5 feb. 2013

Hatet mot kvinnor

På onsdag handlar Uppdrag granskning om näthat. Inför programmet visas nedanstående klipp, i vilket 12 kvinnor läser upp några av de hatbrev och direkta hot de personligen mottagit.

89 kommentarer:

Ostronmannen sa...

Vidrigt och mycket mycket obehagligt.
Jag önskar att polisen lägger ner extremt mycket tid på att försöka få fast de som gör detta.

Benzocaine sa...

Japp! Bort med allt näthat!

Om jag ser för mycket "fuck you" och liknande på Youtube brukar jag säga ifrån. Bra om alla hjälps åt att städa överallt från de attityder som leder till näthat.

Och även då inte avsiktligt håna kristna. Det är skillnad mellan kristendomskritik och kritik av kristna personer på grund av deras tro.

Unknown sa...

Jag tycker det finns en ganska avgörande skillnad.. Inlägg i tex. "youtube-debatter" där massor av folk deltar och vissa skriver "fuck you" eller "ditt jävla cepe" tror jag är en produkt av att dom hetsas upp av varandra, vissa försöker vara roliga (på fel sätt måhända) och en stor del är väl helt enkelt rätt omogna (ett uttryck som jag inte gillar att använda då det är ganska subjektivt).
Dom flesta av dessa brev som tjejerna läser upp verkar ju vara helt personliga och är endast menade för mottagaren att läsa, vilket är mycket mer skrämmande i mitt tycke. Det handlar inte om att vara "ball" inför någon annan utan bara att sprida ren skräck och hat.

Benzocaine sa...

Peter: Viist har du rätt i det du säger, men jag tror starkt på att det inte börjar med mordhot och stalking från början. Youtube-debatter är början som legitimerar fortsättningen. "Det börjar med en knappnål"

Oftast finns en inkörsport till grövre brott. Jag tror att Youtube-debatter bidrar till ett hårdare nätsamhälle och i många fall kan bli inkörsporten till grövre hets.

S sa...

Peter Ydén, håller med till 100%. Jag tror att fenomenet är gammalt, det är bara tekniken som är ny.

Lennart W sa...

Fruktansvärt. Vad är det som händer egentligen? "Skrivbordskrigare" som såna här hatare kallas för i en ny bok av Lisa Bjurwald, som också har utsatts för liknande. Inte är det något man bara kan avfärda heller. Breivik var just en skrivbordskrigare tills han visade att hans ord faktiskt var på allvar.

Och så alla dessa hot om våldtäkt och om att sticka upp saker. Som får en att tänka på den dödliga våldtäkten i Indien. De stack upp ett rör. Tarmarna hängde ut när de var klara.

Vad i h-e är det som de här nätkrigarna tycker att försvarar??

Lennart Widlund sa...

Problemet ÄR nytt, på sätt och vis, och det just pga den nya tekniken. Förr hittade inte hatarna varandra så lätt. Man får ju inte uttrycka sig så där i "PK-media" som t.ex. i tidningar och TV. Men på nätet finns det ju inte samma kontroll, och det är lätt att hitta likasinnade, och de förstärker varandra. Och därmed blir det allt värre. Tills vi verkligen säger stopp.

Pinjata sa...

Undrar om det hat som media sprider kommer debatteras? Svedland och flera andra av dessa damer har ju så att säga bäddat för dessa starka motreaktionerna.

Ulf Gustafsson sa...

Pinjata,

Tycker det skulle vara bra om du ger exempel på när Sveland m.fl. "bäddat för dessa starka motreaktioner". Uppfattar det som att du tycker de som hotas till livet fått en rättmätig respons, och vill göra en egen bedömning av detta.

Nils sa...

Klippet är ett exempel på varför jag är så skeptisk mot talet om näthat. Man klumpar ihop högt och lågt, kallar allt för hat med det uppenbara syftet att tysta alla som har fel åsikt.

Åsa Linderborg är väl den som kommer "lindrigast" undan (Det har visat sig förut att nån känt igen en propagandaspridande kackerlacka eller ett svenskfientligt svin på gatan eller i ett varuhus).

Det är ju precis vad hon nästan dagligen kallar Sverigedemokrater. Faktum är att hon och Anders Lindberg tillsammans med kollegorna på kultur- och ledarredaktionen är de särklassigt största hatspridarna i landet.

Det är möjligt att någon kriminalpsykolog skulle kunna uttala sig om vilka som är farligast, de som uttrycker sitt hat eller de som ruvar på sitt hat i tysthet.

Personligen tror jag inte att de som uttrycker sitt hat är de farliga. Jag ser "näthatet" huvudsakligen som frustrerade uttryck för maktlöshet. Den som inte delar åsikt med etablissemanget får varje dag läsa och höra att han eller hon är främlingsfientlig, islamofob, rasist och fascist. Åsiktsförtrycket i Sverige är enormt i dag.

Det är någonting med det svenska åsiktsklimatet som lockar fram hatet och det har med konsensustrycket att göra. Man kunde se fenomenet redan under det så kallade Palmehatet. Palme överskred en gräns när han attackerade politiska motståndare. Även om han inte var särskilt tuff öppnade det en avgrund, för den stolta svenska konsensusen existerar inte utan upprätthålls genom åsiktsförtryck.

Samtidigt som "kvinnohatet" görs till en jättegrej i den svenska ankdammen ser vi i Danmark ett uttryck av det verkligt farliga hatet – islmisternas.
Och vi får också ett exempel på var journalisterna har sina sympatier, hur bottenlöst den svenska journalistiken sjunkit. Både i radion och i DN omtalas Lars Hedegaard som "den en gång rasismdömde". Längre ner i artikeln nämns att han frikändes av Högsta domstolen.

DN och SR underkänner rättssystemet, är du friad av högre instans så är du frikänd. Men syftet är naturligtvis att påskina att Lars Hedegaard har sig själv att skylla.

