20 sep. 2012

Universum, en kort historia av Ulf Danielsson

Föredrag av Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik, från Humanisterna samling vid riksdagens öppnande.

2 kommentarer:

Lennart W sa...

Kort? Snarare ultrakort om allt som berörs. Kanske ett bra sätt att lägga fram de vetenskapliga resultaten på? Om man ändå s.a.s. får svära lite i kyrkan, har jag lite synpunkter:

* Själva det kronologiska upplägget är problematiskt. I själva forskningen är det ju inte så det går till. Man börjar HÄR och NU och så trevar man sig stegvis bakåt. Att detta kan fungera även i populärvetenskapliga framställningssätt demonstrerar Richard Dawkins på ett alltigenom berömvärt sätt i sin helt fantastiska bok "The Ancestor's tale"! Jag är avundsjuk på alla som ännu inte har läst den och som har detta framför sig.

* Beskrivningen av livets evolution, som nog en och annan
biolog tycker blir lite väl sketchartad. Med kort taltid kan man förstås inte hinna med allt. Men när cellerna fick cellkärnor var ju det ett enormt stort steg, vad jag förstår, någonstans mitt i den där långa perioden när "ingenting hände". Och en cell i sig är ju ett helt fantastiskt komplicerat universum i sig. Att bara få till funktionerna där var kanske t.o.m. ett mycket större steg än allt som har hänt sen dess med flercelliga organismer? (Vet inte, det är en fråga..)

* Formatet.. Kanske jättebra så här med en talare utan tekniska hjälpmedel. Fast något bra skäl finns det väl till att så många andra använder powerpoint? För t.ex. bilder som säger mer än tusen ord.

* Presentationen av vetenskapen. Återigen var ju tiden väldigt knapp. Men man skulle kanske kunna önska att lite mer framkom om hur man har fått fram allt det här. Något om den vetenskapliga metoden. Och att faktiskt inget är helt säkert.

* Den lite godtyckliga startpunkten vid inflationsepoken (som det kallas det där när det bara fanns ett expanderande tomrum - ett s.k. falskt vakuum). All kunskap är förstås mer diffus ju längre bak man går, men det gäller ju även själva inflationsepoken. Och lite längre bak än så har man faktiskt någon sorts hum om vad som kan ha hänt. T.ex. vad det var som gjorde att materia började dominera över antimateria. Men helt snabbt lyckades han ju trots allt beröra finjusteringsproblematiken och dess ev. multiversum-lösning.

Gissar att Danielsson kan stämma in i mycket av det här. Det måste ha varit grymt svårt att pressa in så mycket på så begränsad tid.

--

OT: fascineras av den nya räkningen av kommentarer här. Förut när man skrev den första kommentaren stor det "1 - 0 av 0" vilket förstås ser ganska knasigt ut. Nu står det -199 - 0 av 0...

Lars Torstensson sa...

Ett mycket fängslande och klargörande föredrag, tycker jag!

Jag ställer mig dock skeptisk till Christer Sturmarks antagande att rikdagen kommer att ställa sig bakom inbjudningarna till framtida möten av denna typ. Tyder inte riksdagens agerande hittills på att den faktiskt vill favorisera religionen, och diskriminera ateismen och den sekulära humanismen?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se