28 sep. 2012

Missunna oss inte möjligheten att slippa Gud

Humanisternas samling vid riksdagens öppnande förra veckan fick en del elak kritik. Kyrkans tidning kallade arrangemanget Upplysning i gnällandets tjänst och den kristdemokratiske riksdagledamoten Roland Utbult beskyllde Humanisterna för att splittra en traditionell högtid. Inte helt oväntade reaktioner från kristna som är rädda för att förlora sina privilegier. Utbults ignoranta inlägg har nu fått ett välbehövligt svar av riksdagsledamot Fredrik Schulte (M) - Missunna mig inte möjligheten att slippa Gud.
Sanningen är att jag och många med mig inte känner oss hemma i kyrkan och därför tidigare avstått från att delta. Varför vill Utbult då missunna oss möjligheten att få manifestera riksdagens öppnande på ett sätt som vi anser passa oss bäst? Att han visar oförstående inför min ovilja att delta i gudstjänsten är, i ordets rätta bemärkelse respektlöst! 
[...] 
Jag accepterar din tro Roland Utbult, men du måste i demokratins namn acceptera att jag kommer till andra slutsatser när jag dömer kristendomen utifrån den faktiska historien och utifrån berättelser ur bibeln, så som när Jesus avvisar en kvinna på grund av etnicitet (Matt 15:21-26), Guds många folkmord (tex.. 2 Kung 19:35) eller fördömande av homosexuella (3 Mos 18:22). Därför kommer jag även nästa år besöka Humanisternas samling.
Schultze var en av fyra riksdagsledamöter som besökte Humanisternas samling. Det intressanta är att ytterligare åttio inte hade anmält sig för att besöka Storkyrkan. En fjärdedel del av ledamöterna har alltså i tysthet valt bort traditionen. Det enhälliga stödet till fd. statskyrkan är redan splittrat och inte är kyrkobesöket en långvarig tradition, det genomfördes första gången enligt nuvarande program 1975.

Förhoppningsvis besöker ännu färre riksdagsledamöter kyrkan vid nästa år. Några fler kanske besöker Humanisternas samling, men jag hoppas också att andra organisationer tar tillfället i akt och ordnar samlingar vid denna tidpunkt, t.ex. Republikanska föreningen.

Målet är att riksdagens öppnande skall ske i sann sekulär anda med ett program som likabehandlar alla livsåskådningar och intresseorganisationer. Tills riksdagsförvalningen ändrar programmet är den Humanistiska samlingen ett bättre alternativ för de som önskar slippa Gud denna dag.

16 kommentarer:

Björn Bäckström sa...

Tydligen har Humanisterna rört om i grytan! Bra då; i alla fall!

Björn Bäckström sa...

Titeln: "Missunna oss inte möjligheten att slipa Gud".

Är han inte slipad nog? Två tusen år av förförelse är väl tecken nog ;-)

Ulf Gustafsson sa...

Björn,
Slipa Gud... Du vet med en kraftfull maskinslip skall vi nog få fason på honom med, om inte så blir det bara damm kvar :)

Mattias sa...

Slarva för fasen inte med namn, det ger ett bedrövligt intryck!

Han heter Roland Utbult, och inget annat.

Ulf Gustafsson sa...

Mattias,

Tack för påpekandet.

Mattias sa...

Varsågod. :-)

Björn Bäckström sa...

Ulf G 2012-09-28 09:04

Ulf du är för mycket av en reformist. Gud är bortom all rehabilitering. Om nu verktyg skall till så kommer jag att använda motorsåg på hela treenigheten. Nog med förslag!

Lennart W sa...

"Inte helt oväntade reaktioner från kristna som är rädda för att förlora sina privilegier."

Det kan möjligen inte vara så att han faktiskt bara menar vad han säger, om splittring och så? Ingen måste hålla med honom för det om han inte vill, men varför hitta på något annat?

Iaf verkar han ju ha rätt, iaf ang dig Ulf. Förhoppningen ÄR ju tydligen att astadkomma splittring:

"... men jag hoppas också att andra organisationer tar tillfället i akt och ordnar samlingar vid denna tidpunkt, t.ex. Republikanska föreningen."

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W,

Splittering från vad? En svenskkyrklig norm´och skall passa alla? Dem finns inte. Det enda som kan splittras är Utbults illusioner.

Det jag önskar är en sekulär cermoni eller en cermoni där alla livsåskådningar och idéer likabehandlas.

Det är ingen splittring det är en samling runt gemensamma värden där ingen organisation ges speciella privilegeri från staten.

Utbult vill inte detta, han splittrar alltså ;)

Lennart W sa...

Men varför försöker du/ni inte fixa till en sån ceremoni istället för driva på en utveckling mot att alla kör sina egna grejer på olika platser? Kristna här, Humanister där, republikaner hit och Gud vet vad dit..

Benzocaine sa...

Och de som inte följde Sovjetunionens marxism var också splittrare. Alla som inte följer den av Staten och Partiet utpekade läran är kättare.

För övrigt intressant att en kristen kallar åsiktsmotståndare för splittrare. Det är nämligen en benämning för Satan. Frimicklare förstår säkert det underförstådda.

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W,

Egentligen vill jag inte att alla kör egna grejer, men tror det är nödvändigt att göra den omvägen för att påverka riksdagsförvalningen till att införa en sekulär ceremoni. Sedan önskar jag Humanisternas samling nästa år har mindre inslag av att marknadsföra Humanisterna.

Lars Torstensson sa...

Religiöst förmynderi

Om riksdagen skickade ut en inbjudan till ett möte som förkunnade att inga gudar finns, och att kristendomen alltså är en villfarelse, så skulle det bli ett ramaskri i det kristna lägret. Men när Humanisterna anordnar ett alternativt möte för icke-troende så talar Kyrkans Tidning om "gnäll"!

Artikeln är ännu ett bevis för det religiösa förmynderiets starka ställning i Svenska kyrkan. Kyrkan verkar inte ha förstått att den är skild från staten; den tar sina privilegier för givna, och visar öppet förakt för oliktänkande!

Lars Torstensson sa...

Religiöst bedrägeri

"... kristendom är inte vad gudstjänsten i Storkyrkan handlar om", försäkrar kristdemokraten Utbult. Den gick alltså inte, som andra gudstjänster, ut på att "tjäna Gud"? Man läste inte trosbekännelsen? Man sjöng inte psalmer?

Finns det ingen gräns, frågar man sig, för hur långt vissa kristna skribenter kan gå i ohederlighet när det gäller att lura på icke-kristna personer sin tro?

Det är en fröjd att se hur grundligt och elegant Schulte argumenterar ner Utbuld! :-)

Lars Torstensson sa...

Lennart W.

Den fråga du ställer 2012-09-28 12:14 borde du rikta till riksdagen snarare än till Humanisterna.

Lars Torstensson sa...

Den humanistiska samlingen var ett mycket lyckat initiativ!

Den markerar att en stor del av svenska folket inte accepterar föreställningen att tillvaron styrs av gudar och övernaturliga makter.

När riksdagen ställer sig bakom ett gudstjänstarrangemang så låter den förstå att det ytterst inte är folket som styr Sverige, genom sina valda representanter, utan kristendomens gud. Det är en vidskeplig tanke som varken riksdagen eller kyrkan kan belägga. Samt ett slag i ansiktet på den sekulära delen av svenska folket!

Den här samlingen måste vi se till att göra till en återkommande tradition, ända tills riksdagen slutar att backa upp konfessionella ceremonier! :-)

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se