17 jan. 2013

Humanismen sprider sig

Ännu en Humanistisk organisation har bildats, Förenade Humanister. Det är en förening grundad av Per Pettersson, Jessica Schedvin, Staffan Betnér (samtliga tidigare aktiva i Unga Humanister) med flera. Syftet är att arbeta med ökad dialog mellan olika livsåskådningar och verka för en positiv humanism.

I Förenade Humanisters principprogram anges inga konkreta fokusområden för dem, utan det beskriver en allmän sekulär humanistisk hållning. Det enda jag ifrågasätter finns i avsnittet Dialog:
Den som vill påverka attityder i samhället måste föra en dialog. Envägskommunikation tillhör en förfluten era. I det moderna samhället måste dialog och påverkan börja med ömsesidig förståelse och fokus på det som förenar. Vi vill se ett öppet samtalsklimat med respekt för varandras åsikter.
Självklart är det viktigt med dialog och förståelse, men hur man skall kunna respektera åsikter man anser är felaktiga eller till och med skadliga förstår jag inte. För mig går tankarna till akta, vörda och värdera när jag läser ordet respektera. De debattinlägg de hittills skrivit riktade mot Humanisterna visar inte att de respekterar Humanisternas åsikter, men det blir förhoppningsvis ändring på det nu. Ingen livsåskådning skall särbehandlas.

Förenade Humanister är ett välkommet initiativ  det är glädjande att sekulär humanism engagerar många och att idéerna sprids i många former.

Tillägg: Reportage i tidningen Dagen där även Ralf Damaschke och Christer Sturmark kommenterar.

42 kommentarer:

Björn Bäckström sa...

Namnet Förenada Humanister måste väl vara (medvetet?) vilseledande. Passande för en paraplyorganisation men en sådan kan det väl inte vara frågan om.

Jessica Schedvin sa...

Björn: Jo.

Lokatt sa...

För mig är det omöjligt att känna och visa respekt för uttryck för kvinnoförtryck. Hur man kan visa respekt för sådant förstår jag inte alls. Men kanske kan ordet respekt tolkas olika? Fast jag tror inte det.

Ulf Gustafsson sa...

En paraplyorganisation! Björn, då kan din aggressiva humanism och min mjukis variant rymmas under samma hatt :)

F.ö. vill jag påpeka att jag valde att ta upp den sak jag inte var överens med Förenade Humanister om, för att vara tydlig och kortfattad. (Tyvärr framstår det kanske nu som om jag inte fokuserar på det som förenar.)

Camilla Grepe sa...

Äntligen!

StaffanG sa...

Det väsentliga för en humanist är att respektera andras RÄTT att ha en åsikt, inte att godta deras åsikter i sig. Åsikter kan man t o m med rätta hata, liksom handlingar.

Idékritik är ett bärande element hos all humanism. Att inte tänka kritisk om och granska alla möjliga, olika uppfattningar är i själva verket ohumanistiskt.

Eric Wadenius sa...

Vad innebär ordet respekt för varandras åsikter i detta fallet, är min fråga?

Ska jag respektera åsikten att icke-troende förtjänar att brinna i helvetet eller, för att använda en "mildare" trosföreställning, att SvK förtjänar vissa privilegier som andra organisationer inte gör enbart för att det är en religiös organisation? Vilken form skulle denna respekt ta?

Jag själv respekterar inga åsikter, varken de från humanister eller religiösa. Däremot respekterar jag personer.

Eric Wadenius sa...

StaffanG,

-"Det väsentliga för en humanist är att respektera andras RÄTT att ha en åsikt, inte att godta deras åsikter i sig."

Om det är vad ni faktiskt menar, varför skriver ni inte det istället? Som det står nu kan det mycket lätt missförstås.

Därtill, om det är den omskrivningen ni verkligen avser, vilkas attityder är det som ni vill förändra i denna fråga? I vilket samtalsklimat argumenterar någon sida för att de andra inte har denna rätt att ha en åsikt?

Lokatt sa...

Respekt har blivit ett konstigt ord som jag inte längre förstår. Det är något lurt med ordet. Jag gillar det inte.

Björn Bäckström sa...

Eric W 2013-01-17 23:55

"Jag själv respekterar inga åsikter, varken de från humanister eller religiösa. Däremot respekterar jag personer."

Min respekt (i betydelsen tolerans och aktning av - inte "rädsla" för) är helt avhängig personens åsikter, vilka jag tycker definierar personen.

Lennart Widlund sa...

Respekt är ett av våra mest missbrukade ord. Inte minst av dem som menar att man kan visa respekt för en människa och samtidigt förlöjliga allt vad denne tror på, tänker på, hoppas på, och har idéer om.

Björn Bäckström sa...

Jessica S 2013-01-17 20:54

"Björn: Jo."

Så Humanisterna har i överenskommelse med er delegerat sin talan till er i kontakt med t.ex. humanistorganisationer utomlands?

Björn Bäckström sa...

