17 feb. 2013

Frågan

9 kommentarer:

AV sa...

Guds existens kan ifrågasättas, men Satan finns. Han spelar hockey. Så om om det är viktigt att klä sig på ett visst sätt för att glädja någon är väl Satan det bättre valet. Inte visste jag att han brydde sig så mycket i kvinnors mode. Man lär sig nytt varje dag.

Svante sa...

Låter orimligt om en hypotetisk allsmäktig ”gud” skulle skapa allting, inklusive attraktiva kvinnor, och sen be dem att svepa in sig.

Det som det handlar om är att kontrollera kvinnor, och då har det visat sig att det fungerar med att skrämmas med gud (och satan). Saken är den att det inte är helt ovanligt inom islam att anse att muslimska kvinnor bara får ha relationer med muslimska män. Det är sällan man ser på muslimska män att de är muslimer, men ofta på muslimska kvinnor. Slöjan är till för att markera religion och att kvinnan i fråga så att säga tillhör gruppen muslimska män.

För de som bär slöja (eller deras anhöriga) är det tydligen viktigt att de inte får synas i något sammanhang på ett sätt där någon som ser dem inte kan veta om de är muslimer eller inte. Det är inte så vanligt i övrigt, i Sverige i alla fall, att några andra (än vissa muslimska kvinnor) klär sig på sånt sätt att det direkt syns vad de har för religion.

Ulf Gustafsson sa...

Det finns kvinnor som sjäva väljer att skyla sig. Bland de som bär slöja behöver det inte vara ett explocit religiöst ställningstagande, utan ett mer allmänt kulturellt som har en svag koppling till religiös tro.

Bilden ovan berättar bara en del av verkligheten.

Svante sa...

Jag vet inte om extrema muslimer själva försöker berättiga slöjbärande med att kalla det för ”kultur” istället för religion. Resonemanget känns i så fall igen från diskussionen om skolavslutningar i kyrkan, att motivera något i grunden religiöst med att kalla det för "kultur".

Hur som helst så liknar det en tvångstanke, att kräva att få bära slöja i alla sammanhang.

Därmed inte sagt att alla muslimska kvinnor som någon gång bär slöja kräver att få bära det i alla sammanhang, t.ex. i arbetet. Det går ju att ha den på under fritiden, och till och från jobbet. Många bär inte slöja alls men är muslimer ändå utan problem.

Patrik N sa...

All religion är väl kultur.

Ulf Gustafsson sa...

Jag tänker att kvinnor i länder där viss religionsfrihet finns kan ha en obefintlig eller svag gudstro, men välja att behålla slöjan av kulturella skäl, t.ex. för att de inte vill bryta mot normen i samhället eller familjen.

Denna bild hitta jag idag - En kvinna i Kairo med en Svamp-Bob figur på sin slöja. (Hon kanske tillber den helige Svamp-Bob.)
http://spongebobegypt.tumblr.com/post/40339581306/if-you-like-it-then-you-better-put-a-sponge-on

Svante sa...

Att bära slöja av rädsla för andras reaktion är ju inte trevligare bara för om skälen är andra än att gud sägs ha sagt det. I vilket fall så är det nog vanligt med sunkiga kvinnofientliga skäl om att kvinnor måste skyla sig för att inte attrahera män, typ att de får skylla sig själva om de blir våldtagna och inte bar slöja.

Angående kvinnan med svampbob på slöjan så vet jag inte om hon är tvungen att ha slöja på sig eller om det är frivilligt. Är det inte frivilligt så är det en minimal och bara kosmetisk skillnad i graden av frihet (eller snarare ofrihet) bara för att hon tillåts ha svampbob på slöjan. Jag har inte hört talas om någon svampbob-religion, särskilt inte i Egypten.

Ulf Gustafsson sa...

Svante,

Det behöver inte vara utav rädsla, utan utav hänsyn eller för att det gynnar en själv.

Svante sa...

Ulf G 21/2 kl 21.41;

Det kan som sagt vara olika skäl till slöjbärande.

Det är klart att om omgivningen har en föraktfull inställning till obeslöjade kvinnor, så kan det absolut vara gynnande för den enskilda kvinnan att bära slöja.

Den som anser sig bli visad hänsyn genom att kvinnor bär slöja, den intoleranta typen undrar jag hur hen är funtad.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se