22 feb. 2013

No Miracle Hour

I en TV-show som sänds från London helar en kristen biskop människor med livshotande sjukdomar med hjälp av bön. Självklart helar han ingen, han riskerar deras liv för sin tros skull.

4 kommentarer:

Elin Beckman sa...

På radio talas det idag en del om det polska religionskritiska och HBQT-vänliga partiet Palikot. Kan ni inte göra ett inlägg om detta?

MVH Elin

Lokatt sa...

På den lokala stockholms-tevekanalen kan man ibland se pastor Linda Bergling heala folk genom teverutan. Hon stirrar intensivt leende mot tittaren och säger "Du som har huvudvärk,(eller ont i knäet, halsen, ryggen etc) du som lider nu ... NU är värken borta! Jesus helar och hjälper!"
Fascinerande. Med tanke på placebos dokumenterade verkan - somliga säger att den gäller 30 procents läkning av (upplevda) sjukdomar, så blir säkert många helt symtomfria där i soffan. Jag däremot som är svårt allergisk mot lurendrejeri känner mig omedelbart sjuk och vill spy.

Lokatt sa...

Jag skrev lite konstigt med risk för att missförstås: 30 procent av de individer som upplever sig sjuka upplever sig friska efter sockerpiller eller handpåläggning, skulle det vara.
Det ruskigaste jag läst i den vägen är ett amerikanskt experiment med artros-knäoperationer, där man i forskningssyfte lät en viss grupp patienter endast sprättas upp och bli igensydda, de trodde alltså att de blivit opererade för sin artros. När man sedan jämförde upplevda resultat var de låtsasopererade förbättrade i samma relativt höga grad som de som verkligen fått sin artros åtgärdad. Detta jämfört med den tredje gruppen som inte fått annan åtgärd än tabletter, de kände sig fortfarande mycket dåliga.

Ulf Gustafsson sa...

Tack för tipset, Elin.
Vet dock inte om det är rätt läge att ge ett positivt uppmärksammande just nu när Palikotrörelsen är på nedgång och dess ledare gör så idiotiska uttalanden.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5451754

Lokatt, jag drabbas också av detta illamående och det underliga är att healandet gör det värre. Det skulle göras en studie på våra åkommor också ;)

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se