Skulle man inte kunna säga det samma om Åsa Linderborg och flera av kvinnorna i klippet som Reinfeldt sa sedan en sverigedemokrat utsatts för en knivattack:

"- Jag tar avstånd från alla former av våld och hot. Men vill gärna påpeka att de som lever på att driva upp ett vi- och dom-tänkande och ett i grunden hatfullt sätt att se på relationer mellan människor inte ska bli förvånade om sådant händer."

Ulf Gustafsson sa...

Nils,

"Det är ju precis vad hon nästan dagligen kallar Sverigedemokrater."

Kan du ge några exempel på när Lindenborg kallat sverigedemokrater svin eller kackerlacka. Borde vara enkelt, hon gör ju det nästan dagligen.

Pinjata sa...

Ulf G,

Mordhot är ett allvarligt brott och ska inte blandas samman med random kommentar på internet.

Att Svedland jämställer personer som vill ha äkta jämställdhet med nazister får i alla mig att bli lite känslosam. Att hon dessutom gör detta i Sverige största dagstidning är lite större än vad en random kommentar är på internet. Eller hur?

Mattias sa...

Nils,

är det inte uppenbart att den anonyma skribenten jämför Linderborg med Palme och Anna Lindh... "på gatan eller i ett varuhus".

Mattias sa...

Pinjata,

å andra sidan riktar sig inte Sveland till någon enskild person. Men hoten riktar sig till henne personligen.

Sedan är jag inte säker på vad du menar med att hon kallat någon "nazist". Minns inte precis vad som sagts. Men mon har angripit jämställdiströrelsen (rättmätigt) sedan de bland annat hetsat fram mordhoten mot Andrea Edwards.

Benzocaine sa...

Om de skickar mordhot så beter de sig åtminstone som nazister, så då bekräftar de vad hon påstår....

Pinjata sa...

Mattias Irving,

"å andra sidan riktar sig inte Sveland till någon enskild person. Men hoten riktar sig till henne personligen."

Så att som Svedland kränka gruppen män är okej för att ingen enskild man blir utpekad? Om du tar och googlar lite på "rasism" så kan vi fortsätta diskussionen senare...

"Men mon har angripit jämställdiströrelsen (rättmätigt) sedan de bland annat hetsat fram mordhoten mot Andrea Edwards."

Detta så kallade mordhot var alltså från en person som helt enkelt tog en sida från SKUM-manifestet, bytte ut "man" till "feminist". DÅ blev det helt plötsligt ett mordhot! Det säger en del om vad som är politiskt korrekt i Sverige idag.

Pinjata sa...

Benzocaine,

Och feminister vill utplåna 90% av alla män och behålla resterande som avelsdjur/slavar.

Påminner om något?

(Extremfeminism som är en klass för sig själv och jag vill inte blanda samman den med tokfeminismen vi vanligtvis ser här i Sverige. Jag vill bara visa att din kommentar haltar något.)

Mattias sa...

Pinjata,

var kränker Sveland kollektivet män? Var? Exempel?

Även: Att SCUM-manifestet är ett stycke parodi på patriarkatet borde inte ha gått någon förbi. Men en och samma text kan användas förbannat olika i olika sammanhang. Jag skulle ju kunna mordhota någon genom att använda Hamlets monolog. Och när texten skickas som ett anonymt brev (mitt i pågående hatstorm) så måste den bedömas utifrån det sammanhang den yttras i.

Pinjata sa...

Mattias I,

Ett bland många exempel hittar du här: http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/i-tystnaden-vilar-fornekelsen-av-orattvisorna

Om SCUM-manifestet är parodi på patriarkatet kan vi väl lika gärna kalla "näthatet" för parodi på matriarkatet? Faktum är att texterna som damerna i videon läste upp är ju i klass med SCUM!

Ulf Gustafsson sa...

Pinjata,

"Mordhot är ett allvarligt brott och ska inte blandas samman med random kommentar på internet."

Menar du att det inte finns mordhot i breven som läses upp i klippet?!?!

"Att Svedland jämställer personer som vill ha äkta jämställdhet med nazister får i alla mig att bli lite känslosam."

Ge gärna exempel på detta. Självklart tycker jag att det är fel att göra den kopplingen

Var i artikeln du länkade till kränker Sveland gruppen män? Jag läste den och kände mig inte kränkt.

Mattias sa...

Pinjata,

jag håller inte med om att det finns ett "matriarkat". Kvinnor utför den största delen av världens sammanlagda arbete, tjänar halva inkomsten och äger en bråkdel av resurserna.

Det finns förtrycksmekanismer som slår mot män också, och de vill jag motarbeta. Men det kortaste strået dras av världens kvinnor, och därmed är det i mitt tycke vansinnigt att prata om mordhotstexter som "protester" eller "satir" mot en icke existerande överhöghet.

Inser att du säkert tycker annorlunda än vad jag gör där. Men det är inget jag orkar dryfta vidare. Slutreplik till dig. Godnatt.

S sa...

Pinjata, vilken lysande artikel du länkade till! Har läst den förr men hade glömt bort. Tack.

Som feminist är man van vid att ständigt mötas av just förnekelse över de orättvisor man försöker att definiera och bekämpa. Det är ett av de absolut vanligaste motargumenten. Vi överdriver. Vi är onödigt högljudda. Det finns inget hat. Det finns inga orättvisor mellan män och kvinnor.

Din och Nils dubbelmoral är som ett slag i ansiktet. Å ena sidan tycker ni att SCUM-manifestet är ett stycke fördjävligt manshat. Å andra sidan är det ok att göra det om man byter ut ordet "man" mot "feminist". Ni menar alltså att det andra gör ger er befogenhet att ta till handlingar som ni annars inte skulle godkänna av någon (i detta fall mordhota). Ett tips, kasta bibelns "öga för öga" på soptippen och vänd andra kinden till istället. Det är iaf mer konsekvent. Jag har mycket svårt att ta er på allvar när ni å ena sidan fördömer hot och å andra sidan anklagar andra för att få er att begå samma handling. Det är så det brukar låta av män som misshandlar kvinnor också...

S sa...

Pinjata sa...
"Och feminister vill utplåna 90% av alla män och behålla resterande som avelsdjur/slavar."

