10 jan. 2013

Jefferson Bibel för tjugoförsta seklet

Vad Thomas Jefferson gjorde för Bibeln har American Humanists Association (AHA) nu gjort för andra religiösa skrifter. De har förbättrat texterna genom att behålla det goda och relevanta, men strukit det tveksamma, det omoraliska och det som är onödigt för de som är skeptiska till det övernaturliga.

A Jefferson Bible for the Twenty-First Century inkluderar den ursprungliga Jefferson Bibeln, samt valda delar av den hebreiska Bibeln, Koranen, Bhagavad-Gita, den buddhistiska kanon och Mormons bok. Boken kommer i dagarna delas ut till den amerikanska kongressen och president Obama.

Förmodligen tog inte Jefferson med avslutningen i Uppenbarelseboken, annars kunde det gått illa för AHA.
Jag vittnar för var och en som hör profetians ord i denna bok: Om någon tillfogar något skall Gud tillfoga honom de lidanden som det står om i denna bok. Och om någon tar bort något av orden i boken med dessa profetior skall Gud ta ifrån honom hans del i livets träd och den heliga staden, som det står om i denna bok.

14 kommentarer:

Unknown sa...

Tyvärr är ebook-versionen försett med DRM (Digital Restriction Management, se http://www.defectivebydesign.org/) - tydligare kan ett NO-GO-tecken inte vara. Vad synd.

Pike sa...

Ska de inte göra samma sak med Mein Kampf?

Hexmaster sa...

Pike: Vilka övernaturliga inslag finns i Mein Kampf?

Ulf Gustafsson sa...

Jag tycker att det är underligt att AHA prioriterar detta. Men den amerikanska situationen är kanske helt annorlunda. Jefferson Bible delades ut gratis till alla kongressledamöter under första halvan av 1900-talet. Kanske AHA vill verka i den traditionen och hoppas att kongressen blir mer gudlös och liberalt kristen.

Jag har flera gånger misstänkt att Tidningen Dagen hämtar nyheter från denna blogg. Idag är det uppenbart, då de citerar mig:
http://www.dagen.se/nyheter/heliga-skrifter-slaktas-av-amerikanska-humanister/

För ordningens skull så är citatet min grova översättning från den amerikanska texten, vilken jag uppfattade som något Jefferson skrivit.

Patrik Lindenfors sa...

Du är väldigt citerbar, Ulf! Vi brukar för all del även hämta nyheter från dem (framför allt innan den där förbenade betalväggen kom upp) så det är väl någon sorts ömsesidigt beroende.

Pike sa...

Hexmaster: Jag skulle säkert kunna hitta något som är "onödigt för de som är skeptiska till det övernaturliga" om jag letade noga men det var "det tveksamma",och "det omoraliska" jag syftade mest på.

Anders Hesselbom sa...

Patrik, "betalväggen" visas någon sekund efter att sidan har laddats. Använd din stopp-knapp på webbläsaren!

Patrik Lindenfors sa...

Jag vet Anders, jag har tipsat om det på bloggen här förut. Men jag hatar att länka till hemsidor med betalväggar av princip.

Björn Bäckström sa...

Vi kommenterar ju bibeln stup i kvarten här på bloggen. Eftersom jag är fullständigt obevandrad i antik litteratur frågar jag: Är bibeln, GT och NT, i särklass som ”litteratur” jämfört med annan samtida textproduktion som grekisk mytologi etc., eller har det krävts kristendomen som religion för den oerhörda spridning boken har fått? Någons synpunkt?

Lennart W sa...

Alla Humanister har NOG en given plats i Himlen tack vare sitt ivriga Bibelläsande och all denna tid och möda de lägger ned på att tänka på och debattera om Gud. Speciellt heliga därvidlag verkar det här AHA-gänget vara. God bless!

Lennart W sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Daniel W sa...

Björn,
Bra fråga. Folk har vanligtvis inga större problem att se många värden i antika texter men bibeln har en så stark religös koppling att den automatiskt blir tolkad som en egen kategori av litteratur.

I sammanhanget måste det konstateras att Humanismen tror att de har sina rötter i grekisk naturfilosofi (det står i idéprogrammet). Många sekulärhumanister talar ofta gott om ett visst spektra av grekiska filosofer (även om de inte har läst dem).

De antika texterna, tankarna och subkulturerna har genom historien förvridits till en karta över våran tids kulturella tillstånd. Vad som är verkligt om historien berör. Det är kontroversiellt. Folk ljuger.

I all ödmjukhet, i vetskap om att min synpunkt är högst subjektiv, så hobbytolkar jag bibeln. Det fascinerar och inspirerar mig.

En antik filosof som jag har en stor litterär uppskattning av är Platon, hans texter är helt fantastiska men det känns som att när man väl gjort en tolkning så har man "fattat" hur han tänker. Det saknas utrymme för tvivel och metatolkningar. Det är lite för enkelt.

Samma sak upplever jag hos vissa andra grekiska filosofer. De har många gulliga idéer. Men det är så overkligt. Jag fattar att folk vill tro på atomer som studsar och dylika påhitt. De vill ha tryggheten av att "förstå" ett sammanhang. Men själv finner jag ingen sådan trygghet, jag söker bara där jag inte förstår. Förståelsen är nämligen den mest uppenbara idiotin jag har stött på.

Björn Bäckström sa...

Daniel W 2013-01-10 16:22

Tack för det delvis upplysande svaret! Men...

"Förståelsen är nämligen den mest uppenbara idiotin jag har stött på."

Är förståelse jämförbart med idioti?

Är oförståelse tecken på att texten är genialisk eller att man själv är dum? Kan det vara att texten är idiotisk?

Ostronmannen sa...

Daniel, förstår du att för att förståelsen är den mest uppenbara idiotin du stött på?

Men det är bra att du filosoferar lite. Den delen var bra.
Hellre det än när du ljuger om artiklar för att det ska passa din syn.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se