18 sep. 2012

Om Salman Rushdie i SvD

Svenska Dagbladet hade i söndags en väldigt läsvärd artikel om Salman Rushdie av Kaj Schuelers.
Salman Rushdie, som är ateist, har alltid haft ett starkt intresse för religion och religiösa frågeställningar. Han kommer från ett sekulärt muslimskt hem där inte minst fadern hade ett brinnande intresse för religionen som kulturyttring och existentiellt bollplank.

–På det sättet hade min far stort inflytande över mig. Skriver man berättelser om Indien och Pakistan finns det ingen möjlighet att undfly religionen, regionen är dränkt i religiösa frågeställningar.

–Religioner baseras på skapelsemyter och moralsystem. De är ofta vackra, även om de inte är sanna. Vi kan ta till oss dessa myter för att skapa poesi, men de innehåller inga svar på våra frågor. Vi vet idag för mycket om jordens tillkomst. Även etiken förändras, moralsystem som följer de olika religionerna är förlegade. Jag behöver inga budord, men religionerna är en bra utgångspunkt för en diskussion om vad som är rätt och fel.

Det var i viss mån den diskussionen som uteblev i samband med ”Satansverserna” och dödshoten. Rushdie menar att radikala islamister har satt handfängsel på islam. De grundläggande problemen idag, anser han, är att religionen flyttat in på den politiska arenan. Det gäller inte bara islam, utan även hinduismen, kristendomen och judendomen – de fundamentalistiska religiösa gör allt större anspråk på politisk makt.
–Jag tillhör ju 60-talsgenerationen och ett av våra stora misstag var att vi inte såg vad som skulle komma. Vi levde i föreställningen att ämnet religion var avfört från dagordningen. Gud var död. I dag är religionen kanske vår tids viktigaste fråga.

2 kommentarer:

Nils sa...

Såg intervjuerna i tv och det verkar vara en mycket klok och sansad man. Typiskt är att han upplevde största sveket från de vänsterintellektuella, ”kulturvänstern”.

Lika typiskt är att svenska medier envist fortsätter ”skylla” upploppen på filmen. Det här obegripliga självföraktet, oviljan att försvara demokratiska värden.

Ett citat från en artikel i Newsweek av Ayaan Hirsi Ali säger det bra:

”And the defining characteristic of the Western response? As Rushdie’s memoir makes clear, it is the utterly incoherent tendency to simultaneously defend free speech—and to condemn its results.”

Ulf Gustafsson sa...

Salman Rushdie i BBC om reaktionerna på filmen:
http://news.bbc.co.uk/today/hi/today/newsid_9752000/9752132.stm

DN skrev också om Rushdie och de bestående hotet mot honom:
http://www.dn.se/nyheter/varlden/dodshotet-mot-rushdie-fornyat-och-forstarkt

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se