Lennart W 2013-01-18 00:21

För en gångs skull håller jag med dig! Men jag GILLAR faktikt dig ;-)

Björn Bäckström sa...

BBM 2013-01-18 00:27

Faktikt låter som småbarnsspråk. Vid min ålder! Faktiskt är ordet.

Jessica Schedvin sa...

Björn, Förenade Humanister grundades klockan 18 idag och kommer under året samtala med blivande samarbetspartners. Humanisterna är varm välkomna att samarbeta.

Björn Bäckström sa...

Jessica S 2013-01-18 00:31

Med ert barndop har ni tagit ut samarbetet i förskott!

Björn Bäckström sa...

BBM 2013-01-18 00:38

"Med ert barndop har ni tagit ut samarbetet i förskott!"

Förlåt! Namngivningsceremoni menar jag naturligtvis!


Jessica Schedvin sa...

Björn, förstår inte riktigt var du menar.

Humanisterna är välkomna att samarbeta. Vill de inte det respekteras det.

Vi har även andra samarbetspartners på gång! Många personer har jobbat med detta projekt under hela hösten.

Björn Bäckström sa...

Jessica S 2013-01-18 00:43

OK, Jessica. Glöm. Vi väntar och ser. Lycka till!

Lennart Widlund sa...

Eric, om mitt person och åsiktsregister är rätt uppdaterat så är StaffanG = Staffan Gunnarson = vicepresident i den Europeiska Humanistfederationen, och har skrivit här många ggr förr. Har han verkligen gått med i "the peoples front..."? Wow.

PS. Skojar om registret, ibland funkar bara minnet ganska bra, säkert mycket pga av alla drillningar på latin och i knepiga gregorianska tongångar, vilket är en ren work out för de små grå. DS.

Björn, på något märkligt sätt är den kärleken besvarad.
;-)

Eric Wadenius sa...

Lennart Widlund och StaffanG,

-"Eric, om mitt person och åsiktsregister är rätt uppdaterat så är StaffanG = Staffan Gunnarson = vicepresident i den Europeiska Humanistfederationen, och har skrivit här många ggr förr."

Jag ber om ursäkt. Jag läste fel och trodde att det var StaffanB (B för Betnér) som kommenterat. Han är med och bildar den nya föreningen och jag trodde därför att det var konstigt av dem att skriva en sak men mena en annan. Nu förklaras den konstigheten då det inte var samma person.

Tack Lennart Widlund för att du påpekade detta.

StaffanG, du kan strunta i min kommentar ovan. Ber om ursäkt för missförståndet.

Patrik N sa...

Klockan 18.15 startade jag paraplyorganisationen Överordnade Förenade Humanister. Organisationen inbjuder samtliga underordnade humanistorganisationer, som tex Förenade Humanister, till samarbete.

Ulf Gustafsson sa...

Patrik N,

Splittrare! ;)

Ostronmannen sa...

kl 18.16 startades organisationen:
Garderobsateisterna.
första mötet blir Huset, med ingång bakdörren. Knacka två gånger.

Även föreningen hummande unga onanister har möte samtidigt i en annan garderob. Gå inte fel.

Ulf Gustafsson sa...

Länk till reportage i tidningen Dagen.
http://www.dagen.se/nyheter/avhoppade-humanister-startar-nytt-forbund/

Daniel W sa...

Ulf,
Att vara humanist och att förespråka sekularism är inte detsamma som sekulär humanism. Om du är intresserad av humanism och sekulär humanism kan du läsa om det på wikipedia.

Ingen lyckad sekulär statsbildning har sin grund i den dogmatiska anti-teism och naturalism som sekulärhumanismen står för.

Patrik Lindenfors sa...

Jag har uppdaterat med en länk till Dagen-artikeln i inlägget.

Nils sa...

Eric W,

”Däremot respekterar jag personer.”

Du hamnar fortfarande i samma dilemma, är alla personer värda att respekteras?

”I vilket samtalsklimat argumenterar någon sida för att de andra inte har denna rätt att ha en åsikt?”

Dagens. Bara att se på ”hat-diskussionen” där övertramp klumpas ihop med alla åsikter som inte gillas av etablissemanget och klassas som hat. Medierna uppskattar inte att bli emotsagda och arbetar nu för att begränsa yttrandefriheten. Det är bakvända världen, man tror knappt ögon och öron.

Patrik N sa...

"Du hamnar fortfarande i samma dilemma, är alla personer värda att respekteras?"

Ja, det är bara åsikterna (och handlingarna) som kan kritiseras och som man inte behöver respektera. Människan och hennes värde, när man skalat av åsikter och handlingar, är alltid värd respekt. Eller, respekt är inget bra ord egentligen, men vi kan tilldela alla människor ett (subjektivt) värde som vi upprätthåller oaktat åsikterna och handlingarna.

Eric Wadenius sa...

Nils,

-"Du hamnar fortfarande i samma dilemma, är alla personer värda att respekteras?"

