt om vetenskap och religion på BBC, med bland andra Andrew Copson, inför samtalet mellan Sacks och Dawkins.

4 kommentarer:

S sa...

Why are we here? - No reason.

S sa...

Åh så frustrerande. Jag börjar uppleva den här tendensen att likna allt vid "religion" som smått pervers. Feminism är en religion, skepticism är en religion, vetenskap är en religion. Eh, nej?

"I believe in the goodness of people". Right... flummigare trosbekännelse får man leta efter.

Hoppfull statistik där i slutet! Kände igen det (religiositetens stadiga nedgång bland unga) sen förr men det är ju alltid skönt att få det bekräftat. Cheers.

Kristian Grönqvist sa...

Sari

Det är egentligen inte så konstigt att ett liknande vid religion förekommer mer och mer. Sverige är ett mycket sekulariserat land, i mycket högte grad än de flesta andra. Folk som äntligen börjat slippa en samhällsrörelse utan någon som helst förankring i verkligheten, börjar så småningom se samma företeelse i andra sammanhang, som också saknar/synes sakna förankring.

Kunskap är alltid vidskepelsens skingrare. Vidskepelse uppstår bara när riktig kunskap inte finns, inte bereds utrymme eller förträngs av politiska agendor.

Men man får ha klart för sig att incitament för vidskepelse finns. Vidskepelse är det alltid någon som tjänar på också. Från en begagnad bil, som bara ägts av en präst till personer med försäljning av astrologi, medier, Loch Ness-odjur eller homeopati och naturmedicin.
Att avarter av feminism, miljömupperi, djurskyddsrörelser, politisk extremism, u-hjälp, klimatskepticism a la TCS, etc får sig en släng av sleven är inte förvånande alls, med tanke på att kunskapen om människans egoism börjat tränga igenom de starkaste försvar, den förmenta heligheten samt de "Goda Föresatserna" som allt oftare grinar oss i ansiktet.

Benzocaine sa...

Sari: Det beror på om man ser religion som "någon av de x största religionerna" eller som en idealiserad bild av vad religion bör vara.

Einstein talade t.ex om att religiösa lärare måste sluta att tala om gud som en övernaturlig person. J.S Mill talade också om religion i mer allmäna termer i essän "The utility of religion". Julian Huxley skrev om "Religion utan uppenbarelse" och Auguste Comte skapade en sekulär religion som hyllade vetenskapen och mänskligheten.

Så religion behöver inte betyda en lära som gör sakpåståenden i strid mot vetenskaplig kunskap.

Såväl Einsten som Huxley försökte sig på en definition av religion som ser till religionens funktion, snarare än till de största religionernas innehåll. Det är den formen av religion som Einstein menade i sitt berömda citat:

"Religion utan vetenskap är lam, vetenskap utan religion är blind".

Kreationister älskar att misstolka ovanstående citat som att vetenskapen skulle vara beroende av vidskepelse.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se