9 feb. 2013

"Att lägga livet till rätta"

Lena Andersson diskuterar några centrala problem med Islam i Dagens Nyheter. Det är en väldigt intressant analys, så läs artikeln istället för klippen här:
Är det något idésystem där man verkligen har insett hur medvetanden formas och betydelsen av påverkan är det islam. Det är en imponerande insats dess grundare och sentida förvaltare har gjort i att kartlägga människans liv och behov, allt i syfte att tygla, ordna och vägleda bort från kaos. Knappt något som rör männi­skans tillvaro undgår uppmärksamhet.
[...]
Det är därför fascinerande att lyssna på representanterna för islam i ”Uppdrag granskning” (sändes förra veckan, finns på SVT Play). Man riktigt ser och känner hur de med stolthet tycker sig bära upp det mest sofistikerade, finfördelade och samtidigt heltäckande tankesystem som mänskligheten frammanat, inte helt olikt socialdemokratiska kommunalråd under rekordåren kan jag tänka mig. Allt har man ju ombesörjt, ingen lämnas i osäkerhet, saken är klar, formulerad och utredd.
[...]
Det är omslutande och grundat i omtanke om människans ångest inför sin litenhet, sin ensamhet, utstötningen, nöden och skräcken. Och det är likriktande, auktoritärt och kuvande såsom alla heltäckande system med allomfattande antaganden om människan, alla idéer där man ska glömma sig själv och först och främst tänka på något abstrakt högre och annat.
[...]
I ljuset av hur svår och ångestfylld friheten kan vara är det inget obegripligt system. De heltäckande lösningarna ligger alltid som en frestelse där människor släpps lösa, men det kan vara bra att påminna sig om att allt som går att välja också går att välja bort.
Så i imamernas omtänksamma anda ger jag nu några anti-totalitära motstimuli:
Könen är inte väsensskilda med var sin essens. Man vet ingenting om en människas psyke, vilja, inre liv eller lämplighet för olika uppgifter av att känna till en persons kön. Man behöver inte tolka om Koranen för vår tid, man kan se den som ett historiskt dokument och strunta i att låta sig vägledas av den alls. Det finns andra och bättre böcker om moral. Dem kan man läsa utan att försöka förena dem med islam. Varje idé man möter kan testas för vad den är, man behöver inte först fråga om den passar ihop med islam. Det finns ingen synd och inget heligt, bara lidande man tillfogar levande varelser. Gud och helvetet är sannolikt påhitt för att hålla människor i schack.

Och man kan strunta i allt som står här och fortsätta som förut med grundläggande könsåtskillnad och detaljreglering av livet. Men varje system som har dessa två fundament får olösliga problem med kvinnors ställning och tankefriheten. Och det var nog, dessvärre, profetens omsorgsfulla avsikt.
Men ni bör verkligen läsa hela artikeln, inte bara dessa urklipp.

14 kommentarer:

Lokatt sa...

Superbra artikel. Och modig!

Anders Hesselbom sa...

Inga ord kan ge Lena Andersson rättvisa.

Kristian sa...

Noterade Mattias Irvings twitterreaktion:

"Har Lena Andersson tappat greppet?! Siktar hon på ny karriär som krönikör på Avpixlat?"

Anders Hesselbom sa...

Jag såg den. Sitter och skriver på en kommentar nu.

Men för er som vill följa: Här!

Anders Hesselbom sa...

Irving högg, men blev svårt ägd.

Mattias sa...

Här är mitt svar. http://no-nemo.blogspot.se/2013/02/finns-det-liberala-muslimer-lena.html

Ägd? Hesselbom? Orly?

Anders Hesselbom sa...

Att lägga ut texten är inte alltid en fördel.

Mattias sa...

Sarkasmen är noterad. Några sakliga invändningar?

Mattias sa...

Lite mer sakkunnig kritik av Anderssons kolumn: http://religionsvetenskapligakommentarer.blogspot.de/2013/02/ideal-praktik-och-religionskritik.html?m=1

Anders Hesselbom sa...

Att missakta förnuft är inte något nytt från Seglorahållet. Men jag uppskattar att Mattias Irving inte betraktar islam som ondskefulla avfällingar, såsom fundamentalister a la Craig gör. Samtidigt är naturligtvis de postmodernistiska föreställningar uttrycks ett intellektuellt problem, om än inte ett politiskt.

Mattias sa...

Anders H,

orkar inte hantera den där sortens påhopp. "Inget nytt från Seglorahållet". Snacka om att försöka lägga beslag på historieskrivningen. Som om våra tidigare debatter hade avlöpt till din fördel, och du står för förnuftet. Är det inte lite trevligare att inte lägga beslag på "förnuftet" för egen del i debatten?

Vem är Craig? Vilka ser muslimer som "avfällingar"? Från vad?

Du gillar inte Said, det är noterat. Den debatten får vi väl ta också nån gång.

Kristian sa...

Det är klart att det finns liberala muslimer, och "teologiskt inkorrekta" muslimer. Frågan är om inte det senare nästan är en förutsättning för det förra.

Det är också klart att det hade varit bättre att skriva "fundamentalistisk islam" istället för "islam".

Men innebär detta att LA borde skriva på Avpixlat istället?

Ateistiska kritiker fokuserar ofta på vad som står i de religiösa texterna, snarare än någon helhetsbild av de olika riktningar som finns inom en religion. Jag uppfattar att LA också gör så. Apologeter som Mattias I gillar inte detta. Strunt i vad som står i texterna, titta på de alla här trevliga och liberala troende istället.

Men det är ändå de religiösa texterna som står för den långsiktiga kontinuiteten i religionerna. Troende och tolkningstraditioner kommer och går, men texterna består. Och _om_ man ser Koranen, haditherna och de utläggande teologerna som kärnan i vad islam är, då är det ju riktigt att denna kärna är närapå heltäckande, kontrollerande, lagisk och klåfingrig.

Anders Hesselbom sa...

Mattias I, när du insinuerar att den som inte delar dina vidskepelser är "okunnig" så är alltså det inte något påhopp, utan ett uttryck för kunskap? Ibland skäms jag för att vara man. Pinsamt, Mattias, mycket pinsamt. Kristet högmod, visst, men pinsamt.

Mattias sa...

Anders,

du tar upp detta så fort vi möts på nätet. Jag gissar att jag sårade dig. jag är uppriktigt ledsen om jag har sårat dig genom att ifrågasätta din bildningsnivå.

Det är inte en strategi jag brukar använda. Jag har ifrågasatt på förekommen anledning (och tycker inte själv att frågan är så laddad som du verkar tycka - alla har ju olika bakgrund och kan olika saker). Men jag kommer inte fråga såna saker igen.

Om du upplever att jag har försökt att mästra dig, så ber jag om ursäkt för det. Hoppas att vi kan hitta till ett bättre, mer givande resonemang i framtiden. Med färre påhopp från båda håll.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se