Trodde först att du var ironisk och blev förvirrad. Sen insåg jag att du menar allvar. Var har du fått det där ifrån?

Lokatt sa...

Gräsligt obehagligt och otäckt.
Varför vill vissa män hata genom att köra upp knivar och annnat i kvinnors (och barns, tydligen) underliv? Steka deras bröst och äta upp dem?
Den här kopplingen våldsamma sexuella handlingar och bestraffning får mig att vilja spy.
När de nu är så hatiska, varför vill de inte bara slå ihjäl kvinnan? Varför måste mördandet ske i form av sexuell sadism? Vidrigt.

Ulf Gustafsson sa...

Sari,

Nu skojar du. Det finns inte en chans på miljonen att Pinjata var allvarlig i den kommentaren.

Benzocaine sa...

Pinjata: Jag hänger inte riktigt med i ditt resonemang.

"...vill utplåna 90% av alla män och behålla resterande som avelsdjur/slavar"

Låter som om den som stämmer in på den beskrivningen också beter sig som nazister. Så det är nazistimitatörer mot nazisatimitatörer?

Nils sa...

Sari, jämfört med det verkliga hat och mordförsök som drabbar såna som Vilks, Hedegaard och Westergaard är de här vänsterfeministernas försök att göra sig till martyrer patetiskt.

Karin Hübinette stoltserar med att ha blivit kallad "kärring" och "fitta". Hur olämpligt det än må vara på en bättre middag är det inte värre än vad som uttalas under rasterna på vilken lågstadieskola som helst.

Noterade att dynamiska duon på Seglora splittrats. Inom kyrkan jublas det nog på sina hålla över att bli av med en hatspridare som inte står själsfränderna på Aftonbladet efter.

S sa...

Ulf, jodå, han talar om "extremfeminister". Han vill inte sammanblanda dem med "tokfeministerna" här i Sverige (en falang som jag inte har någon kännedom om) utan vill bara visa på att Benzos liknelse haltar något. Vilket jag iofs inte ser att han gör...

S sa...

Benzo, Sveland håller med dig:

Det är sådana män som hittar näring åt sitt hat i dessa bloggar. I kommentatorsfälten får feministhatet sväva fritt och oemotsagt. Sedan är steget inte långt till att vidarebefordra sitt hat till ett antal (fåtal) offentligt aktiva feminister i form av anonyma mejl. Så ser en del av hatkedjan ut.

Benzocaine sa...

Det var ingen liknelse, utan ett logiskt resonemang:

1. X anklagas för att bete sig som nazist. (premiss)
2. X skickar mordhot och trakasserar oliktänkande. (premiss)
3. Nazister skickar mordhot och trakasserar oliktänkande. (premiss)
4. Därför beter sig x som en nazist (inferens från 2 och 3).
5. Om man anklagas för att bete sig som nazist och beter sig som nazist bekräftar man anklagelsen. (premiss, eller följd av språket?)
6. Slutsats: Därför bekräftar X anklagelsen att vara nazist (1, 5 och 4)

Ingen liknelse, således.

Benzocaine sa...

Förlåt, inte vara nazist, bete sig som nazist skulle det stå under 6 (slutsatsen av argumentet).

Benzocaine sa...

Bra att vi kan vara ense om något, Sari (förutsätter nu att du håller med Sveland). Om man har lite människokännedom borde det vara lätt att inse att det borde vara så.

S sa...

Benzo, vi är ense om en massa saker, juh!

Ulf Gustafsson sa...

Nils,

Ja, de exempel du tar upp är värre. I dessa fall har hoten övergått i verkliga handlingar. (Det skulle var intressant om UG gör ett program om dem som utför dessa hatbrott, terror handlingar.)

Dock innebär det inte att det dessa kvinnor utsätts för blir mindre allvarligt, eller mindre viktigt att granska.

Synd att du inte vill belägga ditt tidigare påstående, det var väl förhastet.

Benzocaine sa...

Sari: Jo men jag menade ju i bloggkommentarerna såklart!

S sa...

Nils; "Karin Hübinette stoltserar med att ha blivit kallad "kärring" och "fitta". Hur olämpligt det än må vara på en bättre middag är det inte värre än vad som uttalas under rasterna på vilken lågstadieskola som helst."

Jag blev aldrig kallad fitta på lågstådiet, och definitivt inte kärring. Du kanske kommer från nån av de orter med låg andel invandrare, dvs ett ställe med stora sociala problem... I vilket fall så kan man inte argumentera på det där sättet som Ulf redan påpekat. Ifall nämnda tillmälen nu förekommer på skolor du känner till så gör det inte saken bättre. Dessutom går det inte att jämföra lågstadieret med den typ av organiserade trakasserier som berörs i klippet. Skärp dig.

anton sa...

Könsroller är förtryckande i allmänhet, samhället har en bit kvar till jämställdhet, jämställdhet är bra, det är fel att utrota alla män, det är fel att mordhota folk, kommentarerna i videon var fruktansvärda, SCUM-manifestet är fruktansvärt obehagligt om man tar det på allvar, det finns knäppa personer som kallar sig "feminister", det finns vettiga personer som kallar sig "feminister", det finns folk som hatar allt möjligt.

Är det NÅGON som inte håller med om precis allt ovanstående? (Jag misstänker nämligen att koncensus kanske är större än det verkar p.g.a. lite olika fokus från olika personer.)

Pinjata sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Patrik Lindenfors sa...

Ingen kan göra sig förtjänt av att få den här typen av hot.

Ostronmannen sa...

Precis. Jag förstår inte hur man inte kan få någon fälld för detta. Alla som skriver kan ju omöjligt vara så skickliga att de inte lämnar ngt nätspår efter sig.

Så länge vi inte har någon som blir ordentligt uppmärksammad i domstol och får ett berättigat straff lär detta fortsätta.

Kulturen blir ju att det är helt ok att skriva så här.

Nils sa...

