25 sep. 2012

Stöd det sekulära projektet – bli Humanistvän!

Pressmeddelande från Humanisterna:

Humanisterna är en opinionsbildande medlemsorganisation för människor som har en sekulärhumanistisk livsåskådning och som genom sitt medlemskap vill verka för ett sekulärt och demokratiskt samhälle.
Den sekulära humanismen har en naturalistisk verklighetssyn, som inte inkluderar tron på någon gud eller andra övernaturliga krafter.

Vi vet emellertid att det finns många som inte har en uttalad sekulärhumanistisk livssyn, men som ändå värnar om en sekulär värdegrund och åtskillnad mellan religion och politik. I arbetet för detta sekulära projekt behöver vi stöd.
Förbundet Humanisterna introducerar därför nu möjligheten att bli Humanistvän.
Alla de som menar att de mänskliga rättigheterna skall vara överordnade religiösa dogmer, normer och värderingar kan således vara med och stödja vårt arbete mot detta mål.

Som Humanistvän stödjer man det sekulära projektet utan att formellt vara medlem i Humanisterna. Att vara Humanistvän betyder att alltså att man vill stödja vårt arbete för bland annat barns religionsfrihet, en sekulär politik och mänskliga rättigheter, utan att nödvändigtvis behöver dela Humanisternas livsåskådning.
Som Humanistvän ser man Humanisternas plats i samhällsdebatten som viktig och stödjer därför detta med att varje år skänka 365 kronor till Humanisterna. (Självklart kan man omvandla sitt stöd till medlemskap när man vill).

- Att vi tar detta steget i vår verksamhet beror på att vi ser behovet av att gemensamt ta ansvar för en sekulär utveckling, något som också artikulerats från religiöst troende personer som vi har samarbetat med i olika sammanhang, säger Christer Sturmark, ordförande Humanisterna.

Du kan läsa mer om vad det innebär att bli Humanistvän här: http://www.humanisterna.se/bli-humanistvan/

Ytterligare information kan lämnas av pressekreterare Emilia Ericson: +46 722 09 99 74, e-post: emilia.ericson@humanisterna.se. Förbundet Humanisterna (www.humanisterna.se), verkar för en sekulär livssyn byggd på förnuft, medmänsklighet, tolerans och ansvar. Förbundet arbetar för ett samhälle som vilar på rationell och sekulär humanistisk grund med strikt åtskillnad mellan religion och politik.

7 kommentarer:

Thommy M. Malmström sa...

För er som är agnostiska till mänskliga rättigheter och individens rätt att slippa olika former av religiöst, politiskt och/eller kulturellt förtryck.

Svante sa...

Det var ganska länge sedan det här förslaget lanserades. Mitt intryck är att intresset inom förbundet för idén inte har varit fientlig, men däremot minst sagt ljummet. Förbundet verkar ha slagit upp rätt stort angående detta. Nåja, nu har det drivits igenom iafall, får se vad det blir av det.

Jag är väl mycket ljummen inför detta. Tror inte att det kommer att bli någon kioskvältare, det dras nog inte in så mycket pengar på detta heller. Men javisst, vill någon betala lika mycket som medlemsavgiften och inte vill bli medlem, så okej, annars så kan man väl skänka pengar ändå utan att vara medlem. Man får väl se hur det blir, om det blir en succe, en flopp, något negativt eller bara ett enda stort ”jasså”. Jag tror dock inte att det blir en succe. Jag känner dock av vissa små vibbar av små problem, kan bli lite knepigt med något slags halv-medlemskap.

Oavsett om idén är att dra in pengar, locka medlemmar eller sprida idéer så finns det bättre vägar att gå.

Camilla Grepe sa...

Håller med Svante. Ett livskraftigt förbund får man bara om man går den rakt motsatta vägen. Mitt förslag är att låta medlemsavgifterna stanna inom lokalavdelningarna, med avdrag för eventuell tidning och kanslikostnad.

Jag är medlem i Sällskapet trädgårdsamatörerna och kan jämföra hur det kan se ut. För en betydligt lägre årsavgift får man en fantastisk tidning, möten, kurser, resor, cirklar, föreläsningar, marknader etc. Ca 2/3 av avgiften går lokalt, resten till central admin och tidning. Vill man inte vara medlem lokalt är det bara det senare man betalar för. Det finns inget kansli, utan alla uppgifter är fördelade på olika personer mot arvode. Vid årsmötet representeras varje lokalavdelning/krets av två personer och röstetalet viktas mot antalet kretsmedlemmar. Parallellt med detta håller man varje år ett stort öppet möte i två dagar. Det mötet arrangeras på olika orter varje år. Mängder av medlemmar strömmar till och inkvarteras efter eget önskemål på vandrarhem eller valfritt hotell. Sen åker man runt och minglar i varandras trädgårdar, håller marknader, föredrag och festar. Och inte minst lär man känna nya människor och pratar, pratar, pratar....blommor.

Samma upplägg borde funka för humanister. Vi gillar att prata med varandra vi också.

Patrik Lindenfors sa...

Camilla,
Jag håller inte med dig. Jag gillar Humanisterna för att vi syns, hörs och märks mer än vår storlek egentligen motiverar. Dels beror det förstås på sådana som dig - alla vet numera hur jobbigt de kan få det om de ordnar skolavslutningar i skolan eller drar in präster i undervisningen, mycket beroende på envetna lokala och individuella initiativ - men dels beror det också på en skickligt skött (jodå) centralt organiserad hantering av media. Det kommer kommentarer, pressmeddelanden, utlåtanden och debattartiklar på löpande band. Jag gillar det och tycker det är viktigt att en stor del av min medlemsavgift går dit.

Eric Wadenius sa...

Partik,

-"... alla vet numera hur jobbigt de kan få det om de ordnar skolavslutningar i skolan..."

:D

Svante sa...

Jag och Camilla håller med varandra om att detta med Humanistvän kanske inte var det brajtaste förslaget. Men just Camillas organisatoriska förslag i övrigt och här i bloggkommentaren håller jag inte med om för Humanisternas del, det verkar alldeles för decentralistiskt. Jag ser inte ett starkt förbund som en motsats till engagerade lokalavdelningar och medlemmar. I övrigt så uppskattar jag liksom Patrik L att du Camilla lägger mycket energi på att motarbeta skolavslutningar i kyrkan.

Vad gäller det där med att Humanister gillar att prata med varandra, det stämmer nog. Men jag skulle önska att det kunde märkas lite mer på vårt webforum också.

Camilla Grepe sa...

Patrik, på vilket sätt skulle "skickligt skött (jodå) centralt organiserad hantering av media." stå i motsatsförhållande till det jag föreslog?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se