25 feb. 2013

Sveriges Radio söker häxor

I söndagens P4 Extra i Sveriges Radio hjälpte Erik Blix (EB) företaget Häxriket i Norden att hitta medarbetare - häxor. Företaget annonserar just nu på via Arbetsförmedlingen. Nedan utdrag ur intervjun med Qinna Blomgren (QB), som leder företaget (startar ca. 10 minuter in i sändningen).
EB: - Kan du ge ett exempel på vad det är för urgamla kunskaper du menar?
QB: - Allt som har med kropp, själ och ande. Meditation, hur man kan slappna av. Det kan handla om när saker och ting är gynnsamt för att så. Att så frön gör vi inte bara i jorden, utan även på arbetsplatser till exempel. När kan det vara dags att skicka in ansökan. När är det gynnsamt för mig att... och så vidare. Det är sådana typer av kunskaper vi sysslar med.
EB: - Det låter inte som några övernaturliga häxerier precis.
QB: - Det här är väldigt naturligt.
EB: - Det är precis vad jag tycker också.
QB: - Alla människor är egentligen födda med den här gåvan.
EB: - Vad är då en häxa?
QB: - En människa som följer de livsfilosofiska tankar som finns om att värna allt levande, aldrig fördöma någon. Och att ha olika typer av kunskaper inom örter, kristaller, fjärrskådning. Att kunna hjälpa till att se olika typer av mönster med olika typer av redskap, och hjälpa till att bryta de här mönsterna, som inte är så bra för oss alla gånger.
[...]
EB: - Du tror inte det här ordet häxa skrämmer bort några som undrar hur seriöst det här är egentligen?
[...]
ED: - Det står i annonsen att ni har ett arbetsprov, hur är det utformat?
QB: - Jag ställer ungefär fem stycken olika frågor som handlar om mig och som jag har koll på. Och då gäller det för den sökanden att kunna berätta saker om mig som bara jag vet. Något väldigt specifik. Vi tar fem frågor för att även en blind höna kan hitta ett korn emellanåt, så att vi är väldigt säkra på att här har vi någon som kan de här bitarna.
Man skulle kunna tro att det vore Public Service (satiravsnittet i Godmorgon, Världen!), men detta utger sig för att vara seriös radio i allmänhetens tjänst. Det är konstigt att när media väljer att hjälpa ett företag med sin marknadsföring, så är det allt som oftast någon nyandlig humbug.

Många av de människor som söker hjälp har allvarliga problem och det finns välutbildad psykologer och terapeuter att söka sig till. Dessa har förhoppningsvis kunskaper baserad på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet, och inte bara förmågan att uttrycka sig lagom luddigt i en telefonintervju.

2 kommentarer:

Mattias sa...

Han heter Erik Blix! Hur svårt är det att kontrollera namn, egentligen?

Ulf Gustafsson sa...

Tack för påpekandet.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se