Sari,

”Jag blev aldrig kallad fitta på lågstadiet, och definitivt inte kärring. Du kanske kommer från nån av de orter med låg andel invandrare, dvs ett ställe med stora sociala problem...”

Vilken bubbla lever du i? Och du ska inte tro allt som sägs i medierna. Rapporten om sociala problem i kommuner med få invandrare är då dum så det är obegripligt. Eftersom budskapet passar mediernas agenda vidarebefordras slutsatserna utan minsta granskning.

Man använder ”sociala problem” på ett försåtligt sätt, dvs hög arbetslöshet jämställs med de sociala problem vi ser i Rosengård, Rinkeby och andra förorter. Forshaga i Värmland togs som ett exempel med hög ungdomsarbetslöshet, men där finns inte vad vi vanligtvis menar med sociala problem. Och hur mycket mindre skulle de sociala problemen bli om vi kör dit 1 000 somalier och afghaner?

”Ingen kan göra sig förtjänt av att få den här typen av hot.”
Som jag nämnde tidigare måste alla som offentligt tar till en aggressiv retorik beakta det Svenska åsiktsklimatet. Eftersom ”fel” åsikter är nertryckta räcker det med minsta förevändning för att det ska explodera. När man går ut som Linderborg och Sveland, ropar rasist och fascist till höger och vänster och hyllar Scum-manifestet har man öppnat slussarna. Det finns ingen anledning att romantisera Scum, det handlar om verkligt hat och författarinnan Valerie Solana försökte mörda Andy Warhol som klarade sig med en hårsmån.

Det är en närmast en naturlag, tryck skapar mottryck och det är i längden farligt. Till slut händer det som hände i Oslo. Någon med extrema egenskaper pressas ut av övertrycket och katastrofen ett faktum.

S sa...

Nils, frågan är vad du lever i för bubbla. Åsiktsförtycket är som jultomten: ett fantasifoster. Det är klart att vem som helst kan hetsa upp sig över totalt okontroversiella uttalanden, som t ex att det företrädesvis är män som hotar, slår, våldtar och dödar här i världen. Att du har problem med det gör konstateradet inte mer "hatiskt" annat än i ditt eget huvud. Kom ihåg att alla ensamt bär ansvar för sina handlingar. Du kan aldrig skylla på att någon annan *provocerade* dig till att begå brott. Ansvaret för Breiviks dåd vilar därför helt och hållet på hans egna axlar. Om du väljer att svara på vad du anser vara manshat med att hata ännu hårdare tillbaka så bidrar du själv till ett hatiskt klimat. Fattar du inte det?

Att konstatera att någon uttrycker sig fascistiskt eller rasistiskt är inte att häva ur sig grundlösa anklagelser. Stå för det du skriver istället. Problemet kanske är att du inte är tillräckligt påläst, tänkt på det? Vet du ens vad fascism är? I så fall borde du själv inse vilka fascistoida raddor du kommer med ibland.

Enligt ditt sätt att resonera så var Solanas attack berättigad, för hur mycket (för) tryck har inte vi kvinnor utsatts för genom tiderna? Vilken extremt tandlös motreaktion, ett misslyckat mordförsök jämfört med Breiviks 70+ personer. Scum-manifestet borde enligt ditt resonemang tolkas bokstavligt.

Och för övrigt så definieras "fel" åsikter utifrån vilka värderingar man har. Antigen så tror man på människors lika värde och rättigheter eller också gör man det inte. Jag tycker du har fruktansvärt fel angående mycket och jag gläder mig åt att vi som gör det fortfarande är i majoritet.

Patrik Lindenfors sa...

Nils,
Dina kommentarer är inte sanningsenliga. "Fel" åsikter är inte nedtryckta, de blomstrar borta hos Avpixlat. Att vi med andra åsikter inte vill ha dem hos oss får ni stå ut med. Samma sak om jag begav mig bort till Avpixlat. Jag skulle inte förvänta mig att få mycket gehör för mina åsikter där. Det innebär inte för en sekund att de är undertryckta eller att jag skulle ha något behov av att "eplodera" och göra Utö. Den typen av förtäckta hot och undertryckta aggressioner tillhör helt och hållet fascismen. I det normala samtalet har man ilskna diskussioner när man inte är överrens - längre än så går det inte.

Nils sa...

Sari,
”Jag tycker du har fruktansvärt fel angående mycket och jag gläder mig åt att vi som gör det fortfarande är i majoritet.”

I din bubbla ja.

Patrik L,

”’Fel’ åsikter är inte nedtryckta, de blomstrar borta hos Avpixlat.”

Samtidigt som du är fullständigt blind bekräftar du vad jag skriver. Det är just det som är grejen, åsikterna är undantrycka till Avpixlat och andra platser. I övrig media och debatt är de inte accepterade, kommentarer nedstängda. Då är det alltid tal om rasistsajten som Åsa Linderborg i sin misslyckade kampanj försökte stänga.

Har du sett andra medier omnämna Avpixlat som något annat än främlingsfientlig och rasistisk? Blir de omnämnda så är det med falska anklagelser som om Ica-handlaren som Avpixlat påstods ha hotat till livet. Läser du enbart DN och ser på Rapport/Aktuellt?

”Den typen av förtäckta hot och undertryckta aggressioner tillhör helt och hållet fascismen.”

Se där, där kom fascism igen. Har inte sett filmen Lincoln än, men av rescensionerna att döma drev han igenom beslut genom våldsamma angrepp och fult spel. Antar att du därmed betraktar Abraham Lincoln som fascist.

Patrik Lindenfors sa...

Nils,
Åsikter är inte undantryckta om de tillåts blomstra hos Avpixla och andra platser. Undantryckt betyder att inte få göra sin röst hörd. Ni får skrika allt ni orkar och får polisskydd för att göra det. Men om du tror att det innebär en rätt att vara oemotsagd tror jag du missuppfattat demokratins spelregler. Det är diskussion och opposition som är själva poängen.

Avpixlat ÄR främlingsfientligt och rasistiskt. Det är därför man skriver så om sidan. Jag läser inte enbart DN och ser på Rapport/Aktuellt. Jag läser Manila Bulletin och Philippine Star och ser på BBC World.

