19 feb. 2013

Rövarhistoria

10 kommentarer:

Björn Bäckström sa...

Förslag:

Abraham, Isak och Jakob höll konferens.: "Vi är ju det utlovade folket; lite speciella. Men vi är omgivna av fiender. Hur kan vi identifiera oss för varandra när det kniper men ändå inte utåt avslöja vår härkomst och snabbt bli dödande som spioner i fiendeland på våra resor? Ett tecken i pannan går ju inte!"

Kain: "Farsan. Skär bort en bit av våra penisar! Om högsta rådet i Jerusalem håller oss för filistéerska spioner hissar vi upp kaftanen och vips blir vi kyssta och fria! Och hos skökorna och bögarna i Gomorra får vi hygienrabatt! Ingen gomorragonorré"

Så enkelt var det. Och senare resonerade Mohammed på likande sätt!

StaffanG sa...

Det är bara det att översteprästerna och aristokratin hos de gamla egyptierna var först med manlig omskärelse och hebréerna eller israeliterna apade sedan bara efter en äldre dominerande kultur, som man hade inspirerats av.

Varför egyptierna lät omskära sig är oklart, sannolikt någon form av initiationsrit, som en social markör. I perspektiv är det obegripligt hur omskärelse skulle kunna vara ett tecken på bandet med Jahvé, eftersom detta inte var något unikt för judar ens vid denna tid. Memkopiatorer finns det gott om och logik har aldrig varit religionens starka sida.

Lokatt sa...

Så intressant, jag visste inte att egyptierna var först! Man vet alltså inte riktigt varför de omskar sig? Synd.
Undras vad judarna säger om egyptiernas "vi var först på plan", utan att de brytt sig om att hänvisa till någon Jahve.
Men varför omskär muslimer sig? Någon som vet? Jag har uppfattat det som att Koranen är en sorts...inte plagiat direkt, men som en bok starkt "inspirerad" av Bibeln. Var det samma sak med muslimsk omskärelse, att man helt enkelt härmade denna markör för någon sorts utvald upphöjdhet?

Lokatt sa...

Mitt prosaiska jag misstänker att manlig omskärelse ursprungligen handlar om odörer. Jag såg nyligen en dokumentär om menstruerande beduinkvinnors hygienstrategier, utan vatten i tältet. De skrevade framför en brasa som rök av eteriska ångor, det fungerade lite grann mot ovälkommen illalukt.
Att som man inte stinka från underlivet kan jag tro var en kraftfull markör för överhöghet. Om inte annat visar det att man har tillgång till dyrbart vatten. Att vackra kvinnor, i den mån de kunnat välja, föredragit män som inte haft en rulle månadsgammal smegma bakom skinnbiten (fråga moderna prostituerade hur trevligt detta är) kan vara ett bidragande skäl.
Ursäkta att jag här rotar i motbjudande pinsamheter kring kroppsöppningar - ett annars manligt privilegium efter ett antal glas. Men mitt syfte är gott.

Björn Bäckström sa...

Lokatt 2013-02-19 12:40

Jag tror du har en poäng här!

Under mitt livs tidigare irrfärder umgicks jag i unga år med kollegor med erfarenhet från Sällskapsöarna. De heta flickorna där tog inte emot heta pojkar utan att dessa först tagit minst en kvarts dopp i lagunen. Sköljande sig noga!.

Ulf Gustafsson sa...

De som utvandrade från Egypten (om det nu var några som gjorde detta), kan ha behållit en sedvänja därifrån och valt att stadfästa den i sin nya religion.

Detta kan ha varit en del i att särskilja sin grupp mot de andra grupperna i området de levde i. Ett sett att undvika att unga män lämnade den judiska gruppen för att ingå i andra grupper där en omskuren penis sågs med misstänksamhet, men också för att utmåla de andra grupperna som orena.

Håkan W sa...

Som om det inte räckte med att Birro fick för sig att Jesus och Petrus hade ett snack i Rom.

Nu menar Björn att KAIN tog till orda i en Abraham-Isak-Jakobkonferens. Och att dessutom hans (Kains) FARSA var med?

Nå'n måtta får det väl ändå vara?

Fast det var ju förstås bara ett förslag...:)

StaffanG sa...

Alla abrahamitiska religioner låter omskära sina gossar - utom kristendomen (Paulus marknadsföringsmässiga strategi bland de otrogna).

Såväl muslimer som judar och kristna åberopar släktskap med Abraham, även om det är tveksamt om denna figur har existerat (är väl snarare som många andra av de bibliska myterna en konstruerad gestalt för att skapa en sedelärande historia åt folket).

Kristian Grönqvist sa...

Litet tips:

Alla omskurna folk är ökenfolk och det flesta religiösa traditioner är från början pragmatiska.
Sand under förhuden och inget vatten....ssss
Inte så kul....

Lokatt sa...

Ja, säkert har just det där med sanden och brist på vatten tung betydelse.
Det judiska förbudet mot att äta skaldjur kan man ju också förstå. En krabba som fraktats från havet långt därborta och som sen fått ligga i solen några timmar - kunde nog fått folk att dö på fläcken. Fast det här med förbud mot att äta klövdjur fattar jag inte.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se