11 mars 2013

"Gud inte mer relevant än rosa elefanter"

Dilsa Demirbag-Sten skrev en skämtsam krönika i gårdagens DN om påvens avgång. Krönikan, i vilken hon visar förståelse för påvens beslut efterson Gud är en så dålig chef, avslutas:
Benedictus XVI är en hederlig prick som har försökt göra sitt jobb men kände att han inte riktigt kunde leverera längre och då valde att kasta in handduken. Hur länge ska det dröja innan resten av invånarna på vår planet inser att ”Gud” inte är ett politiskt och logiskt mera relevant begrepp än rosa elefanter? Dessvärre är inte alla lika kloka och ansvarfulla som den avgående påven.
Detta är inte en av Demirbag-Stens viktigare texter och det citerade stycket innehåller felaktigheter, "Gud" är faktiskt mer politiskt relevant än rosa elefanter - idag, men krönikan bör ännu uppmärksammas just för jämförelsen i sig. Att "Gud" är politiskt mer relevant än rosa elefanter behöver bekämpas, denna krönika är ett sätt.

9 kommentarer:

Patrik Lindenfors sa...

Jag tycker för min del att Dilsas krönika är genialisk.

Lars Torstensson sa...

Om begreppet "Gud" har större relevans än "rosa elefanter" så beror det på att troende människor utifrån sin egen inbillning ger det en relevans som det sakligt sett inte har.

Lennart W sa...

Mårten, är det något i den här stilen (bloggpost och artikeln och Lars kommentar) du menar med "misskrediterande"? Man har rätt att hålla på så, men det funkar nog inte om man vill samtala. Syftet är snarare "otherizing". Att definiera DE som annorlunda än OSS.

Hur som helst kan man inte längre komma åt DN-artikeln utan att betala.

Mårten Wetterstrand sa...

Lennart,

Hur kan man undgå att uppfatta humorn i artikeln? Den finns f.ö. på dn.se.
http://www.dn.se/nyheter/dilsa-demirbag-sten-som-typisk-20-talist-ville-paven-leverera

Lennart W sa...

Det här med humor är intressant. Mina egna humoristiska kommentarer har en tendens till att "modereras" bort fortare än kvickt.

Mårten Wetterstrand sa...

Lennart,

Om ditt inlägg där du jämförde möjligheten att förena religion och vetenskap med kombinationen humanism och vetenskap, avsåg att vara humoristiskt så missade jag den poängen.

Lennart W sa...

Mårten, det har faktiskt hänt här att jag har hindrats från att föra resonemang om vetenskap. Först med trollerianklagelser, vilket betyder att då är det nära till saxen, och sen med en uppmaning till alla att sluta diskutera den frågan med mig. Ett mer än märkligt beteende från såna som utger sig för att ha ett speciellt gott förhållande till vetenskap. Humor.

Mårten Wetterstrand sa...

Lennart,

Jag varken modererar eller diskriminerar någon från att föra resonemang med mig.

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W,

Som du beskriver det låter det som om du blivit orätt behandlad. Det finns säkert en annan synvinkel på det inträffade också. Men, oavsett är det kanske tid att gå vidare.

Du skulle kunna vända andra kinden till, och vi som behandlat dig på ett sätt du uppfattar som orättfärdigt och ovetenskapligt, kan fundera på hur vi själv skulle vilja bli behandlade.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se