Abraham Lincoln var inte fascist eftersom han slogs MOT rasism och främlingsfientlighet. Så svårt är inte historia.

Nils sa...

Patrik L,

”Jag läser inte enbart DN och ser på Rapport/Aktuellt. Jag läser Manila Bulletin och Philippine Star och ser på BBC World.”

Det förklarar ju en del och det är naturligtvis med dig som med resten av kulturvänstern, ni sätter frivilligt på skygglapparna. Varje gång medierna har slagit upp uttalanden av Sverigedemokrater eller visat bilder med järnrör, har alla kommentatorer samstämmigt utropat: Nu kommer väljarstödet för SD att minska. I stället har det ökat.

Ni är helt enkelt oförmögna att förstå vad det handlar om, en naivitet som är farlig om man ska försöka förutse vad som skulle kunna hända.

Det antagligen mot den bakgrunden man ska tolka fokuseringen på kvinnorhat medan man tenderar negligera det verkligt farliga hatet som vi såg i Danmark.

Lennart W sa...

Nils: Det är verkligen inte bara vänsterfolk som tycker att såna här hot mot kvinnor är helt oacceptabla. Var har du fått det ifrån? Jag förstår verkligen inte hur du så uppenbart kan tycka att det här är en ren skitsak. Spelar roll om de har åsikter som du inte är överens med dem om??

De här mordhoten och våldtäktshoten osv är verkligen försök till att tysta dem som inte tänker och tycker som en själv. I jämförelse är din klagan ang. Avpixlat rent patetisk. Har du inget sinne alls för proportioner??

Ove sa...

Bra Lennart!

Jag kommer aldrig att förstå hur lätt den där SD-offerkoftan åker på i vilket sammanhang som helst.

T.o.m när ämnet är att kvinnor i offentligheten blir hotade med dessa vidriga saker.

"Buhu, vi får inte sprida vår dynga nån annanstans än på avpixlat, vi är tystade av PK-eliten, det är de som är de riktiga hatarna ju, bla bla kulturvänstern bla bla bla..."

Patrik N sa...

Ove,

Om Mattias Irving har rätt, och det tror jag att han har, så finns det en obehaglig bakgrund till att offerkoftan åker på: http://dagensseglora.se/2012/12/19/dags-att-prata-om-30-talet/

Ove sa...

Patrik N,

Tack för länken. Jag tycker detta är mycket intressant.

Såg dokumentären "Hitlers väg till makten" på SVT Play för en tid sedan och det är kusligt hur skeenden/retorik går igen.

Ett klipp i dokumentären som fastnat för mig är när nazisterna precis kommit in i parlamentet första gången (13 platser, om jag minns rätt, dvs ett fåtal) och ledamöterna med nöjda miner och i full uniform går in i riksdagshuset. Utanför porten står Goebbels med ett nöjt flin och förklarar för journalisterna hur politikerna och kutureliten i Berlin sålt ut landet, men att folket håller på att vakna. Samtidigt som de som står och tittar i bakgrunden undrar vad det är för kufar i uniform.

Patrik N sa...

...nu gick kufarna in i folkdräkt med knätofs istället.

Ulf Gustafsson sa...

Så här formulerar sig Avpixlat i en artikel om kvällens UG:
"Vi uppmanar också med eftertryck våra läsare och varje sann Sverigevän att aldrig låta frustrationen över medias tarvliga agerande eller ilskan över våra politikers ansvarslöshet och vanvård av det land vi älskar legitimera avsteg från de principer som skiljer konfliktlösning i det civiliserade samhälle som vi vill bevara från hur man löser konflikter i sådana underutvecklade kulturer som vi vill skydda oss emot."

Artikeln har över tusen kommentarer, av de jag läste uttryckte de flrsta liknande åsikter som Nils gör ovan. Men inte en enda säger emot detta perspektiv eller kom med ett annat synsätt.

Lokatt sa...

I kvällens Uppdrag granskning kom det fram att näthatarna ofta skrivit under eget namn på Facebook. När reportern sökte upp dem förklarade några att de inte riktigt menat... En man mindes inte att han skrivit, trodde att han nog varit full. Jag tycker det är tänkvärt att man inte ens bryr sig om att dölja sin identitet.

Lokatt sa...

Fick lära mig ett nytt uttryck i teveprogrammet: En jurist påpekade skillnaden i upplevd frihet att uttrycka sig hotfullt på nätet, och att vara hotfull "i köttvärlden". Maffigt.

Nils sa...

Lennart W,

självklart är det inte enbart vänsterfolk som tycker det, min poäng är att de är enögda. Lars Vilks får skylla sig själv, Lars Hedegaard får skylla sig själv, Pär Ström får skylla sig själv men här har vi enbart offer.


Patrik N,

stackars Mattias I sitter ensam i sin smedja och deppar. När verkligheten synes alltför komplicerad är det skönt att få drömma sig tillbaka till 30-talet när allt var så okomplicerat svart och vitt.

Vilken GalliMattias. Snacka om konspirationsteori. Det här är den "intellektuella" motsvarigheten till näthatet. Frustrationen över att sitta inne med de rätta åsikterna, totalt dominerar den offentliga debatten, styr alla medier, sitter i alla TV-soffor och ändå lyckas man inte döda hydran. Vad är det för fel på dessa människor? De måste helt enkelt vara fascister.

Alla måste vara fascister, finnar, norskar, danskar, engelsmän, tyskar, holländare, fransmän. Alla som har synpunkter på invandringen är fascister.

Och Sveriges Hitler, Jimmie Åkesson, är på väg att ta över landet. Hans korta tal mellan Säpo-vakterna har eldat massorna till extas. Resursstark, med det väloljade propagandamaskineriet Avpixlat i ryggen, uppbackad av storföretagen och ett slagkraftigt krigsmaskineri har han snart folkhemmet i sin hand.

Ack Mattias så tomt, så uppgivet, så modlöst…

S sa...

Moderator? Pixla till Nils plz.

