7 feb. 2013

Söndagssamlingen

En söndag i början av januari, i Londonförorten Islington, startade The Sunday Assembly. En gudstjänstliknande tillställning för ateister och andra som vill delta i något som likar det som sker i kyrkan, men utan Gud. Detta har uppmärksammats som en första ateistisk kyrka i London, vilket inte stämmer.

Alain de Botton protesterade direkt, hans the School of Life har redan arrangerat söndagssamlingar under flera år. En annan kandidat till att vara först med gudlösa ritualer är Unitarian Church. (Då behöver dock gudlös tolkas lite frikostigt.) Den kyrkan ligger bara en och en halv kilometer från the Nave ("skeppet"), en före detta kyrka som The Sunday assembly använder. [12]

Ska icke-religiösa anordna samlingar enligt gudstjänst-konceptet? Absolut, men det betyder inte att alla ateister måste gå dit eller ens gilla det. Sedan finns det delar man kan lämna därhän. Sanderson Jones, en av grundarna till Söndagssamlingen, säger att de kommer vara försiktiga med att dela ut titlar till dem som leder samlingen, "det är bara ett kort steg från ämbetsdräkt och en fånig hatt".

Alom Shaha anser idén är bra, men att det är dags att bli seriösa.Alom Shaha

Inga kommentarer:

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se