12 sep. 2012

Var bättre än Gud - gör något åt lidandet i världen!


Dessa hjälporganisationer rekommenderas:
Röda Korset
Rädda Barnen
Läkare Utan Gränser
UNICEF
Kiva
Oum El Banine

Dessutom har Peter Singers egen organisation The Life You Can Save en lista på bra organisationer.

20 kommentarer:

Tiro sa...

Jag hade gärna sett Oum el Banine bland de rekommenderade mottagarna.

Patrik Lindenfors sa...

Givetvis. Jag har lagt till dem. Ursäkta missen.

Thommy M. Malmström sa...

Nja, döden i sig är väl inget ont, bara en förtida död? Eller missade jag vad Singer menade?

Patrik Lindenfors sa...

Singer syftar på oönskad död - sådan död som personerna som dör inte vill ska inträffa. Du vet, genom svält, sjukdom, olyckor och sådant.

Thommy M. Malmström sa...

Jo, jag tänkte väl det, men det framgår inte så tydligt i citatet.

En stor del av mänskligheten ser inte naturlig död som något önskvärt och avskärmar sig från verkligheten genom att tro på berättelser om evigt liv. Jag skulle vilja slå ett slag för upplysning kring döden som något naturligt och välkommet. Dessutom behövs en tydligare debatt om hur vi kan och bör hantera dödsprocessen.

Hmmm, hörs som om jag borde starta en egen tråd om detta. ;)

Patrik Lindenfors sa...

Eller hur! Jag tror inte "lär dig acceptera döden" riktigt platsar i en tråd om att minska lidandet för fattiga och utsatta. ;-)

Patrik Lindenfors sa...

Du kanske kan vänta någon dag...?

Thommy M. Malmström sa...

Dessutom, om jag får önska bidragstagare så skulle jag vilja slå ett slag för Kiva där man kan låna ut pengar till olika projekt och individer. Ett bra sätt att följa att ens pengar kommer till direkt nytta. Det känns väldigt personligt och berikande att se att ens pengar ger verkan.

Thommy M. Malmström sa...

Sure Patrik, jag återkommer i den frågan.

Patrik Lindenfors sa...

Kiva tillagt.

Lennart Widlund sa...

Thommy, jag tycker din idé till ny tråd låter som en väldigt bra idé. Precis den typen av frågor som man förväntar sig på en livsåskådningssajt.
OBS! Ingen diss av något slag. Menar det.
Om jag då iaf får önska något, så är det lite mer fokus på det konstruktiva. Dvs det där sista i din kommentar om hur man hanterar dödsprocessen. Och mindre på att alla andra gör fel. Intressantare så tycker jag, men det är förstås upp till dig/er.

Patrik Lindenfors sa...

Du noterar uppmaningen till att göra något positivt i själva inlägget här ovanför? Gör det. Gnällspik.

Lennart W sa...

- Jättebra idé!
- Gnällspik.
...

Nils sa...

Det är gott och väl med hjälporganisationer, men de privata bidragen förslår inte långt.

Jag har ett förslag. Sverige tar emot flest ensamkommande i hela världen. Vi vet att det rör sig om unga män från familjer som är tillräckligt förmögna för att kunna skaffa fram de motsvarande 100 000-150 000 kronor det kostar att smuggla dem till Sverige. Det rör sig alltså om ynglingar som klarar sig hyggligt i sitt hemland, särskilt i jämförelse med ”teodice-barnet”.

Så jag har ett förslag: Vi halverar mottagningen av så kallade ensamkommande och skänker de pengarna till förslagsvis de hjälporganisationer som nämns i inlägget. I Sverige kostar en ensamkommande 3 000-15 000 kronor per dygn. Jag är inget mattesnille men det bör bli tresiffriga miljoner.

Lidande här blir ett antal glesbygdskommuner och Robinson-sossar som gör sig förmögna på invandringsindustrin, men det bör vi kunna klara. Om vi kan rädda 10 000-tals, kanske 100 000-tals ”teodice-barn” så måste väl detta vara en behjärtansvärd nyttoavvägning.

Vad säger ni?

Patrik Lindenfors sa...

Jag tycker det är för djävligt att du vill väga nödställdas situationer mot varandra. All lindring av lidande är meningslös så länge det finns svältande barn? Det är en väldigt dum åsikt och inte alls vad inlägget är tänkt att handla om.

Det kommer andra tillfällen att diskutera invandringspolitik här på bloggen, men detta är inte ett av dem. Insisterar du kommer jag att moderera dig.

Nils sa...

Patrik L,

jag tycker du är jävligt cynisk. Du tillhör antagligen dom som t ex säger att man kan inte väga äldrevård mot kultur, låtsas som om det finns pengar till allt.

Det har ju tidigare diskuterats moraliskt/etiska avvägningar om val som räddar olika många människor. Men det är klart det är teorier att roa sig med, när det kommer till verkliga val som vi skulle kunna ta ansvar för då blir det inte lika roligt.

Patrik Lindenfors sa...

Kultur är inte lidande. Lägg ner den här diskussionen här så tar vi den i en annan tråd.

Benzocaine sa...

De krafter som vill att pengar för invandring ska användas till bistånd är oftast samma krafter som vill minska biståndet.

Vi har nog råd att både uppfylla FN-deklarationen om mänskliga rättigheter samt barnkonventionen och samtidigt öka biståndet. Vi kan ta av nästa jobbskatteavdrag och ge till bistånd istället.

En bra idé kunde vara att ta partistödet som går till SD och skänka det till svältande barn istället. *ironi*

Nils sa...

Vilken tråd då, för när jag på väg hem tänkte igenom vad du skrev blev jag så förbannad över din människosyn att jag höll på att cykla in i en bil.

Fredrik Lindberg sa...

Hur ser ni på SOS barnbyar? Jag månadsbidrar till en barnby men kan inte säga att jag har vidare koll på organisationen.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se