S sa...

Det där programmet. Fick mig på riktigt att må illa. Hur mycket ilska kan min kvinnliga lekamen bära? Oerhörda mängder, tydligen.

S sa...

Benzo, en punkt där våra åsikter går isär är att jag anser att din öppna antifeminism också bidrar till det ruttna klimatet. Faktiskt så har jag svårare att acceptera antifeminism från någon som samtidigt kallar sig humanist än från de rena kvinnohatarna. Du kanske kommer svara nåt i stil med att "feministerna har gjort mycket gott men nu är de kontraproduktiva" men jag ber dig att tänka dig för innan du gör det. Var snäll och bidra inte till näthatarnas förvridna världsbild om det nu är så att du vill verka i konstruktiv riktning.

Lennart W sa...

Nils, du har inte sett programmet va? Finns på svtplay. Gör det. Blir intressant att notera hur hela din attityd kommer ändras. Plötsligt kommer du tycka att det här faktiskt är ganska för jävligt. Du, precis som många andra på Avpixlat som svängde i attityd när de väl sett programmet. Varför? Ja säg det va?? Som sagt, kolla.

Det här är banne mig deprimerande i kvadrat.

Patrik Lindenfors sa...

Sari,
Jag pixlar Nils om Mattias I önskar det, det är mot honom kommentaren är riktad. Men jag tycker annars det är rätt bra att Nils får stå naken här ett tag.

S sa...

Nils, åsiktsförtryck I WISH. Helt seriöst, du verkar inte så insatt i vad fascism är. Lennart W har höga förhoppningar om att du ska inse det tokiga i näthatet bara du ser det där programmet; själv lutar jag åt att du kommer inse att du nog faktiskt inte skulle ha några problem med att definiera dig som fascist när det väl kommer till kritan, om det nu inte hade varit för att det (ännu) används som tillmäle... Det där är för övrigt en grej som jag förundras över, hur de som gnäller över "PK-maffian" själva vill framstå som PK i och med att de blir FRUKTANSVÄRT kränkta ifall någon dristar sig till att kalla dem för rasister. Skulle finna det lustigt om det inte vore för hur skrämmande nästa steg ter sig...

För övrigt, PK är en bra grej. Politisk korrekthet, alternativt PK, är ett begrepp som betecknar språkbruk, idéer, politik och beteenden som eftersträvar att minska negativa sociala och institutionella konsekvenser på grund av kön, etnicitet, kultur, sexuell läggning, religiös tro, ideologisk uppfattning, funktionsnedsättning, ålder, med mera. (...)Begreppet politiskt inkorrekthet betecknar en inställning som inte låter sig hindras av sociala normer, exempelvis för att uttrycka fördomar mot olika grupper och minoriteter. Du blir kort sagt inte tuff av att vara politiskt inkorrekt. Du blir en skitstövel.

Lennart W sa...

Sari, jag har inte alls förhoppningar, jag är bara resignerat realistisk. Hur många Tupac-fans tror du finns i SD och på Avpixlat? Det som hände på HMs facebooksida passar tyvärr som handen i handsken i SDs och Avpixlats världsbild: tusentals "kulturberikare", varav två som ställde upp på intervju, med våldtäktshot osv mot två svenska tjejer. Hade själv tänkt skriva av mig lite mer om "talibanfasoner", tills jag insåg att det kanske är ungefär precis vad det här var...

Vilket nog inte alls var särskilt PK egentligen av UG att lägga fram så där. Och ändå säkert bara den osminkade sanningen, tror jag iaf. Inte alls konstigt att Avpixlatkommentarerna iaf blev märkbart mindre negativa, efter programmet.

DOCK fanns det ju även det andra med där, med hoten mot Sveland osv, som av allt att döma har en annan källa. Hot mot feminister och mot "invandringskritik"-kritiker. Från arga vita män. Möjligen värre (fast det kanske bara är en lam ursäkt?) när det kommer från människor som iaf borde förstå bättre vårt språks nyanser, och hur det är OK att uttrycka sig här.

Ostronmannen sa...

Såg inte hela programmet, men det gör ont i själen att höra vad dessa kvinnor får utstå.
Jag hoppas verkligen polis och politiker inser vilket oerhört hot detta är mot ett demokratiskt samhälle.

S sa...

Lennart W, du har säkert rätt. Återigen så förundras jag över deras paradoxala strävan efter att framstå som PK samtidigt som de fördömer det begreppet, liksom deras vana att föraktfullt anklaga andra för att göra sig till offer samtidigt som de tar på sig den största offerkoftan själva. Kvinnohatet är universellt och delas av svenska män, utländska män, rika och fattiga män, humanister och religiösa. Det tyckte jag framstod ganska tydligt. Breiviks fanclub och "Tupac är bäst"-tönten har en gemensam mission; att få kvinnor att hålla käften. Det väcker minst sagt stridslystnaden hos mig, får lust att själv leta upp folk och konfrontera dem.

Mattias text var för övrigt briljant.

S sa...

Ostronmannen, såg du delen om de män som utsätts då?

Ostronmannen sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ostronmannen sa...

Nej, var det en sån?
Programmet handlade väl om Hatet mot kvinnor?

Nils sa...

Sari,

”Mattias text var för övrigt briljant.”

Det finns inget briljant över den texten, den är snarare tragisk, uttryck för en paranoid världsbild. Att näthatarna och Avpixlat ska störta demokratin och upprätta ett fascistiskt statskick. Snacka om skruvad konspirationsteori. Men det blir väl så om man förläser sig på Henrik Arnstad och Lisa Bjurwald.

Jag stöder inte näthatet, men sätter klackarna i marken direkt när de gör det till ett problem för vänsterfeminister i medievärlden. 21-åringen är ingen mediemänniska, men det märkliga som nämndes i programmet är att ”näthatarna” lämnar kommentarerna med eget namn. Därför tror jag inte att de är de farliga.