Det är inget dilemma, vad jag kan se. Det beror givetvis på vad man lägger i begreppet, som alltid, men när jag menar att jag respekterar personer så menar jag att jag tar vad de säger på allvar.

Det är i alla fall utgångspunkten. Sedan kan det säkert hända att jag förlorar respekten för någon efterhand, ifall denna inte tar vad jag säger på allvar, exempelvis.

-"Medierna uppskattar inte att bli emotsagda och arbetar nu för att begränsa yttrandefriheten."

Menar du att media försöker lagstifta bort din rätt att ha en åsikt? Hur skulle det gå till, egentligen?

Ulf Gustafsson sa...

Daniel W,

Jag kan ha fel, om sekulär humanism. Vill att det inte skall betyda det samma ska som det ihopskrivna sekulärhumanism, utan det du skriver ut så tydligt.

I detta fall är det nog korrekt att benämna dem som sekulärhumanister, då de följer Amsterdamdeklarationen.

Ulf Gustafsson sa...

Jag respekterar inte människor generellt. Jag respekterar vissa ideer, t.ex. många rättigheter som människor har generellt.

Benzocaine sa...

Respekt får man inte - det förtjänar man!

OBS! Skilj mellan respekt och respektera. En person kan sakna respekt, men ändå respekteras (eller kanske snarare tolereras?)

Eric Wadenius sa...

Ulf,

-"Jag respekterar vissa ideer, t.ex. många rättigheter som människor har generellt."

Hur respekterar du en idé? Respekterar du, exempelvis, att Australien ligger på södra halvklotet eller att kärlek är att föredra framför smärta? Vad innebär då ordet respekt för dig?

Ulf Gustafsson sa...

Eric,

Nu är det inte så "simpla" ideer (närmast fakta) jag tänker på, utan t.ex. yttrandefrihet eller människors rätt till kroppslig integritet.
Respektera betyder ungefär "akta, vörda och värdera" för mig.

Eric Wadenius sa...

Ulf,

Ok, då förstår jag. Frågan är bara hur det går till.

Men, ska man verkligen akta och vörda idéer? Ska vi inte tvärtom alltid ifrågasätta och ompröva dem? Att respektera något men samtidigt alltid ifrågasätta det känns inte riktigt som det går hand i hand. Men, jag kan låta mig övertalas!;)

Ulf Gustafsson sa...

Eric,

Ser inga problem med att värdesätta Humanism samtidigt som jag då och då ifrågasättar att ide'n. Respektera är en glidande skala. Ideer kan åka upp och ner på den, när de omprövas.

Vissa ideer såsom yttrandefrihet och människors rätt till kroppslig integritet ligger högt upp på skalan. Man kan säga att jag vördar dem, på gränsen till att vara dogmatisk. Samtidigt kan jag dock tänka mig undantagsfall, då jag accepterar att dessa ideer kränks.

Eric Wadenius sa...

Ulf,

Nu använde du ordet värdesätta humanismen och inte respektera humanismen. Varför? Tyckte du inte att respektera passade?

Visst kan man värdesätta idéer. Det håller jag med om. Frågan är om man bör (eller kan) respektera idéer.

Jag är själv inte riktigt övertygad om det, som du misstänker...

Ulf Gustafsson sa...

Eric,

Byt ut värdesätta mot värdera. Värdera var en av betydelserna av respektera jag listade tidigare. Värdera ligger långt ner på skalan.

Tycker du nu ifrågasätter om värdera är en form av respektera.

Svante sa...

Bra bloggpost av Ulf G..Klurig rubrik ;) Jag känner mig också skeptisk till ordet ”respekt” i sammanhanget. Bara för att jag vill att alla ska ha yttrandefrihet (för nästan allting, utom hot, förtal och paparazzi-fasoner t.ex.) så behöver jag inte gilla eller hålla med om allt jag hör. Länken till Dagen är blockerad. Tolerans är ett annat ord jag känner mig kluven till.

Om de inte känner sig hemma i Humanisterna så är det väl lika bra att de bildar ett eget förbund. Det kanske snarare kan vara bra på vissa sätt. Det är väl inte fel om det finns organisationer över hela spektrat, så att alla hittar något de gillar. Jag uppfattar detta dock som lite för mycket lättmjölkshumanism och att de är rädda för religionskritik, så det är inget för mig. Lite pretentiöst namn detta med ”förenade”, men det är deras sak. Självklart så kan väl Humanisterna samarbeta med ”Förenade humanister” i enskilda frågor. Ska bli intressant att se vad det blir av det hela.

Svante sa...

LennartW, 13-01-18 kl 01.44;

Jag tolkar inte inlägget av StaffanG den 13-01-17 kl 23.52 som att han uttalar sig för Förenade Humanister.

Lennart W sa...

Svante, det gör inte jag heller, det var det Eric som gjorde och nu har tagit tillbaka efter min vink om att han kanske hade misstagit sig.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se