17 feb. 2013

Djävulskap

Så mycket "djävulskap" påven bidragit med, är det naturligt att Vatikanens chefexorcist, Gabriele Amorth, tackar den avgående påven Benedictus XVI:
Påven har varit mycket uppmuntrande, bland annat genom att ta emot exorcister från hela världen i audiens. Benedictus har också gett utövarna ”kraftfulla böner som kan användas vid exorcism”, säger Amorth. 
- Folk går till trollkarlar, till siare, till folk som säger sig vara exorcister. Det har blivit ett problem, för när folk verkligen vill hitta en exorcist, så finns det inte många och de är illa förberedda, säger han.
[SvD och HuffPost]

Norsk TV har under 2012 gjort en dokumentär om dagens exorcism inom Katolska kyrkan.

3 kommentarer:

Lokatt sa...

Ska jag skratta eller ska jag gråta.

Anonym sa...

Sorgligt. Jag har lite svårt att ta till mig att det kan finnas så många människor som låter sig luras av en uppenbart sinnesjuk man. Harrisburg var ju som bekant, för oss som kan vår Hasse&Tage, så osannolikt att det trots att det hade hänt nog ändå inte hade hänt. Demonutdrivning är ju en så orimlig ide att det trots att det verkar finnas de som ägnar sig åt det nog ändå inte finns. Det borde det iallafall inte göra, åtminstone inte utanför de där fina byggnaderna med metallskulpturer för fönstren, vitrockar som hjälper en och där man får sina egna myströjor med ihopsydda ärmar.

Lokatt sa...

Själva djävulen flög i mig för en tid sedan. Så jag gick in på katolska kyrkans frågespaltsida och ställde frågor om exorcism. Kunde jag försöka driva ut de onda andarna själv?

Efter några dagar fick jag svar från en pater med utlandsklingande (franskt?) namn. Han avrådde mig bestämt från att försöka driva ut andarna själv och förklarade att det krävs särskild katolsk specialitet och ett avancerat kunnande för att det inte ska gå galet. Det kan bli riktigt farligt och få omvänd verkan om man själv laborerar med exorcism. Ingen vanlig människa ska försöka sig på utdrivning av demoner, varnade patern, det är mycket riskabelt om man t ex använder sig av fel vokabulär eller läser ramsorna på ett felaktigt sätt.

- Kanske är det fler än vi anar som på allvar tror på utdrivande av onda andar. År 2013, vår tideräkning.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se