Men varför bara vänsterfeminister? Varför fick inte kvinnliga SDare berätta om hat och trakasserier de utsätts för? Medierna är tyvärr omedvetna om sin maktposition och det hat och tryck de själva utövar genom ständiga anklagelser om rasism och fascism.

Tryckfrihetsexperten Anders R Olsson skrev bra om näthatet på SvD Brännpunkt i september 2011, Även det stötande förtjänar skydd. Han skriver bl a:

”Det hätska tonfallet i till exempel artikelkommentarer beror oftast på frustration: över att ingen bryr sig om vad man säger, över att det aldrig blir någon dialog. Jag har själv som artikelförfattare prövat att svara på verbala spottloskor och kan intyga att samtal ofta uppstår. Enighet blir det sällan, men diskussion i sak blir möjlig.”

Och om den svenska skendemokratin:

”Kliver man upp på en låda på Times Square i New York och börjar propagera för direkt stötande åsikter – att nazism är bästa styrelseskicket eller att barn mår bra av att ha sex med vuxna – får man säkert mothugg av förbipasserande, men i övrigt händer ingenting. Folk rycker på axlarna åt idioten och går vidare. Gör man samma sak i Stockholm börjar människor snart ringa polisen med krav på att den avskyvärde ska tystas. I värsta fall råkar någon höger- eller vänsteraktivist med självpåtagen rätt att hålla gatan ren från ideologisk smuts passera. Då hamnar man i slagsmål.
I just detta avseende är den amerikanska demokratin mera mogen. Av det borde vi lära.”

Det är just den svenska inställningen, tysta alla obehagliga åsikter. Läs artikeln den är bra.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/aven-det-stotande-fortjanar-skydd_6447922.svd

Patrik Lindenfors sa...

Du har en poäng, Nils. Allt näthat är för djävligt.

Ulf Gustafsson sa...

Nils,

Tycker det är bra att du skriver här. (Även om jag i stort sett alltid verkar har annan åsikt du.) Olika åsikter behöver komma fram, bara vi alla kan skippa hatfulla kommentarer och överdrifter.

Sedan kan man fundera på urvalet av kvinnor som deltog öppet i programmet. Men inte vara det bara "vänsterfeminister".

Alla tillfrgande vågar förmodligen inte, eller tycker inte det är värt obehaget, att delta. Så här kommenterade Dilsa Demirbag-Sten:
"Jag vågade inte medverka. Vill bespara familjen konsekvenserna som alltid kommer. Kvinnorna som är med är mycket modiga. För det kostar."

Ostronmannen sa...

Håller med om vikten av mångfald, Nils.

Ulf, var det män med i programmet också(som blivit utsatta) som Sari skrev ovan.

Ulf Gustafsson sa...

Ostronmannen,

Jag tycker du skall se hela programmet. FBs och HMs hantering av frågorna var intressant att se, i slutet av programmet.

"var det män med i programmet också(som blivit utsatta)"

Nej, inte vad jag märkte. Det nämndes att män också utsätt.

Ostronmannen sa...

Sari. Kan du inte berätta mer om den där delen i programmet där män utsattes.
jag tror de flesta har missat gjorde den.

Ulf.
Jag ska kolla.

Slog mig att det pratades om SCUM manifestes och dess morddömd författare samt Tupac och hans brott.

Pjäs ok
Tröja nej.

Patrik N sa...

Sari,

"Kvinnohatet är universellt och delas av svenska män, utländska män, rika och fattiga män, humanister och religiösa."

Finns det också, som du ser det, ett universellt manshat som delas av svenska kvinnor, utländska kvinnor, rika och fattiga kvinnor, humanister och religiösa?

S sa...

Patrik N, nej.

Patrik N sa...

I rest my case.

Ulf Gustafsson sa...

Ostronmannen,

"Pjäs ok
Tröja nej."

Underlig kommentar, för det är väl inte dina åsikter? Vad betyder den?

Ostronmannen sa...

Öh, Ulf nej.
Var bara en sak som slog mig att H; fick kritik för att de hade en tröja med en dömd rapartist på samtidigt pratades det om en pjäs skriven av en mordförsök dömd kvinna.

Blev bara en bisarr koppling.

En blev arg för att en artist finns på en tröja, samtidigt diskuteras om pjäsen skriven av en som begått mordförsök och pjäsen handlar om Cutting up men.

Ostronmannen sa...

Funderade när jag var ute och gick och alla mina diskussioner med Sari och hennes syn på mannen och kvinnan.

Märkte att jag blev frustrerad och tyckte att allt hon ser är det är mannens fel. I allt. Från toalettskyltar till Rosa cupcakes.

Inser att jag själv smittas av fokuseringbacillen och börjar bli mycket negativt inställd till feminismen genom Saris oerhört konstiga, i mitt tycke, sätt att diskutera och se på feminism.

Tycker hon och Nils är exakt av samma skrot och korn. Ensidig tar fakta som passar dem. Fast Nils går faktiskt att diskutera med.

Detta är självklart inte bra att jag ser på feminism på detta negativa sätt, där helt plötslig män och kvinna ställs mot varandra och jag ser ett hat från denna typ av femisim som Sari agerar för, mot mannen segla upp.

Hur göra när man inser att man börjar nära olustkänslor för en sån sak viktigt sak som jämställdhet. som jag jobbar så aktivt för i företaget.

Jo.

Jag slutar läsa här på bloggen.

Jag slutar diskutera med Sari, det föder bara obehag.

När jag är "frisk" så kommer jag säkert tillbaka. Just nu tar detta upp allldeles för mycket tid.

Ostronmannen sa...

tillägg:
Det betyder inte att jag tycker Sari ska sluta upp med sitt sätt att skriva och vara här.

Felet är mitt. Jag tar därför mig själv ur skolan innan jag skriver ngt dumt.

S sa...

Ostronmannen, nej det fanns ingen sådan del. Anledning: män utsätts inte för näthat på samma sätt, vilket framgick tydligt i programmet. Du och Patrik N mfl försöker få det till att spelplanen är samma-lika, men det är den inte. Det är just därför detta är ett demokratiproblem. Det är ett fenomen som drabbar en befolkningsgrupp särskilt hårt och på ett särskilt sätt, och problemet är långt ifrån ett problem som bara finns här i Sverige. Läget är INTE bättre i exvis USA:s/New Yorks härliga debattklimat.

