7 feb. 2013

Om jag vore djävulen...

14 kommentarer:

Daniel W sa...

Patrik L,
Tror du på det där resonemanget? Ibland lyckas du åtminstone klassificera dina teologiska insikter som humor.

Patrik Lindenfors sa...

Daniel W,
Det är precis lika sannolikt som orginalberättelsen. Som jag inte heller tror på.

Lennart W sa...

Guds ständiga närvaro i Humanisters sinnen är ett bevis så gott som något på hur den Helige Ande hela tiden drar i oss och lockar oss.

Patrik Lindenfors sa...

Jag som trodde att din ständiga närvaro här på bloggen var ett bevis så gott som något på att förnuftet hela tiden drar i dig och lockar dig. En dag kanske du blir hänryckt, se upp...

Daniel W sa...

Patrik L,
Vad du tror om sannolikheter bryr jag mig inte om. Men att retoriken handlar om att kristendomen gör människor till onda syndare invänder jag mot. Det stämmer nog inte.

Patrik Lindenfors sa...

http://www.skeptic.com/reading_room/religious-belief-and-societal-health/

Daniel W sa...

Patrik L,
Du har läst en websida. Den ger dig hursomhelst inget stöd för din retorik. Finns inget att diskutera.

Ostronmannen sa...

Daniel, ändå är det bättre att göra det, än att hänvisa till icke existerande skrifter på biblioteket.

Patrik Lindenfors sa...

Nja. Dels hänvisar web-sidan till en rapport. Dels har jag tillgång till data från World Values Survey för min forskning och kan göra analyserna själv. Det är hur lätt som helst att hitta negativa samband med religiositet.

Lennart W sa...

Har bara skummat i artikeln, men kanske kan fråga ändå. Är inte det där bara en simpel korrelationsstudie? En sådan säger ingenting om orsak och verkan. På samma sätt kan man i så fall argumentera för att sjukhus är farliga för hälsan pga alla som är sjuka och skadade och som dör där, jmf med alla andra ställen i samhället.

Patrik Lindenfors sa...

Exakt Lennart! Och det är därför du inte sett en ström av studier från mig med "religion" som en av variablerna. Det verkar vara ett väldigt komplicerat samband med många egenskaper som hänger starkt samman i kluster. Typ fattigdom-religiositet+konservatism och så vidare. Än så länge har jag inte fallit för frestelsen att göra det som artikelförfattarna jag länkade till gjort.

Men det som faktiskt går att göra är att konstatera att religion och laglydnad INTE är korrelerade.

AV sa...

Det finns något ologiskt i hela berättelsen med djävulen. Alltså gud blev sur på djävulen och förkastar honom från himmelen till helvetet. Dit skickar gud också alla andra som inte lyder guds regler. Och där plågar djävulen alla som gud är sur på i all evighet, som guds elaka hantlangare.
Alltså om någon trotsar min fiende så varför skulle jag straffa honom? Hellre bjuda på en öl.

Erik M sa...

En variation av denna post var ungefär vad vissa gnostiker, t.ex. katarena, trodde.

De menade att det fanns två gudar, den goda guden och den onde djävulen/demiurgen, och att guden i GT som de andra kristna tillbad var den senare och att Jesus i själva verket var utsänd av den förre. Demiurgen styrde den här materiella världen och lurade folk att tillbe honom för att kunna hålla deras själar reinkarnerade och fängslade till jorden medan den sanna guden hade skapat andevärlden och ville befria folk så att de kunde undfly demiurgens fängelse. Detta menade de förklarade skillnaderna mellan gudsbilderna i NT och GT.

Det jag ofta funderar över är, hur skulle jag om jag var religiös kunna veta att guden jag tillbad inte var någon slags demiurg, ett väsen som var väldigt mäktigt jämfört med människor men som ljög om sin sanna natur? Som människa skulle det ju vara omöjligt för mig att se skillnad på en sann gud och en demiurg.

Och lite misstänksam blir man ju när man talar med dem som anser att man måste tro på religionens bud även om man inte förstår dem och som hotar en med helvetet om man ifrågasätter religionens grundpelare. Det känns som att det är exakt vad jag skulle säga till folk om jag var en deiurg och hade något att dölja för folk.

Erik M sa...

AV,
"Och där plågar djävulen alla som gud är sur på i all evighet, som guds elaka hantlangare.
Alltså om någon trotsar min fiende så varför skulle jag straffa honom? Hellre bjuda på en öl."


Jag tror den vanligaste kristna förklaringen är något i stil med att djävulen inte "styr" helvetet, det är mer så att han är dess elakaste intern. Skälet till att han vill ha med sig så många som möjligt och plåga dem har inte med lojalitet mot Gud att göra utan är ett resultat av missriktad stolthet och sadism. Han vill locka folk bort från Gud av ren tjurskallighet och elände vill ha sällskap nere i helvetet.

Eller något åt det hållet. Typ.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se