9 sep. 2012

Samtal om kristofobi

Den 20 augusti anordnade föreningen Agora Malmö ett samtal mellan KG Hammar, tidigare ärkebiskop, Martina Jarminder, ledarskribent Skånska Dagbladet, Gunnar Hjert, Humanisterna.

Ämnet för diskussionen var Kristofobi - är politiker och media rädda för Gud? Det vill säga om det finn en rädsla för att tala om kristendom och religion i Sverige.

Först och främst måste det göras klart att kristofobi är ett mäkta konstigt valt ord i detta sammanhang. Jag ser det som ett uttryck för kristnas önskan att framställa sig som utsatta, en 2000-årig tradition. I Sverige är inte kristna hotade på samma sätt kristna är i till exempel Irak. Inte heller är de i Sverige utsatta för övergrepp på grund av sin tro, som många muslimer råkar ut för.

KG Hammar talar om att Gud, religiöstspråk och värderingar inte får tillräcklig uppmärksamhet i media, samt att när religion förekommer gås det inte på djupet, det blir svart eller vitt. Jag håller med Hjert om att religion finns överallt i Samhället, och djupet finns om man söker det. Förmodligen är det istället så att många kristna anser att deras värderingar inte i tillräcklig omfattning påverkar hur människor lever i Sverige.

KG Hammar önskar att vi skulle vara mer solidariska med samhällets utsatta och förbättre jämställdheten. Andra kristna önskar förbjuda aborter och ogillar kvinnliga präster. Det de har gemensamt är att de anser att just deras åsikter är marginaliserade i media och att de kallar detta rädsla för kristendom.

7 kommentarer:

Kristian Grönqvist sa...

Jag håller med om definitionen kristofobi.
Fobi är beteckningen för sjuklig rädsla eller skräck, vilket är rejält overkill av kyrkan. Jag har aldrig varit sjukligt rädd för kristna.
Jag tycker att det de missionerar om kan jämställas med skräp, helt enkelt.
Jag tror inte som gallerna att himlen ramlar över mig heller, jag tror helt enkelt inte att den finns.
Känner jag något för kristna, så kan det ibland vara ett svagt medlidande...

Mattias sa...

Är det ordvalet "kristofobi" som är problemet Ulf, eller är det själva problembeskrivningen att kristna i samhället skulle vara marginaliserade?

För att dela med mig av min egen upplevelse så är den sådan att jag upplevt en tydligt uttryckt skepsis, och att människor varit snara att idiotförklara mig eller tillskriva mina åsikter ett ringa värde, oavsett vilka argument jag använt mig av. Dessutom har det funnits en tydlig rädsla för mission, att jag skulle ha något slags baktanke att "vinna över" andra i och med min tro. Och denna oro/misstänksamhet har riktats mot mig som svenskkyrklig av ofta tämligen verserade akademiker. Jag kan absolut känna igen mig i beskrivningen att lite oavsett vad en har för åsikter så är de lite "mindre värda" om en dessutom råkar ha en tro.

Ulf Gustafsson sa...

Ordet tycker jag är fel, eftersom det för tankarna till islamofobi.

Din erfarenhet skulle jag tro (sic!) är oberoende av vilken tro den religiöse tillhör, d.v.s. att muslimer behöver det samma, men att för dem så skyms detta av en starkare främlingsfientlighet.

Kan det vara så att din erfarenhet även delas av Humanister som är öppen med sin livsåskådning? Jag skyltar inte med min livsåskådning utanför forum där livsåskådningsfrågan är aktuell, så jag har ingen personlig erfarenhet.

Är det en skillnad mellan att vara öppet religös och öppet engagerad i ett politiskt parti? Delvis skulle jag säga, men det politiska är mer accepterat tror jag.

Min gissning är att oro/misstänksamheten är att man inte vet om det är ok att tala om livsåskådningsfrågor eller inte. Vi är så olika i den frågan och det finns ingen gemensam konvention.

Med detta sagt, jag inte hålla med om att kristna är marginaliserade i samhället.

Ulf Gustafsson sa...

"Ateistfobi" - det är ingen hejd på språkglädjen hos kristna :)
denna gång från Kristen opinion
http://blogg.passagen.se/kristenopinion/entry/bildning_på_dekis

Nils sa...

Kristian, det är länge sedan fobi hade innebörden sjuklig rädsla eller skräck. Nu betyder det bara att någon känner sig kränkt av att bli kritiserad eller ifrågasatt.

Så varför skulle inte kristna få spela på samma planhalva som alla andra?
Alternativen vore "hatet mot kristna" eller "rasismen mot kristna" och vi kommer utan tvekan att få se båda användas.

Jag förstod inte riktigt vad Mattias I menar med rädslan för mission, men Seglora är ju ett missionsprojekt.

Benzocaine sa...

Fobi betyder egentligen bara rädsla eller skräck. I grekisk mytologi var Fobos rädslan personifierad. Freud benämnde ett speciellt syndrom fobi, men ordet används inom kemin för ämnen som inte löser sig i andra ämnen: Hydrofob = löser sig inte i vatten och lipofob = löser sig inte i fetter. Det behöver alltså inte betyda sjuklig skräck.

(Lipofila ämnen är i regel hydrofoba och vice versa, men undantag finns, t.ex tensider, som finns i tvål och schampo, som löser sig i både fett och vatten. Ämnen som inte löser sig alls skulle kunna kallas både lipofoba och hydrofoba, men jag har aldrig stött på den benämningen i de fallen).

-fili kommer från grekiskans filo som betyder kärlek. Precis som fobi inte behöver betyda sjuklig skräck behöver inte fili betyda sexuell attraktion.

Språket förändras ideligen. Idag har xenofobi i olika varianter (homofobi, islamofobi, osv) kommit att beteckna ett extremistiskt hat som inte nödvändigtvis har med freudianska sjukdomsbegrepp att göra.

Så kristofobi skulle betyda extremistiskt hat mot kristna. Jag vet dock inte om man någonsin har gett några exempel? Även jag tycker att begreppet är missvisande, och leder till inflation av fobi-begreppet.

Kristna verkar i så fall lida av ateistofobi. Se bara på bibelns beskrivningar av oss gudlösa. Inte är det några toleranta och välmenande beskrivningar direkt.

Benzocaine sa...

Och ja, kristna är verkligen marginaliserade i samhället. De får inte miljarder i bidrag årligen bara för att de tror på gud, det finns inte särlagstiftning för Svenska kyrkan. Vi hade inte statskyrka tills för 12 år sedan, och att tillhöra denna kyrka anses inte fortfarande vara norm. Vår folkvalda riksdag invigs inte årligen med gudstjänster, och lagen föreskriver inte att statschefen skall vara kristen. Framförallt tror inte folk att kristna är moraliskt bättre människor än andra.

De kristna är verkligen åsidosatta!

*slut ironi*

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se