Angående resten så återigen, jag kan inte göra något åt att du upprör dig över det du fabricerar kring min syn på feminism.
"Märkte att jag blev frustrerad och tyckte att allt hon ser är det är mannens fel." <--- det där är så jävla långt ifrån min åsikt att jag blir helt matt. Har verkligen så lite av det jag skrivit gått fram? ! Det kan bara inte vara möjligt. Nåväl. Krya på dig.

S sa...

Patrik N, vilket case?

Ulf Gustafsson sa...

Ostronmannen,

"Var bara en sak som slog mig att H; fick kritik för att de hade en tröja med en dömd rapartist på samtidigt pratades det om en pjäs skriven av en mordförsök dömd kvinna."

HM fick kritik av två kvinnor i programmet, men det var inte poängen med programmet. Det kunde varit vilken fråga som hellst. Poängen var de tusentals kommentar er med hat och hot kvinnorna utsattes för efteråt.

Pjäsen kritserades inte i programmet, men det var inte poängen. Poängen var det hat och hot den kvinnliga skådespelaren mötte för hon deltog i pjäset. Något inte den manliga regissören fick ta emot något av.

S sa...

Justja Nils, höll på att glömma. Läste texten och vissa delar var bra men trovärdigheten sjönk i slutet i och med pratet om Times Square. För det första så betvivlar jag att författaren själv testat, så för mig framstår det där bara som ett litet utbrott av svenskförakt- vilket märkligt nog verkar tilltala SD:are. För det andra så framhåller han denna hypotetiska händelse som ett stöd för tanken att debattklimatet i Sverige är "ängsligt". Detta står i stark kontrast till min upplevelse av den amerikanska kulturen, som till och med jag upplever som på gränsen till ängsligt. Landets historia och politiska klimat skiljer sig så kraftigt från den svenska att det är högst orimligt att utgå från att de (hypotetiskt sett) skilda reaktionerna på lådtalaren skulle bero på samma faktorer. Vi kanske är bättre på att uttrycka våra åsikter gentemot främlingar face to face än de väluppfostrade amerikanerna? Men framförallt så är inte näthatet mindre vanligt i USA. Snarare tvärtom.

Du tror inte att de är farliga för att de inte är anonyma, vilket är ett jävligt arrogant uttalande av dig. Sen så framkom det även att de som skriver de värsta grejerna är anonyma.

Slutligen så framkom även att det är vissa speciella ämnen som triggar hatet extra mycket så att konservativa kvinnor inte får lika mycket hat är inte konstigt. Det betyder dock inte att de har rätt.

Patrik Ls svar till dig förstår jag mig inte på. Jag har ingen lust atg föra en dialog med rasister och fascister på deras villkor. Jag tänker inte anamma er retorik. Hela mitt väsen gör uppror mot det fascismen står för och kommer aldrig att ändra åsikt om det. Över min döda kropp att jag låter fascistoid dynga få fäste i mitt medvetande, och jag tänker kämpa emot det lika passionerat som jag kämpar för en konstruktiv samhällsutveckling.

Återigen så står SD:arnas bristande självinsikt i öppen dager. Ni anklagar PK-eliten för att vilja tysta er, ändå är det inga feminister som hotar att våldta er med en trasig flaska i röven ifall ni inte håller käften. Sen kommer du och pratar om yttrande- och åsiktsfrihet som om det vore något NI kämpar för. Nonsens.

Patrik N sa...

Sari,

"Patrik Ls svar till dig förstår jag mig inte på."

Varför inte då? Patrik L skriver att allt näthat är förjävligt, inte bara den del av det som drabbar kvinnor. Håller du inte med om att det näthat som drabbar män också är förjävligt?

S sa...

Patrik N, naturligtvis. Men det var inte det Nils skrev om.

Patrik N sa...

Vad var det då i Patriks svar som du inte förstod dig på?

Nils sa...

Noterar att Mattias Irving fortsätter sin envisa kamp mot demokrati och yttrandefrihet.

Precis som Anders R Olsson skriver:
”Gör man samma sak i Stockholm börjar människor snart ringa polisen med krav på att den avskyvärde ska tystas.”

Nu har Stina Dabrowski på Publicistklubben bjudit in Mats Dagerlind till debatt vilket ger Mattias Irving fascistångest i en debattartikel hos Medievärlden. Han ringer ju inte polisen men spelar ut alla kort han har. Citerar ”välrenommerade” debattörer som Lisa Bjurwald och Henrik Arnstad.
Bjurwald är enbart välrenommerad hos journalistkollegorna som hjälper till att sälja hennes bok. Och apropå konspirationsteorier citerar han Henrik Arnstad som efter UG skrivit på Facebook:

”Kvinnohat och rasistiskt hat är politiska konstruktioner. Hatarna är inte enskilda individer utan en politiskt mobiliserad folkrörelse.”

Invandrarkillarna som hotade den 21-åriga tjejen med i en ”mobiliserad folkrörelse”?

Ostronmannen sa...

Patrik N, jagade du iväg Sari med din sista kommentar tro?

Dock så var det ju väldigt avsöjande och bekräftade mycket.

Jag tycker själv det är väldigt svårt att kritisera vissa feminister , men anser att det är viktigt att göra det och avslöja vad det egentligen tycker och tänker. Man blir snabbt anklagad för både det ena och det andra

Kan förstå hur Nils och Sari känner det. Det "vet" ju att de har rätt och hur förtvivlat det känns när andra inte förstår.
De har drabbats av fokusbacillen. Selektiv faktasortering.


Det är även intressant att se hur olika vissa behandlar män och kvinnor i den här tråden. Däribland jag själv. Nils blir strimlad, medan Sari blir behandlad lenare.


Tänk om det är så att det finns två kön ;-) Tänk om det är bra att de behandlas olika. Mångfald skapar ju framgång.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se