7 mars 2013

Etik evolverar

8 kommentarer:

Lokatt sa...

Är det här på riktigt?

rogerarn sa...

Mystiskt inlägg. Ska man tolka det som att Humanisterna befinner sig 100 år bakåt i tiden? Verkar så på klädstilen.

Nils sa...

Den här typen av inlägg som det vimlar av på bloggen är bara ett ständigt rotande i egen avföring.

Dessa (själv)goda människor som dominerar samhällsdebatten anser att människan nu nått toppen av sin utveckling. År noll utropas i en obegränsad självgodhet och när den moraliska övermänniskan vänder sig om och ser allt som nu uppfattas som konstigheter på vägen, alienerar hon sig fullständigt från sin egen utveckling och historia.

Men det är ju så här det såg ut. Vad vi vet har det skapats liv en enda gång för att sedan rulla på till där vi är nu. Det blev ju som det blev. Om vi kunde backa 3,5 miljarder år till ursörjan och börja om, skulle det gått bättre då? Skulle vi slippa kolonialismen då? Skulle en ung Ingvar Kamprad inte tilltalats av nazismen då? Skulle vi inte haft hästkött i lasagnen då?

Det finns ingen som helst mening men att be om ursäkt för händelser eller gärningar decennier tillbaka i tiden. Det är ett logiskt tankefel och egoistiskt självförhärligande. Det är improduktivet och det dåliga samvetet leder till felbedömningar av det som hotar idag.

Anders Hesselbom sa...

Det var kristna som förespråkade aga i Storbritannien, åtminstone in på 80-talet. Jag är uppfostrad enligt klassiskt brittiskt maner. Det finns en bra bild på ett "religious iceberg"... det säger allt.

Lokatt sa...

Även om bilden tycks vara gammal så slår man ju fortfarande sina barn i t ex USA. "Spanking" och grövre aga anses av många vara det rätta sättet att få ordning på de unga. Och religiösa är ju de flesta där.
Just den här förnedrande blandningen av att tvingas underkasta sig och i bön be om förlåtelse,kanske för något man är oskyldig till, avslutat med förödmjukelsen när kärleksfulla pappa rytmiskt bearbetar ens (ofta nakna)stjärt är riktigt jävla läskig.
- Vill ni fostra fram en hatiskt gärningsman med snedvriden sexuell läggning? Gör som ovan!

Daniel W sa...

Lokatt,
Vad är det för problem med en snedvriden sexuell läggning?

Daniel W sa...

Nils,
Om vi räknar intellektuellt och ekonomiskt kapital så är vi bland de rikaste människor och djur som har levt på denna planet. Vi är bättre än alla andra helt enkelt; Alltså kan vi bara lära oss av oss själva och med rätta förakta alla mindre bemedlade varelser.

Lokatt sa...

Daniel
Oj jag ser nu att den som vill kan tolka det som att jag syftar på homosexualitet. Det var inte så jag tänkte.
Jag tänkte på mängden av sexualförbrytare och lustmördare, kanske särskilt i USA (eftersom vi ständigt får upplysningar därifrån till skillnad från från många andra, mörklagda länder). Varför vill man kidnappa, våldta, lemlästa och mörda småflickor t ex.
Det där med att sexualiteten får en konstig start av att föräldrar riktar in sig på sina barns erogena zoner, skinkorna, när de med sina händer straffande bearbetar dem i samband med att man åkallar Jesus, vet jag egentligen inte så mycket om. Men jag gissar.
Däremot vet jag att upprepade förödmjukelser under uppväxten, särskilt när det är de som ska älska och skydda barnet som förödmjukar det, föder hat och bittra drömmar om hämnd.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se